Σε τι διαφέρουν οι δύο τίτλοι σπουδών

Διδακτορικό ή Master;

Σε μια ολοένα και πιο ανταγωνιστική αγορά εργασίας η κατοχή ενός ακόμα πτυχίου πλην του βασικού τίτλου σπουδών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, θεωρείται πλέον μονόδρομος. Πολλοί κάτοιχοι πτυχίων ΑΕΙ και ΤΕΙ βρίσκονται στο σταυροδρόμι για την επιλογή παρακολούθησης μάστερ ή διδακτορικού που θα τους δίνει περισσότερες πιθανότητες επαγγελματικής αποκατάστασης.

Το master είναι ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών που αποδίδεται μετά την πετυχημένη παρακολούθηση συγκεκριμένου κύκλου μαθημάτων. Σε κάθε χώρα η διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών διαφέρει. Στην Ελλάδα για την απόκτηση master ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να έχει αποκτήσει το πρώτο του πτυχίο, που έχει διάρκεια από ένα έως έξι χρόνια και εν συνεχεία να παρακολουθήσει τα μεταπτυχιακά προγράμματα που διαρκούν συνήθως, ένα εώς δύο χρόνια. Σε ορισμένες περιπτώσεις το αντικείμενο του πρώτου πτυχίου σπουδών πρέπει να είναι ίδιο με αυτόν του μεταπτυχιακού διπλώματος, καθώς πρόκειται για περαιτέρω εξειδίκευση στο αντικείμενο των προπτυχιακών σπουδών.

Το διδακτορικό δίπλωμα, στα αγγλικά αποδίδεται με τον όρο doctorate και η συντομογραφία του είναι PhD , δηλαδή Philosophy Doctorate. Eίναι το ανώτατο πτυχίο σπουδών το οποιο απονέμεται από πανεπιστημιακά ιδρύματα. Η λήψη του είναι προϋπόθεση για την άσκηση ακαδημαϊκών επαγγελμάτων όπως αυτό του καθηγητή πανεπιστημίου αλλά και του ερευνητή.

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Στη χώρα μας για να παρακολουθήσει κάποιος μεταπτυχιακές σπουδές θα πρέπει να κατέχει ήδη πτυχίο από Eκπαιδευτικό 'Iδρυμα Tριτοβάθμιας Eκπαίδευσης ενώ για να επιλέξει το δρόμο του διδακτορικού θα πρέπει ήδη να είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών. Εξαίρεση αποτελούν ορισμένες ειδικότητες όπως η ιατρική όπου το μεταπτυχιακό δεν είναι απαραίτητο. Κατά κύριο λόγο η διαφορά μεταξύ  διδακτορικού (PhD) και master (MSc) είναι η εξής: Όταν υποψήφιος γίνει δεκτός σε διδακτορικό πρόγραμμα σπουδών, τα δύο πρώτα χρόνια παρακολουθεί μαθήματα από το master. Δηλαδή όσοι επιλέγουν να κατακτήσουν διδακτορικό δίπλωμα παρακολουθούν τα μαθήματα του master και αφού ολοκληρώσουν αυτόν τον κύκλο, τότε έρχονται πιο κοντά στον καθηγητή που θα αναλάβει την επίβλεψη της διδακτορικής τους διατριβής. Αντίθετα, όσοι επιλέξουν σπουδές επιπέδου master δεν είναι υποχρεωμένοι να συνεχίσουν σε διδακτορικό επίπεδο, ωστόσο εάν το επιθυμήσουν στο μέλλον θα πρέπει να βρουν ένα καθηγητή για να τους υποστηρίξει.

Σε οικονομικό επίπεδο οι πιθανότητες για υποτροφία σε μεταπτυχιακές σπουδές είναι λιγότερες σε σχέση με εκείνες που συνοδεύουν τις διδακτορικές. Ουσιαστικά αυτό συμβαίνει για τον εξής λόγο. Ένα master αποτελεί ένα επιπλέον εφόδιο στην αφορά εργασίας και ευνοεί μόνο τον κάτοχό του ενώ ένα διδακτορικό ενισχύει σε ερευνητικό επίπεδο και το ίδιο το πανεπιστήμιο. Αναφορικά με τη διάρκειά τους, για τη λήψη μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών απαιτείται χρονικό διάστημα δυο ετών ενώ για του διδακτορικού περισσότερα αναλόγως με τον τομέα ειδίκευσης. 

Όποια και εάν είναι η δική σας επιλογή, ο Εκπαιδευτικός Όμιλος ΑΝΑΒΑΣΙΣ μπορεί να σας υποστηρίξει αποτελεσματικά και ουσιαστικά. Για τις μεταπτυχιακές σας σπουδές αναλαμβάνουμε να σταθούμε στο πλευρό σας από την αρχή με τις εργασιεσ μεταπτυχιακου μέχρι το τέλος, με τη διπλωματικη εργασια μεταπτυχιακου. Σκοπός μας δεν είναι να σας δώσουμε μια ετοιμη διπλωματικη αλλά να σας κατευθύνουμε αφενός στις εργασίες εξαμήνου του μεταπτυχιακου αφετέρου στη διπλωματική εργασία. Για το διδακτορικό σας μπορούμε επίσης να σας παρέχουμε τις πιο ολοκληρωμένες υπηρεσίες με καθοδήγηση από το στάδιο που αφορά στην αιτηση διδακτορικου μέχρι το τελος των σπουδών σας. Δεδομένου ότι πρόκειται για το ανώτατο επίπεδο σπουδών, έχουμε σχεδιάσει ένα πλήρες πλάνο υποστήριξης με τους αντίστοιχους εξειδικευμένους συνεργάτες που αναλαμβάνουν να παρέχουν βοήθεια σε κάθε στιγμή.

Τα υπόλοιπα αφήστε τα σε εμάς! 

Αναζήτηση

Εγγραφείτε στους πάνω από 35.000

Συνδρομητές για δωρεάν εκπαιδευτικά άρθρα! Συμβουλές και προσφορές!

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Stripe

Pay with Stripe
DMCA.com Protection Status