Διαφορές μεταξύ Bachelor of Science και Bachelor of Arts

BAvsBSc

 

Στις μέρες μας η απόκτηση μιας θέσης στην αγορά εργασίας προϋποθέτει την κατάκτηση ενός πτυχίου. Όπως ακριβώς υπάρχουν διαφορετικά πανεπιστήμια και σχολές, έτσι υπάρχουν και διαφορετικοί τίτλοι σπουδών. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα μιλήσουμε για όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το BS και το BA καθώς και τις διαφορές τους.

Τι είναι Bachelor;                                  

Bachelor είναι ένα είδος πτυχίου που διαρκεί από τρία ως επτά χρόνια, ανάλογα με την σχολή που το απονέμει. Πρόκειται για το βασικό πτυχίο πανεπιστημίου που δίδεται μετά την επιτυχή παρακολούθηση του προπτυχιακού ακαδημαϊκού προγράμματος σπουδών ενός τμήματος.

Ο όρος bachelor χρησιμοποιείται κυρίως στο εξωτερικό. Παλαιότερα ο όρος αυτός, χρησιμοποιούνταν για τους νέους ιππότες στην Αγγλία, ενώ αργότερα χρησιμοποιήθηκε και από τις αδελφότητες στα πανεπιστήμια.

Το πτυχίο επιπέδου bachelor είναι ο προθάλαμος στις μεταπτυχιακές και αργότερα στις διδακτορικές σπουδές.

Τι είναι το πτυχίο Bachelor of Arts (BA);

Το Bachelor of Arts είναι ένα πτυχίο που απονέμεται σε έναν προπτυχιακό φοιτητή που ολοκληρώνει τις σπουδές του στον τομέα των ανθρωπιστικών και των κοινωνικών επιστημών, των καλών τεχνών, του πολιτισμού καθώς και των γλωσσών. Αυτά τα θέματα αναφέρονται επίσης συχνά ως The Humanities. Τα προγράμματα Bachelor of Arts διαρκούν γενικά τρία έως τέσσερα χρόνια ανάλογα με τη χώρα και τη σχολή.

Ένα πτυχίο Bachelor of Arts αφορά θεωρητικές γνώσεις σε ορισμένα θέματα και είναι μια πολύ καλή επιλογή για φοιτητές που σκοπεύουν να ακολουθήσουν αργότερα μεταπτυχιακό ή διδακτορικό πτυχίο στον ίδιο ακριβώς τομέα, πόσο μάλλον όταν σκέφτονται να ακολουθήσουν μια καριέρα στην έρευνα ή στη διδασκαλία.

Το BA αποσκοπεί στο να παρέχει στο φοιτητή ένα σταθερό θεμέλιο γενικών γνώσεων και την ευκαιρία να εξερευνήσει μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων πέρα ​​από το πεδίο εστίασής του.

Τι είναι το Bachelor of Science (BS ή B.Sc);

Τα προγράμματα πτυχίου Bachelor of Science εστιάζονται συχνότερα στα θέματα που σχετίζονται με τις θετικές επιστήμες όπως φυσική, μηχανική, επιστήμες υπολογιστών, φυσικές επιστήμες, τεχνολογία, μαθηματικά και ιατρική. Σήμερα, ωστόσο, ορισμένα πανεπιστήμια προσφέρουν ακόμη προγράμματα BSc στους τομείς της Ψυχολογίας ή των Επιχειρήσεων.

 Πριν εφευρεθούν τα Bachelors of Science, όλα τα προπτυχιακά προγράμματα αποκαλούνταν ως Bachelor of Arts και ανεξάρτητα από την εξειδίκευση. Ωστόσο, το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου σκέφτηκε να προσφέρει πτυχίο Bachelor of Science το 1860. Ακριβώς όπως ένα πρόγραμμα Bachelor of Arts, ένα Bachelor of Science συνήθως διαρκεί τρία με τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθεί, ανάλογα με τη χώρα, το πανεπιστήμιο και το θέμα.

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα πτυχίων BA

Πλεονεκτήματα BA

  • Τα μαθήματα των ανθρωπιστικών επιστημών μπορούν να βελτιώσουν την κριτική σκέψη και τη δημιουργικότητα.
  • Ένα πτυχίο τέχνης μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή αν γνωρίζει ο φοιτητής το πεδίο στο οποίο επιθυμεί να μπει αλλά δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο πλάνο στο μυαλό του.

Μειονέκτημα BA

  • Υπάρχουν συνήθως λιγότερες επιλογές εξειδίκευσης.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα πτυχίων BS

Πλεονεκτήματα BS

  • Ένας τίτλος BS θα μπορούσε να είναι η καλύτερη επιλογή ενός φοιτητή αν γνωρίζει ακριβώς τι είδους δουλειά θέλει. Οι επιλογές εξειδίκευσης επιτρέπουν το φοιτητή να εστιάσει το πρόγραμμα σπουδών του στο τμήμα του πεδίου που τον ενδιαφέρει.
  • Δεδομένου ότι αυτό είναι γενικά ένα πιο τεχνικό, εξειδικευμένο πτυχίο, έχοντας ένα BS αντί για ένα BA στο βιογραφικό του ένας φοιτητής, θα μπορούσε να του δώσει ένα πλεονέκτημα εναντίον άλλων υποψηφίων για δουλειά.

Μειονέκτημα BS

  • Λιγότερα μαθήματα επιλογής και λιγότερη ευελιξία συνεπάγονται πολλές φορές με λιγότερη ελευθερία ώστε να μπορεί ο φοιτητής να ασχολείται και με άλλα θέματα που τον ενδιαφέρουν.

Διαφορές μεταξύ του Bachelor of Science και του Bachelor of Arts

Η κύρια διαφορά μεταξύ αυτών των δύο τύπων πτυχίων είναι κατά κύριο λόγο το επίκεντρο των μαθημάτων που οι σπουδαστές καλούνται να ολοκληρώσουν.

Ένα πτυχίο BA είναι κυρίως αφιερωμένο στην ανάπτυξη δεξιοτήτων γραφής, κριτικής σκέψης, έρευνας και επικοινωνίας ενώ ένα BS επικεντρώνεται περισσότερο σε μια αναλυτική και πρακτική προοπτική των πραγμάτων και βελτιώνει τις ικανότητες διαχείρισης και προγραμματισμού των αποφοίτων.

Όσοι επιλέξουν προπτυχιακές σπουδές BA έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν επαγγελματικά με τις τέχνες, τον πολιτισμό, τη διδασκαλία, τη μετάφραση, τη διερμηνεία, τη δημοσιογραφία ή να συνεχίσουν με ένα διδακτορικό ή μεταπτυχιακό τίτλο σε αυτό τον τομέα. Από την άλλη, αυτός που θα αποκτήσει ένα BSc θα εργαστεί ως προγραμματιστής Η/Υ, γιατρός, μηχανολόγος μηχανικός, μαθηματικός κλπ.

Συμβουλές για τη λήψη αποφάσεων μεταξύ BA και BS

Εάν χρειάζεστε βοήθεια για να αποφασίσετε μεταξύ αυτών των δύο τετραετών βαθμών BA και BS, εμείς σας παραχωρούμε μερικές συμβουλές που μπορεί να σας είναι χρήσιμες.

Πριν εξετάσετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα ενός πτυχίου BA σε σύγκριση με ένα πτυχίο BS, θα πρέπει να γνωρίζετε πάνω κάτω το είδος της καριέρας που σκοπεύετε να ακολουθήσετε.

Θέλετε έναν πιο εξειδικευμένο ρόλο σε έναν οργανισμό; Σας ενδιαφέρει να κατέχετε ηγετική ή διοικητική θέση; Αυτά τα είδη ερωτήσεων μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφασίσετε ποιος τύπος πτυχίου είναι πιο πιθανό να σας δώσει τις δεξιότητες που χρειάζεστε για να είστε επιτυχής σε αυτόν τον τομέα.

Η επιλογή ενός προγράμματος πτυχίου είναι μια πολύ προσωπική διαδικασία στην οποία  πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το ενδιαφέρον ενός ατόμου, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του, οι προσωπικές αξίες και οι ιδέες της μελλοντικής επιτυχίας.

Όποιον τίτλο πτυχίου και να επιλέξεις, ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Ανάβασις είναι εδώ και μπορεί να σε υποστηρίξει κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής σου πορείας. Αναλαμβάνουμε μαθήματα και σας παρέχουμε στήριξη σε πτυχιακές εργασίες, εργασίες εξαμήνου καθώς και διδακτορικές διατριβές  Εμπιστευτείτε μας!

Επικοινωνήστε μαζί μας

Συχνές αναζητήσεις: BA, BS, Bachelor of Science, Bachelor of Arts, BA vs BS, bachelor

Αναζήτηση

Εγγραφείτε στους πάνω από 35.000

Συνδρομητές για δωρεάν εκπαιδευτικά άρθρα! Συμβουλές και προσφορές!

Δωρεάν Κοστολόγηση Έργου

Stripe

Pay with Stripe
DMCA.com Protection Status