Εξ αποστάσεως εκπαίδευση στην Ελλάδα εν μέσω πανδημίας

Εξεταστικη 2020 κορωνόιου: Προφορικές εξετάσεις, αλλά και κατάθεση εργασίας από τον φοιτητή είναι ο βασικός τρόπος εξετάσεων για τα Πανεπιστήμια. Παράλληλα, συνεχίζεται η εξ αποστάσεως διδασκαλία των θεωρητικών μαθημάτων.

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι μία μορφή εκπαίδευσης σ΄ένα ειδικά διαμορφωμένο ηλεκτρονικό περιβάλλον, είναι η σύγχρονη γενιά των μεθόδων διδασκαλίας και εμπεριέχει συνεργατική εκπαίδευση κι αλληλεπίδραση μεταξύ φοιτητών και καθηγητών καθώς και μεταξύ φοιτητών.

Σε παγκόσμια κλίμακα χρησιμοποιείται άρδην από τα περισσότερα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα-εμφατικό προβάδισμα δίδεται στις ευρωπαϊκές σχολές καθώς το ελληνικό πανεπιστημιακό γίγνεσθαι υστερεί απαρέγκλιτα στο παρόν κομμάτι.

Το τελευταίο διάστημα λόγω του εξαιρετικά ζοφερού προβλήματος που ταλανίζει τον παγκόσμιο ιστό, τον επονομαζόμενο κορωνοϊό COVID-19 έχουν πληγεί πλείστα των πανεπιστημίων καθώς η απειλη του κορωνοϊού κείτεται υποκειμενη. Οι περισσότερες σχολές εξέδωσαν αναγγελία πως θα προβούν σε παύση όλων των διδακτικών μαθημάτων για τη προστασία των φοιτητών αλλά και του πανεπιστημιακού δυναμικού συλλήβδην.

Η εκπαιδευτική κοινότητα λοιπόν εγκλωβίστηκε στη συγκεκριμένη μορφή εκπαίδευσης και η εξ΄αποστάσεως εκπαίδευση καθίσταται η πλέον ωφέλιμη εναλλακτική για τη συνέχιση των μαθημάτων, ούτως ώστε να μη παρεμποδίσει τη μαθησιακή πορεία των φοιτητών. Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ανταποκρινόμενο άμεσα στις έκτακτες συνθήκες, αξιοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο ενεργοποίησε και κάλεσε όλους τους συντελεστές της εκπαίδευσης να υιοθετήσουν και να αγκαλιάσουν το συγκεκριμένο σύστημα.  

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Το ΕΑΠ και το ΑΠΚΥ είναι από τα πρώτα ανοιχτά πανεπιστημιακά ιδρύματα που εισήγαγαν την εξ΄αποστάσεως εκπαίδευση, προκειμένου να έχουν πρόσβαση και δικαίωμα στην αέναη εκπαίδευση όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως τοποθεσίας. Η ψηφιοποίηση του εκπαιδευτικού υλικού των παρεχόμενων προγραμμάτων τους με νέες εκσυγχρονισμένες διαδικτυακές πλατφόρμες και ψηφιακές πρακτικές παρέχει την απόλυτη ευελιξία στον τρόπο παρακολούθησης και αποτελεί σήμερα έναν υψηλού κύρους χώρο μάθησης, έρευνας και καινοτομίας. Συγκεκριμένα, στην εξ αποστάσεως βιβλιοθήκη του ΕΑΠ οι σπουδαστές μπορούν να ανατρέξουν σε ένα μεγάλο αριθμό επιστημονικών ηλεκτρονικών πηγών και η αναζήτηση του διαθέσιμου υλικού γίνεται μέσα από τον ηλεκτρονικό κατάλογο της βιβλιοθήκης ενώ η αποστολή του επιλεγμένου  με τη συμπλήρωση ενός ηλεκτρονικού αιτήματος δανεισμού.

Αντιστοίχως, η επιτυχία του ΑΠΚΥ βασίζεται στον άρτιο σχεδιασμό των δραστηριοτήτων μάθησης, στις οποίες αλληλοεπιδρούν η συνεργασία µμεταξύ φοιτητών και διδασκόντων, το πλήρως καταρτισμένο στο μοντέλο ψηφιακής εκπαίδευσης ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό του πανεπιστημίου. Αξιοσημείωτο είναι το παιδαγωγικό μοντέλο είναι προσαρμοσμένο στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και έχει ως βασικό στόχο τη διευκόλυνση και υποστήριξη του φοιτητή στην πορεία του προς τη µάθηση.

Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Ανάβασις σεβόμενος τη περιρρέουσα κατάσταση που επικρατεί στην υγεία και θέλοντας να είναι στο πλάι του φοιτητή είναι εδώ προκειμένου ν΄ανταπεξέλθει σε ό,τι έχει να καλύψει τις ανάγκες του εκάστοτε ανάλογα με την εργασία που έχει αναλάβει.

Εν όψει της επείγουσας κατάστασης και των εξελίξεων που κυριαρχούν στην χώρα μας

  • μένουμε σπίτι

  • μένουμε μαζί σας στο επίκεντρο της ανησυχίας της εκπαιδευτικής κοινότητας

  • για τη διασφάλιση της έγκυρης ενημέρωσης

  • στηρίζουμε την εξ'αποστάσεως εκπαίδευση και ενημέρωση

    Τα υπόλοιπα αφήστε τα σε εμάς! 

Σύντομα θα δούμε σε ένα νέο επερχόμενο άρθρο, την ανταπόκριση τόσο των σπουδαστών όσο και της πανεπιστημιακής κοινότητας στους τρόπους σύγχρονης και ασύγχρονης διδασκαλίας.

Ιδιαίτερη μνεία οφείλεται να γίνει και στα προγράμματα Erasmus αφού αναστέλλονται μέχρι νεωτέρας. Μπορεί το πρόγραμμα Erasmus να είναι καταλυτικό στην επιμόρφωση των φοιτητών, καθώς είναι ένα τρόπος για τη διεύρυνση και την όξυνση των πνευματικών τους οριζόντων και συνάμα στην επαύξηση της πολυπολιτισμικότητάς τους, οι Πρυτανικές Αρχές ωστόσο καλέστηκαν να σταματήσουν την ροή των προγραμμάτων-αρκετοί συμμετέχοντες επαναπατρίστηκαν στις χώρες καταγωγής τους, άλλοι δικαιούχοι καλούνται ρητά «να μη μετακινηθούν» σε ό,τι αφορά το πλαίσιο του προγράμματος Erasmus.

ΠΕΡΙΗΓΗΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ ΕΔΩ

https://www.anavasis.gr/blog/etwinning

https://www.anavasis.gr/blog/idiaitera-mathimata-meso-skype

«Μένουμε Σπίτι»
Προσαρμόζουμε την καθημερινότητά μας, φροντίζουμε για τους γύρω μας.
Παραμένουμε ψύχραιμοι & ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών.
Πρόκειται για μια κατάσταση δύσκολη και πρωτόγνωρη για όλους μας. Ωστόσο είναι η στιγμή που πρέπει άπαντες δείξουμε ωριμότητα και υπευθυνότητα για να προστατεύσουμε τόσο τα παιδιά και τους ηλικιωμένους, όσο τους ίδιους τους εαυτούς μας.
#Μένουμε_Σπίτι #μενουμεστοσπιτι #covid19Gr #FlattenTheCurve #ΜΕΝΟΥΜΕΣΠΙΤΙ #menoumespiti #koronoios #DigitalSolidarityGR #digitalsolidaritygr

Αναζήτηση

Εγγραφείτε στους πάνω από 35.000

Συνδρομητές για δωρεάν εκπαιδευτικά άρθρα! Συμβουλές και προσφορές!

Δωρεάν Κοστολόγηση Έργου

DMCA.com Protection Status