Η περίπτωση της Βικιπαίδεια

Έγκυρες πηγές στο διαδίκτυο

Κατά τη διαδικασία συγγραφής ενός ακαδημαϊκού έργου ή της διεξαγωγής κάποιας έρευνας, ο πλέον άμεσος τρόπος άντλησης πληροφοριών είναι το διαδίκτυο. Μέσω των μηχανών αναζήτησης, η πρόσβαση στα δεδομένα που αναζητά ο χρήστης μπορεί να είναι εύκολη, εγκυμονεί όμως κινδύνους μη έγκυρης πληροφόρησης.

Για να είναι μια παραμπομή έγκυρη, θα πρέπει να έχει διασταυρωθεί και να αναφέρεται η πηγή της. Αυτό σημαίνει πως δεν μπορούμε να θεωρούμε αξιόπιστη κάθε πληροφορία που προκύπτει από τα αποτελέσματα της αναζήτησής μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Wikipedia που δεν αναγνωρίζεται ως έγκυρη πηγή από τα πανεπιστήμια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη ιστοσελίδα αν και εμφανίζεται στην κορυφή των αποτελεσμάτων αναζήτησης των περισσότερων λημμάτων διαμορφώνεται από τους ίδιους τους επισκέπτες της που έχουν τη δυνατότητα να παρέμβουν σε αυτήν δίχως να απαιτούνται εξειδικευμένα προσόντα.

Μάλιστα, η ίδια η Wikipedia, στο άρθρο της περί αποποίησης ευθυνών, τονίζει πως «δεν παρέχει καμία εγγύηση ποιότητας, ότι δεν παρέχει εξακριβωμένες πληροφορίες και πως δεν μπορεί να εγγυηθεί, από καμιά άποψη, την εγκυρότητα των πληροφοριών που φιλοξενεί».

Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος ΑΝΑΒΑΣΙΣ κατά την υποστήριξη των φοιτητών οποιασδήποτε βαθμίδας, για την τεκμηρίωση των δοκιμίων χρησιμοποιεί μόνο έγκυρη και διεθνώς αναγνωρισμένη βιβλιογραφία. Έχοντας εξασφαλίσει πρόσβαση σε επιστημονικές βιβλιοθήκες, αξιόπιστες και έγκριτες, κάθε ακαδημαϊκό έργο φτιάχνεται με την παράθεση των αντίστοιχων πηγών που εξασφαλίζουν την αρτιότητα του έργου. Με ένα κλικ στο σύνδεσμο https://services.anavasis.gr/order μπορείτε να λάβετε την πλέον εξειδικευμένη υποστήριξη και για το δικό σας δοκίμιο, επιλέγοντας να σας βοηθήσουμε είτε με εύρεση βιβλιογραφίας. Η ευελιξία στο επίπεδο παροχής υπηρεσιών είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του ΑΝΑΒΑΣΙΣ ώστε να προσαρμόζονται οι δυνατότητές μας, στις δικές σας απαιτήσεις.

Το προαναφερθέν παράδειγμα είναι ένα μόνο, που αντιπροσωπεύει όμως το χάος που έχει δημιουργήσει στην πληροφόρηση το διαδίκτυο. Στην ουσία, οι χρήστες μπορούν με την κατάλληλη προσοχή να εκματελλευτούν τις δυνατότητες που τους δίνονται μέσω του ίντερνετ, τηρώντας κάποιους κανόνες ασφαλείας.

Συγκεκριμένα κατά την αναζήτηση και κατ΄ επέκταση χρήση πληροφοριών θα πρέπει να:

· Αξιολογούνται και ελέγχονται οι πληροφορίες μέσω του συγγραφέα, την προέλευση της σελίδας και τη βιβλιογραφία της πληροφορίας.

· Επιλέγονται περισσότερες από μία πηγές πληροφοριών και να διασταυρώνονται μεταξύ τους.

· Χρησιμοποιούνται διάφορες μηχανές αναζήτησης και όχι μόνο μία ώστε να βελτιώνεται η δυνατότητα εντοπισμού ποιοτικών πληροφοριών. 

· Επισκεπτόμαστε βιβλιοθήκες, όχι απλώς το Διαδίκτυο, και να χρησιμοποιούμε ποικιλία πηγών, όπως εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία.

· Γίνεται διάκριση ενός γεγονότος από μια άποψη και να αναγνωρίζονται- όπου υπάρχουν- η προπαγάνδα και η προκατάληψη.

· Εγκαθιστούμε φίλτρα λογισμικού που είναι ικανά να αποκλείσουν πηγές που περιέχουν ρατσισμό, μίσος και άλλου είδους προπαγάνδα.

Στην ουσία είναι σημαντικό για τους χρήστες να μάθουν πώς λειτουργεί το Διαδίκτυο και ότι ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει μια διαδικτυακή τοποθεσία σελίδα δίχως να χρειάζεται οποιοσδήποτε έλεγχος αυτής. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει οι πηγές στις οποίες ανατρέχει κανείς να θεωρούνται έγκυρες.

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Τα υπόλοιπα αφήστε τα σε εμάς! 

Αναζήτηση

Εγγραφείτε στους πάνω από 35.000

Συνδρομητές για δωρεάν εκπαιδευτικά άρθρα! Συμβουλές και προσφορές!

Δωρεάν Κοστολόγηση Έργου

DMCA.com Protection Status