Πανελλήνιες: Τα «μυστικά» της επιτυχίας

Πανελλήνιες

Οι Πανελλήνιες Εξετάσεις αποτελούν μια εξεταστική διαδικασία για την εισαγωγή των μαθητών του Λυκείου στα ΑΕΙ της χώρας. Αν είσαι ήδη φοιτητής ή αν είσαι νεοεισερχόμενος σε κάποιο Πανεπιστήμιο σίγουρα θα γνωρίζεις ότι πρόκειται για μια διαδικασία εξαιρετικά ψυχοφθόρα για τους μαθητές και τις μαθήτριες όχι μόνο λόγω της μεγάλης ύλης που πρέπει να γνωρίζουν για την επιτυχημένη συμμετοχή τους στις εξετάσεις, αλλά και της επικρατούσας κοινωνικής άποψης σύμφωνα με την οποία η επιτυχία στις Πανελλαδικές είναι το θέμα που έχει τη μεγαλύτερη σημασία στη ζωή κάθε μαθητή.

Είτε πέρασες με την πρώτη στη σχολή που επιθυμούσες είτε συμμετείχες περισσότερες από μια φορές στις εξετάσεις μέχρι να επιτύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα ξέρεις τι μεγάλο ψυχολογικό αντίκτυπο έχει αυτή η διαδικασία για κάθε μαθητή που ξεκινά τώρα την προετοιμασία του. Αν πάλι δεν κατάφερες να πετύχεις με την πρώτη το στόχο σου και αποφάσισες να ξαναδώσεις, μην απογοητεύεσαι! Διάβασε το άρθρο που ακολουθεί και μάθε τα «μυστικά» της επιτυχίας που μοιράζονται μαζί μας τέσσερις επιτυχόντες των φετινών Πανελλαδικών, και πού ξέρεις, μπορεί να είσαι εσύ ο επόμενος!

 Αν κατά τη διάρκεια των σπουδών σας χρειαστείτε βοήθεια με τις φοιτητικές σας εργασίες, εδώ θα βρείτε τους κατάλληλους συνεργάτες που είναι πάντα πρόθυμοι να συνδράμουν στην προσπάθειά σας!

Ζητήστε μια Δωρεάν Κοστολόγηση του Έργου σας Τώρα

Τα «μυστικά» της επιτυχίας τεσσάρων επιτυχόντων στις φετινές Πανελλήνιες

- «Μου αρέσουν οι κατασκευές και θέλω πολύ να σπουδάσω στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, διότι το κύρος του είναι αδιαμφισβήτητο. Τώρα δουλεύω, διακοπές θα παώ τον Σεπτέμβριο», λέει ο Γιώργος.

Οι περισσότεροι μαθητές μπορεί να μην έχουν κατασταλάξει μέχρι την ηλικία των 18 ετών με τι θέλουν να ασχοληθούν στη ζωή τους και ποιο επάγγελμα να ακολουθήσουν και αυτό είναι κάτι απολύτως λογικό και αποδεκτό. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούν τα ενδιαφέροντά τους και την κλίση τους, καθώς έτσι είναι πιθανότερο να εργαστούν στον τομέα που τους ενδιαφέρει πραγματικά. Η ξεκάθαρη στοχοθεσία και η σκληρή δουλειά για την επίτευξη των στόχων αυτών μπορεί επίσης να δώσει κίνητρο στους μαθητές να συνεχίσουν να προσπαθούν με μεγαλύτερη αφοσίωση για να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Προσπάθησε, λοιπόν, να βρεις και εσύ τι είναι αυτό που σου κεντρίζει το ενδιαφέρον και σε ενθουσιάζει και ακολούθησέ το.

- «Προσπαθούσα να κρατήσω μια ισορροπία για να μην εξουθενωθώ. Τώρα θέλω να ζήσω τη Θεσσαλονίκη, γιατί λόγω πανδημίας και εντατικού διαβάσματος δεν την έχω γνωρίσει αρκετά», λέει η Καλλιόπη.

Η διατήρηση ισορροπίας μεταξύ διαβάσματος και προσωπικού ελεύθερου χρόνου είναι πολύ σημαντική για την αποφυγή της εξουθένωσης κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τις εξετάσεις. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται καλή διαχείριση του χρόνου και τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων από την πλευρά των μαθητών έτσι ώστε να διαβάζουν συστηματικά και μεθοδευμένα χωρίς όμως να αφήνουν την προσωπική τους ζωή στην άκρη. Μη ξεχνάς, λοιπόν, ότι μια βόλτα με φίλους είναι πάντα μια καλή ιδέα για να χαλαρώσεις και να ξενοιάσεις μετά από ένα απαιτητικό διαγώνισμα στο σχολείο. Καλό είναι επίσης να θέτεις κάποιον στόχο μετά το τέλος των εξετάσεων, κάτι δηλαδή που μπορεί να λειτουργήσει ως κινητήριος δύναμη ώστε να μην εγκαταλείπεις την προσπάθεια.

- «Συνέχιζα τις εξωσχολικές δραστηριότητές μου σε όλη τη Γ' Λυκείου: τρεις φορές την εβδομάδα προπόνηση μπάσκετ και την ενασχόλησή μου με το 3D printing», λέει ο Γιάννης.

Οι αρχαίοι έλεγαν «νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ» και απ' ότι φαίνεται δεν είχαν άδικο! Η φυσική άσκηση σε συνδυασμό με τη σωστή και ισορροπημένη διατροφή και την ξεκούραση βοηθούν το μυαλό να λειτουργεί καλύτερα. Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να τρέφεσαι σωστά, να αθλείσαι και να κοιμάσαι νωρίς το βράδυ ώστε να ξεκουράζεσαι. Η υγιεινή διατροφή, η ήπια άσκηση και ο καλός ύπνος θα σε βοηθήσουν να είσαι σε καλή φυσική και πνευματική κατάσταση. Επιπλεόν, τα σύντομα διαλείμματα κατά τη διάρκεια της μελέτης θα βοηθήσουν το μυαλό σου να ξεθολώσει και να αντιλαμβάνεται την ύλη με μεγαλύτερη διαύγεια. Ασχολήσου, λοιπόν, με ένα ή δύο το πολύ μαθήματα κάθε μέρα και μην προσπαθείς να διαβάσεις όλα τα μαθήματα την ίδια ημέρα.

- «Όσοι τώρα ξεκινούν την προετοιμασία για τις Πανελλαδικές, να θυμούνται ότι τελικά δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται και να μην χάνουν την αισιοδοξία τους», λέει η Δέσποινα.

Η διατήρηση θετικής στάσης, ειδικά σε πιεστικές και αγχογόνες καταστάσεις, όπως είναι η περίπτωση των Πανελληνίων Εξετάσεων, φαίνεται ότι βοηθά τους μαθητές να αποδώσουν καλύτερα, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν απαιτείται κόπος και προσπάθεια από μεριάς τους. Οι μαθητές που προσπαθούν φιλότιμα να ανταποκριθούν στα μαθητικά τους καθήκοντα χωρίς να χάνουν την αισιοδοξία και την πίστη στον εαυτό και τις δυνατότητές του τείνουν να έχουν μεγαλύτερη ενεργητικότητα, προθυμία, αποφασιστικότητα και επιμονή και να μην παρασύρονται εύκολα από αρνητικά συναισθήματα όπως το άγχος. Μη ξεχνάς εξάλλου ότι η ζωή δεν είναι άσπρο ή μαύρο ούτε αρχίζει και σίγουρα ούτε τελειώνει με τις Πανελλαδικές όποιο και αν είναι το τελικό αποτέλεσμα. 

 Πηγή: https://www.kathimerini.gr/

Αναζήτηση

Εγγραφείτε στους πάνω από 35.000

Συνδρομητές για δωρεάν εκπαιδευτικά άρθρα! Συμβουλές και προσφορές!

Δωρεάν Κοστολόγηση Έργου

Stripe

Pay with Stripe
DMCA.com Protection Status