APA (American Psychological Association) Style (6η Έκδοση)

APA (American Psychological Association) Style (6η Έκδοση)

Το σύστηµα ΑΡΑ είναι ένα από τα πιο διαδεδοµένα συστήµατα παραποµπών και παράθεσης βιβλιογραφικών αναφορών, ειδικά στις κοινωνικές επιστήµες, αλλά και το σύστηµα που το Ε.Α.Π. υιοθετεί και προτείνει στους φοιτητές στο πλαίσιο διεκπεραίωσης της διπλωµατικής τους εργασίας ή και των γραπτών εργασιών (εξαμήνου, πτυχιακές, μεταπτυχιακές).

Με την αναφορά σε αξιόπιστες πηγές και την κατάλληλη τεκμηρίωση των πληροφοριών μπορούμε να δείξουμε την ακρίβεια και την αξιοπιστία της εργασίας μας. Για το λόγο αυτό, οι παραπομπές και η βιβλιογραφία ΑΡΑ, εν προκειμένω, αποτελούν σημαντικά εργαλεία στη διαδικασία της ερευνητικής εργασίας και θα πρέπει να υπάρχουν τόσο εντός του κειμένου με τη μορφή παραπομπής, δηλαδή αναφοράς σε μια πηγή πληροφοριών, όσο και στο τέλος του κειμένου εργασίας με τη μορφή βιβλιογραφικών αναφορών.

Ακολουθεί ένας σύντομος οδηγός σύνταξης παραπομπών και βιβλιογραφίας ΑΡΑ (6η Έκδοση) με παραδείγματα και κατόπιν παρουσιάζονται οι βασικές αλλαγές της 7ης Έκδοσης σε σχέση με την 6η:

Παραπομπές: Γενικοί Κανόνες

Το ΑΡΑ χρησιµοποιεί τη µέθοδο συγγραφέας - έτος για τις παραποµπές. Αυτό σηµαίνει ότι σε κατάλληλο σηµείο εντός της εργασίας εισάγεται το επίθετο του συγγραφέα και το έτος δηµοσίευσης της πηγής που χρησιµοποιούµε.

  • Όταν αναφερόµαστε σε µία πηγή ή τη συνοψίζουµε, παραπέµπουµε στο συγγραφέα ή στους συγγραφείς και το έτος δηµοσίευσης, συνήθως στο τέλος της πρότασης.

Παράδειγμα: Κατά τη διάρκεια της εξάσκησης ο φοιτητής έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει, σε πραγματικές συνθήκες, ιδέες και σχήματα που γνώρισε στο θεωρητικό μέρος των σπουδών του (Berko & Shavelson, 2002).

  • Όταν το όνομα του συγγραφέα και η χρονιά δημοσίευσης δεν είναι μέρος του κειμένου εισάγονται μέσα σε παρένθεση (παρενθετική παραπομπή)

Παράδειγμα: (Χαραλαμπίδης, 2003)

  • Όταν το όνομα του συγγραφέα και η χρονιά δημοσίευσης είναι μέρος του κειμένου εισάγεται σε παρένθεση μόνο η χρονιά δημοσίευσης (μη παρενθετική παραπομπή)

Παράδειγμα: Σύμφωνα με την Πολυχρονοπούλου (1999), το σχολείο...

  • Δεν χρησιμοποιείται παρένθεση όταν το όνομα του συγγραφέα και η χρονιά δημοσίευσης είναι μέρος του κειμένου

Παράδειγμα: Το 1989 ο Φλουρής υποστήριξε...

  • Όταν παραθέτουµε ένα συγκεκριµένο αυτολεξεί απόσπασµα από µία συγκεκριµένη σελίδα της αρχικής πηγής, τότε στην παραποµπή µας συµπεριλαµβάνουµε και τον αριθµό της ακριβούς σελίδας ή παραγράφου από όπου αντλήθηκε αυτό το απόσπασµα.

Παράδειγμα στο τέλος της πρότασης: Κείμενο… (Knowles, 1998, σ. 64)

Παράδειγμα μέσα στην πρόταση: Σύμφωνα με την Knowles (1998) …στο τέλος του κειμένου (σ.64).

  • Αν χρησιµοποιήσουµε ένα αυτολεξεί απόσπασµα µικρότερο των 40 λέξεων, τότε το εντάσσουµε στο κείµενό µας χρησιµοποιώντας εισαγωγικά.

Παράδειγμα: 1. «η ενηλικιότητα αποκτάται όταν το άτομο αντιμετωπίζεται από τους άλλους ως κοινωνικά ώριμο και ταυτόχρονα θεωρεί ότι έχει κατακτήσει αυτό το επίπεδο» (Jarvis,1983, σ.58)

2. Σύμφωνα με τον Jarvis (1983) «η ενηλικιότητα αποκτάται όταν το άτομο αντιμετωπίζεται από τους άλλους ως κοινωνικά ώριμο και ταυτόχρονα θεωρεί ότι έχει κατακτήσει αυτό το επίπεδο» (σ. 58).

  • Αν το αυτολεξεί απόσπασµα έχει έκταση 40 λέξεων ή µεγαλύτερη, τότε δεν χρησιµοποιούµε εισαγωγικά και το παραθέτουµε στη ροή του κειµένου µας ως ανεξάρτητο µέρος του με διπλό διάστιχο και εσοχή μισής ίντσας.

Παράδειγμα:

Η αντίληψη που έχει το παιδί για τον εαυτό του, όταν αρχίζει το σχολείο, οφείλεται κυρίως στην επίδραση των γονέων του, που με διαφορετικούς τρόπους, με λόγια και έργα, αλλά και με την ίδια τους τη συμπεριφορά συντελούν στο να διαμορφώσει μια θετική ή αρνητική αυτοαντίληψη (Φλουρής, 1989, σ. ).

  • Όταν η παραπομπή αναφέρεται σε έργο στο οποίο δεν αναγράφεται η χρονιά που δημοσιεύτηκε, τότε στη θέση της χρονιάς αναγράφεται χ.χ. (χωρίς χρονολογία) ή n.d., εάν πρόκειται για ελληνικό ή αγγλικό κείμενο αντίστοιχα.

Παραδείγματα: (Χριστοδούλου, χ.χ.)

                       (Hattie, n.d.)

  • Για τον διαχωρισμό των παραπομπών που βρίσκονται εντός της ίδιας παρένθεσης χρησιμοποιείται η άνω τελεία (·), η τελεία (.) ή το κόμμα (,), εάν το κείμενο είναι ελληνικό, και το ερωτηματικό (;), εάν το κείμενο είναι αγγλικό. Όσο αφορά το ελληνικό κείμενο, για την επιλογή του καταλληλότερου συμβόλου συνίσταται πρωτύτερα η επικοινωνία με τον διδάσκοντα.

Παραδείγματα: (Πολυχρονοπούλου, 1989· Πολυχρόνη, 2011)                        

                         (Marsh & Holmes, 1990; Watkins & Dhawan, 1989)

  • Εάν πρόκειται για έργο στο οποίο δεν αναγράφεται ο συγγραφέας, τότε στην παραπομπή στη θέση του συγγραφέα χρησιμοποιούνται οι πρώτες λέξεις του τίτλου ή και ολόκληρος ο τίτλος μέσα σε «“ ”» (σε περίπτωση που είναι μικρός).

 

Παραδείγματα παραπομπών εντός κειμένου (in-text citations)

  • Πηγή με ένα συγγραφέα

Παρενθετική Παραπομπή: (Επώνυμο συγγραφέα, έτος δημοσίευσης)

Παράδειγμα: (Βάρφη, 2005)

Μη Παρενθετική Παραπομπή: Επώνυμο συγγραφέα (έτος δημοσίευσης)

Παράδειγμα: Σύμφωνα με τον Ματσαγγούρα (2000)

  • Πηγή με δύο συγγραφείς

Παρενθετική Παραπομπή: (Επώνυμα πρώτου & δεύτερου συγγραφέα, έτος δημοσίευσης)

Παράδειγμα: (Dauber & Epstein, 1993)

Μη Παρενθετική Παραπομπή: Επώνυμο πρώτου συγγραφέα και (για ελληνικό κείμενο) ή and (για αγγλικό κείμενο) επώνυμο δεύτερου συγγραφέα (έτος δημοσίευσης)

Παράδειγμα: Dauber and Epstein (1993) για αγγλικό κείμενο

                     Πλατσίδου και Οκαλίδου (2009) για ελληνικό κείμενο

  • Πηγή από τρεις μέχρι πέντε συγγραφείς

Παρενθετική Παραπομπή: (Roediger, Agarwal, McDaniel & McDermott, 2011)

Μη Παρενθετική Παραπομπή: Roediger et al. (2011)

  • Πηγή με έξι και περισσότερους συγγραφείς

Παρενθετική Παραπομπή: (Chapman et al., 1979)

Μη Παρενθετική Παραπομπή: Chapman et al. (1979)

 

Σύνταξη Βιβλιογραφίας - Βιβλιογραφικών αναφορών: Γενικοί κανόνες

  • Η τελική λίστα των Βιβλιογραφικών Αναφορών πρέπει να περιέχει όλες τις πηγές για τις οποίες έγινε παραποµπή εντός του κειµένου.
  • Οι πηγές καταγράφονται αλφαβητικά, µε βάση το επίθετο του συγγραφέα.

Προσοχή: Όταν πρόκειται για έργα των οποίων οι συγγραφείς έχουν το ίδιο επώνυμο, τότε η ταξιθέτησή τους γίνεται με βάση το αρχικό γράμμα του ονόματός τους. Αν και το αρχικό γράμμα του ονόματος είναι το ίδιο, τότε η ταξιθέτηση γίνεται με βάση τον δεύτερο συγγραφέα και ούτω καθεξής.

  • Στις περιπτώσεις έργων που ανήκουν στον ίδιο συγγραφέα ή στους ίδιους συγγραφείς, η ταξιθέτηση γίνεται με βάση τη χρονιά δημοσίευσης. Αν και η χρονιά δημοσίευσης είναι ίδια, τότε ακολουθεί αλφαβητική ταξιθέτηση με βάση τον τίτλο. Για παράδειγμα, στο πρώτο αλφαβητικά έργο σημειώνεται α δίπλα στη χρονιά δημοσίευσης, β στο δεύτερο έργο και ούτω καθεξής.
  • Δεν αριθµούνται οι αναφορές, ούτε τίθενται σε λίστα µε κουκκίδες.
  • Έντονα γράµµατα δεν χρησιµοποιούνται σε κανένα σηµείο των αναφορών, ούτε εισαγωγικά, αλλά ούτε και υπογραµµίσεις.
  • Δίνεται ιδιαίτερη έµφαση στα σηµεία στίξης –πότε µπαίνει κόµµα, πότε τελεία.
  • Ειδικά στην 6η έκδοση του ΑΡΑ, στην οποία στηρίζονται οι παρούσες οδηγίες, προτείνεται η χρήση δύο κενών διαστηµάτων µετά από τελεία.
  • Δίνεται ιδιαίτερη έµφαση στις µορφοποιήσεις –ποια στοιχεία της αναφοράς µορφοποιούνται µε πλάγιους χαρακτήρες και σε ποιες περιπτώσεις.
  • Στους τίτλους βιβλίων χρησιµοποιούµε πεζοκεφαλαία.
  • Διαχωρίζουµε τις Βιβλιογραφικές Αναφορές σε ελληνόγλωσσες και ξενόγλωσσες.

Στο τέλος της εργασίας οι βιβλιογραφικές αναφορές ακολουθούν τα παρακάτω πρότυπα:

  • Από βιβλίο ενός συγγραφέα

Επίθετο, Αρχικά. (χρόνος έκδοσης). Τίτλος: υπότιτλος. Τόπος έκδοσης: Εκδότης.

π.χ. Ausubel, D.P. (1968). Educational psychology: a cognitive view. New York: Holt, Rinehart & Winston.

  • Βιβλίο με δύο συγγραφείς

Επίθετο, Αρχικά., &  Επίθετο, Αρχικά. (χρόνος έκδοσης). Τίτλος: υπότιτλος. Τόπος έκδοσης: Εκδότης.

π.χ. Campbell, D. T., & Stanley, J.C. (1963). Experimental and quasi-experimental designs for research. Boston: Houghton Mifflin Company.

  • Βιβλίο με περισσότερους συγγραφείς

Επίθετο, Αρχικά., & Επίθετο, Αρχικά., &... (χρόνος έκδοσης). Τίτλος: υπότιτλος. Τόπος έκδοσης: Εκδότης.

π.χ. Calfee, R. C., & Valencia, R. R. (1991). APA guide to preparing manuscripts for journal publication.Washington, DC: American Psychological Association.

  • Βιβλίο χωρίς συγγραφέα

Τίτλος βιβλίου. (χρόνος έκδοσης). Τόπος έκδοσης: Εκδότης

π.χ. Merriam-Webster's collegiate dictionary (10th ed.).(1993). Springfield, MA: Merriam-Webster.

  • Βιβλίοσυλλογικό έργο (έντυπη μορφή) με επιμελητές (editors)

Επίθετο, Αρχικά., & Επίθετο, Αρχικά. (Επιμ.).(χρόνος έκδοσης). Τίτλος: υπότιτλος. Τόπος έκδοσης: Εκδότης.

π.χ. Βεργίδης, Δ., & Κόκκος, Α. (Επιμ.). (2010). Εκπαίδευση ενηλίκων: Διεθνείς προσεγγίσεις και ελληνικές διαδρομές. Αθήνα: Μεταίχμιο.

  • Διδακτορική διατριβή (μη δημοσιευμένη)

Επίθετο, Αρχικά. (χρόνος έκδοσης). Τίτλος: υπότιτλος (μη δημοσιευμένη διδακτορική διατριβή). Ονομασία Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, Τόπος έκδοσης.

π.χ. Αλεξανδρόπουλος, Γ. (2013). Κράτος και επιλογή στελεχών της εκπαίδευσης: Ο λόγος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (1964-2004) [Αδημοσίευτη Διδακτορική Διατριβή]. Πανεπιστήμιο Πατρών, Πάτρα.

  • Άρθρο έντυπου περιοδικού

Επίθετο, Αρχικά. (χρόνος έκδοσης). Τίτλος άρθρου. Τίτλος περιοδικού, τόμος (τεύχος), σελιδαρίθμιση

π.χ. Alladin, I. (1992). International co-operation in higher education: the globalization of universities. Higher Education in Europe, XVII (4), 4-13.

  • Άρθρο από ηλεκτρονικό περιοδικό

Επίθετο, Αρχικά., & Επίθετο, Αρχικά. (χρόνος έκδοσης). Τίτλος άρθρου. Τίτλος περιοδικού, τόμος (τεύχος),σελιδαρίθμιση. Ανακτήθηκε από: όνομα πηγής

π.χ. Harrison, B., & Papa, R. (2005). The development of an indigenous knowledge program in a New Zealand Maori-language immersion school. Anthropology and Education Quarterly, 36(1), 57-72. Ανακτήθηκεαπο: Academic Research Library database.

  • Πρακτικά συνεδρίου

Επίθετο, Αρχικά., & Επίθετο, Αρχικά. (χρόνος έκδοσης). Τίτλος εισήγησης: υπότιτλος. Στο Αρχικά. Επίθετο εκδότη (Ed.), Τίτλος συνεδρίου (σελιδαρίθμηση). Τόπος διεξαγωγής συνεδρίου: διοργανωτής συνεδρίου

π.χ Shobhadevi, Y. J., & Bidarakoppa, G. S. (1994). Possession phenomena: As a coping behaviour. In G. Davidson (Ed.), Applying psychology: Lessons from Asia-Oceania (pp. 83-95). Carlton, Vic., Australia: Australian Psychological Society.

  • Πηγές από το διαδίκτυο:

Έγγραφο / άρθρο στο διαδίκτυο (με συγγραφέα)

Επίθετο, Αρχικά. (χρονιά). Τίτλος. Ανακτήθηκε από: ηλεκτρονική διεύθυνση url

π.χ. Denny, J. (2018). Employee training: the secret to business success. Ανακτήθηκε από: https: // elearningindustry.com/employee-training-thesecret-%cf%84o-business-success

 

Οι βασικότερες διαφορές της 7ης Έκδοσης σε σχέση με την 6η Έκδοση

 

  •  Από τρεις συγγραφείς και πάνω:

Στις παραπομπές εντός του κειμένου (in-text citations) που έχουν πάνω από τρεις συγγραφείς καταγράφουμε μόνο τον πρώτο και ακολουθεί το ‘’et al. ’’ ή ‘’κ.ά.’’ Όσο αφορά τη βιβλιογραφία στο τέλος του έργου, ενώ στην  6η έκδοση μπορούσαμε να καταγράψουμε μέχρι έξι συγγραφείς, στην 7η έκδοση μπορούμε να καταγράψουμε μέχρι και είκοσι συγγραφείς.

  • Βιβλία:

Στην 7η έκδοση δεν αναγράφουμε πια στις βιβλιογραφικές αναφορές τον τόπο έκδοσης.

  • Βιβλία (Ηλεκτρονικά)

Όσο αφορά τα ηλεκτρονικά βιβλία, είναι απαραίτητη η αναφορά στον εκδότη, ενώ δεν αναφέρεται η πλατφόρμα/τύπος του ηλεκτρονικού βιβλίου. Η πλατφόρμα ή ο τύπος ενός ηλεκτρονικού βιβλίου αναφέρεται στο λογισμικό ή τη συσκευή που χρησιμοποιείται για να διαβαστεί το εν λόγω βιβλίο. Για παράδειγμα, η πλατφόρμα Kindle είναι μια σειρά από ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης βιβλίων που αναπτύσσεται και διανέμεται από την εταιρεία Amazon.  Ένα παράδειγμα URL που αναφέρεται στην πλατφόρμα του ηλεκτρονικού βιβλίου Kindle της Amazon είναι το εξής: https://www.amazon.com/Kindle-eBooks/b?ie=UTF8&node=154606011.

  • Doi

Το Doi δεν καταγράφεται και καταγράφεται απευθείας σε μορφή url.

Για παράδειγμα:  https://www.nytimes.com/2021/05/07/technology/elon-musk-dogecoin.html 

  • Ιστοσελίδες

Δεν καταγράφουμε πλέον το ‘’retrieved from’’ (‘’ανακτήθηκε από’’) ούτε και την ημερομηνία ανάκτησης, αλλά καταγράφουμε μόνο το όνομα του ιστότοπου/ιστοσελίδας.

Προσοχή! Όταν ένας ιστότοπος ενημερώνει και αλλάζει διαρκώς το περιεχόμενο της σελίδας του, τότε απαιτείται η αναφορά στην ημερομηνία ανάκτησης, καθώς και στο‘’retrieved from’’ (‘’ανακτήθηκε από’’) μαζί με την ημερομηνία πρόσβασης και το url για ευκολότερη πρόσβαση των αναγνωστών στη συγκεκριμένη πηγή. 

  

Τώρα που διάβασες όλο το άρθρο μας σίγουρα θα έχεις καταλάβει πως περίπου λειτουργεί το σύστημα βιβλιογραφικών αναφορών APA και πως μπορείς κι εσύ να το αξιοποιήσεις στις βιβλιογραφικές αναφορές των εργασιών σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μπορείς, επίσης, να ρίξεις μια ματιά σε περισσότερα παραδείγματα στο σύντομο οδηγό σύνταξης παραπομπών και βιβλιογραφίας (APA 6th ed.) που προσφέρεται από το Κέντρο Πληροφόρησης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αν θες, ωστόσο, να μάθεις περισσότερα αναφορικά με τις βασικές αλλαγές APA 7η Έκδοση μπορείς να μεταβείς στον παρακάτω σύνδεσμο: APA 7.

Και να θυμάσαι ότι οι έμπειροι συνεργάτες του Εκπαιδευτικού Ομίλου Ανάβασις είναι πάντα στη διάθεσή σου και σε θέση να ελέγξουν, να καθοδηγήσουν, να διορθώσουν, καθώς και να αναλάβουν πλήρως τη διεκπεραίωση της εργασίας σου.

Μη διστάσεις να ζητήσεις τη συμβουλή τους!

Αν διψάς για ακόμη περισσότερη γνώση και θες να μάθεις για την αυτόματη μορφοποίηση βιβλιογραφιών και πώς το word δημιουργεί αυτόματη βιβλιογραφία από τις πηγές που χρησιμοποιείς για να συντάξεις την εργασία σου, μπορείς να ανατρέξεις στην πηγή που ακολουθεί

https://support.microsoft.com/el-gr/office/apa-mla-chicago 

DMCA.com Protection Status