Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα: Βήμα προς βήμα η διαδικασία

Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα 1 1 

Εάν είσαι καινούργιος φοιτητής σε κάποιο Πανεπιστήμιο, ίσως να μη γνωρίζεις ότι παρέχεται στους φοιτητές που σπουδάζουν μακρυά από το πατρικό τους σπίτι μια οικονομική ενίσχυση, το λεγόμενο φοιτητικό στεγαστικό επίδομα, προκειμένου να τους βοηθήσει να καλύψουν τις δαπάνες διαβίωσης κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Διάβασε, λοιπόν, το άρθρο που έχουμε ετοιμάσει για σένα και μάθε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα που ως φοιτητής δικαιούσαι και υπόβαλε άμεσα την αίτησή σου πριν τη λήξη της προθεσμίας! 

Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Ανάβασις βρίσκεται πάντα δίπλα σου σε κάθε νέο σου ξεκίνημα για να σου παρέχει την υποστήριξη που χρειάζεσαι σε κάθε στάδιο των σπουδών σου!

Μη διστάσεις να ζητήσεις τη συμβουλή μας!

 Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Τι είναι το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα;

Πρόκειται για ένα ετήσιο επίδομα 1.000 ευρώ που παρέχεται από το Υπουργείο Παιδείας στους φοιτητές που εκπαιδεύονται σε ελληνικά Πανεπιστήμια για την απόκτηση πρώτου πτυχίου. Εξαιρούνται του δικαιώματος υποβολής αίτησης για το επίδομα στέγασης όσοι φοιτητές σπουδάζουν για να αποκτήσουν δεύτερο πτυχίο. Ποιες είναι, όμως, οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ένας φοιτητής για να δικαιούται τη συγκεκριμένη οικονομική ενίσχυση;

Προϋποθέσεις υποβολής αίτησης για τη χορήγηση επιδόματος στέγασης

 Το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα δικαιούνται όσοι φοιτητές πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

1. Εισοδηματικά

Το ετήσιο εισόδημα της οικογένειας δεν πρέπει να είναι πάνω από 30.000 ευρώ, προσαυξημένο για κάθε παιδί πέραν του ενός κατά 3.000 ευρώ. Στην περίπτωση των Κυπρίων φοιτητών που σπουδάζουν σε ελληνικά Πανεπιστήμια, το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα ανεξάρτητα από τον αριθμό των προστατευόμενων μελών δεν πρέπει να ξεπερνά τις 30.000 ευρώ. 

2. Ακίνητη Περιουσία

Ο ίδιος ο φοιτητής ή οι γονείς του δεν πρέπει να έχουν στην κυριότητα ή επικαρπία τους κατοικία πάνω από 200 τ.μ.

3. Πολεοδομικά-Χωροταξικά

Ο φοιτητής θα πρέπει να διαμένει μακρυά από τον τόπο που βρίσκεται η κύρια κατοικία των γονέων του.

4. Ακαδημαϊκά

Το ακαδημαϊκό κριτήριο δεν ισχύει στην περίπτωση των πρωτοετών φοιτητών. Οι φοιτητές, όμως, από το δεύτερο έτος και μετά για να δικαιούνται το στεγαστικό επίδομα θα πρέπει να έχουν περάσει τα μισά μαθήματα του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους. Όσοι φοιτητές είναι κάτοχοι άλλου πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση χορήγησης στεγαστικού επιδόματος.

 Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του ν. 4172/2013 (Α’ 167), η ηλεκτρονική υποβολή αίτησης για τη χορήγηση στεγαστικού επιδόματος γίνεται από τον δικαιούχο του επιδόματος, εκείνο το πρόσωπο δηλαδή από το οποίο εξαρτάται ο φοιτητής. Στην προκειμένη περίπτωση τον γονέα. Εάν οι δυο γονείς έχουν κάνει ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις, δικαίωμα υποβολής αίτησης για το επίδομα στέγασης έχει ο γονέας ο οποίος έχει δηλώσει το σύνολο των εξαρτώμενων μελών - τέκνων στη φορολογική του δήλωση. Εάν οι σύζυγοι είναι σε διάσταση ή διαζευγμένοι, δικαίωμα υποβολής αίτησης έχει ο γονέας τον οποίο βαρύνει ο φοιτητής. Για παράδειγμα, εάν ο φοιτητής εμφανίζεται ως προστατευόμενο μέλος της μητέρας του, τότε η μητέρα είναι δικαιούχος του επιδόματος. Σε ανάλογη περίπτωση δικαιούχος είναι ο πατέρας.

Υπάρχει, όμως, και η περίπτωση που δικαιούχος είναι ο ίδιος ο φοιτητής. Η περίπτωση αυτή αποτελεί μια εξαίρεση η οποία ισχύει όταν:

 • είναι ορφανός από μητέρα και πατέρα,
 • και οι δύο γονείς κατοικούν στο εξωτερικό,
 • έχει υπερβεί το 25ο έτος της ηλικίας του,
 • δεν θεωρείται προστατευόμενο μέλος από κανέναν από τους δυο γονείς και είναι υποχρεωμένος να υποβάλει φορολογική δήλωση.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά 

Τα δικαιολογητικά που είναι απαραίτητο να κατατεθούν στην ηλεκτρονική αίτηση των υποψηφίων προκειμένου να γίνει αποδεκτή είναι τα εξής:

 • Αντίγραφο Ε9
 • Αντίγραφο Ε1
 • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
 • Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας του δικαιούχου
 • Αντίγραφο θεωρημένου (από ΔΟΥ) Μισθωτηρίου συμβολαίου
 • Βεβαίωση από τη γραμματεία της σχολής που πιστοποιεί την καλή επίδοση του φοιτητή
 • Φωτοτυπία της πρώτης σελίδας βιβλιαρίου τραπεζικού λογαριασμού του δικαιούχου (ΙΒΑΝ)
 • Υπεύθυνη δήλωση στην οποία διαβεβαιώνεται ότι ο δικαιούχος δεν έχει εισπράξει άλλη φορά μέσα στο ίδιο έτος το επίδομα στέγασης

Οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους για τη χορήγηση φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος μέχρι την Πέμπτη 3 Αυγούστου στο σύνδεσμο που ακολουθεί: https://stegastiko.minedu.gov.gr/

*Για την ακριβή πληροφόρησή σας σχετικά με τα δικαιώματα και τις διαδικασίες συνίσταται η επικοινωνία με τη γραμματεία του εκάστοτε Πανεπιστημίου στο οποίο σκοπεύετε να σπουδάσετε.

Αναζήτηση

Εγγραφείτε στους πάνω από 35.000

Συνδρομητές για δωρεάν εκπαιδευτικά άρθρα! Συμβουλές και προσφορές!

Δωρεάν Κοστολόγηση Έργου

Stripe

Pay with Stripe
DMCA.com Protection Status