Πώς να επιλέξω θέμα πτυχιακής & διπλωματικής εργασίας

Επιλογή Θέλατος Πτυχιακής και Διπλωματικής

Επιλογή θέματος πτυχιακής και διπλωματικής εργασίας

Η επιλογή θέματος πτυχιακής ή διπλωματικής εργασίας είναι δύσκολη για τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές που καλούνται να την πραγματοποιήσουν κατά το τέλος των σπουδών τους. Ένα σημαντικό λάθος κατά τη διαδικασία επιλογής θέματος από το φοιτητή, είναι η εστίαση σε θέματα που δεν ενδιαφέρουν την ευρύτερη επιστημονική κοινότητα όπως για παράδειγμα το ενδιαφέρον του σε μια πολύ περιορισμένη περιοχή ή τόπο, το οποίο οι φοιτητές συχνά ονομάζουν «μελέτη περίπτωσης». Ένα άλλο επίσης σημαντικό πιθανό λάθος, είναι να επιλεγεί ένα θέμα με βάση το προσωπικό ενδιαφέρον ή και τις προσωπικές-επαγγελματικές εμπειρίες του φοιτητή, χωρίς να έχει δοθεί έμφαση στο τι υπάρχει στη σχετική βιβλιογραφία για αυτό.

Εάν λοιπόν η επιλογή θέματος πτυχιακής και διπλωματικής εργασίας σε προβληματίζουν πάμε να δούμε μαζί μερικές χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές.

Διαφορές πτυχιακής και διπλωματικής εργασίας

Η πτυχιακή και διπλωματική εργασία συγγράφονται στο τέλος των προπτυχιακών ή μεταπτυχιακών σπουδών ενός φοιτητή, ωστόσο είναι δύο διαφορετικές εργασίες και είναι σκόπιμο να αναφέρουμε τις διαφορές τους. Η βασική λοιπόν διαφορά ανάμεσα στις δύο αυτές επιστημονικές εργασίες είναι ότι η μία οδηγεί στη λήψη πτυχίου, ενώ η άλλη στη λήψη διπλώματος.

Μια άλλη σημαντική διαφορά είναι ότι η πτυχιακή εργασία είναι συνήθως μικρότερη σε έκταση σε σχέση με μια διπλωματική. Επίσης όσον αφορά το περιεχόμενο αυτών των εργασιών, στην πτυχιακή συνήθως γίνεται σύνθεση από άλλες εργασίες, είναι δηλαδή βιβλιογραφική. Αντιθέτως οι διπλωματικές εργασίες πρέπει να είναι πιο πρωτότυπες και μοναδικές δηλαδή να προτείνουν κάτι καινούργιο ή έστω τα αποτελέσματα τους να είναι προϊόν κάποιας πρωτότυπης έρευνας και να μην βασίζονται σε αποτελέσματα τρίτων.

Τέλος μία ακόμη διαφορά είναι ίσως ο χρόνος που απαιτείται για τη συγγραφή τους. Στις διπλωματικές είναι τουλάχιστον ένα πλήρες εξάμηνο, ενώ στις πτυχιακές εργασίες ο χρόνος είναι λιγότερος.

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Πώς επιλέγω θέμα πτυχιακής εργασίας

Το κάθε πανεπιστήμιο κατά την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους ανακοινώνει ένα συγκεκριμένο σύνολο θεμάτων για την εκπόνηση της πτυχιακής και ο κάθε φοιτητής καλείται να επιλέξει ένα από τα προτεινόμενα.

Αρχικά σκέψου δύο ή τρεις θεματικές περιοχές που θέλεις να ερευνήσεις και που σχετίζονται με το αντικείμενο των σπουδών σου. Από κάθε ερευνητική περιοχή είναι πιο εύκολο να σκεφτείς 2-3 θέματα.

Με το που συλλέξεις πιθανά θέματα που σου αρέσουν και θέλεις να ερευνήσεις, ξεκίνα να ψάχνεις περισσότερες πληροφορίες για κάθε ένα από αυτά. Επίσης, σκέψου αν θα πραγματοποιήσεις ποιοτική ή ποσοτική έρευνα και πόσο εφικτό είναι να την πραγματοποιήσεις με κάποιο από τα θέματα που προσωρινά έχεις επιλέξει.

Το τελικό θέμα της επιλογής σου θα πρέπει να είναι εύκολο να ερευνηθεί, να προκαλεί ενδιαφέρον σε σένα και στην επιστημονική κοινότητα, να αναπτύσσει τις προσωπικές σου δεξιότητες και να ωθεί την μετέπειτα επαγγελματική σου καριέρα.

Πως επιλέγω θέμα διπλωματικής εργασίας

Για να επιλέξει θέμα ο φοιτητής πρέπει πρώτα να έρθει σε επαφή με κάποιον καθηγητή που είναι μέλος της ΔΕΠ, καθώς θα είναι ο πλέον καταλληλότερος άνθρωπος να βοηθήσει και να κατευθύνει τον ενδιαφερόμενο, ώστε η διπλωματική του να αγγίξει το υψηλότερο επίπεδο ποιότητας.

Για να είναι επιτυχημένη η διπλωματική σου, είναι καλό να αναλάβεις να ασχοληθείς με κάτι που σε ενδιαφέρει, που είναι κοντά στο γνωστικό σου πεδίο και που απολαμβάνεις να κάνεις. Ωστόσο χρειάζεται να ανατρέξεις και σε παλαιότερες έρευνες που έχουν γίνει για το συγκεκριμένο θέμα που σε ενδιαφέρει.

Προτού προβείς στην τελική σου απόφαση για το θέμα, εξέτασε αν υπάρχουν αρκετές ελληνικές και ξενόγλωσσες πηγές γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, διότι αν δεν υπάρχουν, θα είναι δύσκολο ίσως και ακατόρθωτο, να γράψεις μία καλή διπλωματική.

Γενικές συμβουλές και tips για την σωστή επιλογή θέματος

  • Συλλογίσου τι σε ενδιαφέρει για την καριέρα σου και που θες να ακολουθήσεις μετά την απόκτηση πτυχίου, αλλά και τι σου αρέσει να κάνεις στο ελεύθερο σου χρόνο. Το να καταγράψεις τις σκέψεις σου και μπορεί να σε οδηγήσει στο θέμα της εργασίας που αναζητάς.
  • Όσο πιο καλά διαβασμένος είσαι και όσο καλύτερα γνωρίζεις το αντικείμενό σου, τόσο πιο εύκολα θα επιτύχεις ένα ποιοτικό αποτέλεσμα.
  • Φρόντισε να μην περιοριστείς μόνο στις γνώσεις που σου παρέχει η σχολή σου αλλά να επεκταθείς κάνοντας έρευνα και σε άλλους καταξιωμένους ειδήμονες του χώρου που δραστηριοποίησε.
  • Απέφυγε την λογοκλοπή. Σε καμία περίπτωση μην αντιγράψεις αυτούσιο υλικό που ανήκει σε κάποιον άλλον, διότι αυτό αποτελεί καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων και είναι πιθανό να έχεις κυρώσεις από το πανεπιστήμιό σου.
  • Όταν πάρεις την τελική απόφαση για το θέμα σου, μείνε σταθερά σε αυτή και μη την αλλάξεις αργότερα. Εμπιστέψου τον εαυτό σου και την κρίση σου και άρχισε να ετοιμάζεις την διατριβή σου.

Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Ανάβασις είναι δίπλα σου και μπορεί να σε στηρίξει σε οποιοδήποτε στάδιο της φοιτητικής σου ζωής. Ακόμη, ως Όμιλος αναλαμβάνουμε online μαθήματα και σου παρέχουμε στήριξη σε πτυχιακές εργασίες, διπλωματικές εργασίες, εργασίες εξαμήνου καθώς και διδακτορικές διατριβές. Εμπιστεύσου μας!

Επικοινωνήστε μαζί μας

Συχνές αναζητήσεις: επιλογή θέματος πτυχιακής εργασίας, επιλογή θέματος διπλωματικής εργασίας, επιλογη θεματοσ πτυχιακησ, επιλογη θεματοσ διπλωματικησ, διαφορεσ πτυχιακησ και διπλωματικησ εργασιασ, επιλογη θεματοσ

Αναζήτηση

Εγγραφείτε στους πάνω από 35.000

Συνδρομητές για δωρεάν εκπαιδευτικά άρθρα! Συμβουλές και προσφορές!

Δωρεάν Κοστολόγηση Έργου

DMCA.com Protection Status