Στα καλύτερα του κόσμου

Τρία ελληνικά πανεπιστήμια

Τρία ελληνικά πανεπιστήμια συγκαταλέγονται ανάμεσα στα 500 καλύτερα του κόσμου, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ακαδημαϊκή Αξιολόγηση των Πανεπιστημίων (ARWU), η οποία είναι γνωστή και ως «Κατάταξη της Σαγκάης». Τα 48 από τα 100 κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου βρίσκονται στις ΗΠΑ, 9 στη Βρετανία και 6 εδρεύουν στην Αυστραλία. Η Κατάταξη της Σαγκάης, θεωρείται μία από τις τρεις σημαντικότερες στον κόσμο και καταρτίζεται με βάση διάφορα κριτήρια, όπως την ποιότητα της εκπαίδευσης (π.χ. τον αριθμό των σπουδαστών της σχολής που τιμήθηκαν με Νόμπελ ή με άλλα βραβεία), των καθηγητών (με βάση τις διακρίσεις τους), της έρευνας (πόσες δημοσιεύσεις έχουν γίνει σε διεθνώς αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά) και άλλα.

Στην κορυφή της λίστας φιγουράρει για μια ακόμη χρονιά το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ενώ τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει το Στάνφορντ. Τρίτο έρχεται το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ –το πρώτο μη αμερικανικό– που έχει ανέβει κατά μία θέση στην κατάταξη. Ακολουθεί το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), που επίσης κερδίζει μία θέση σε σχέση με το 2016 ενώ το Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας έχει υποχωρήσει, από την τρίτη θέση που βρίσκονταν την προηγούμενη φορά, στην πέμπτη. Η πρώτη δεκάδα συμπληρώνεται με τα πανεπιστήμια του Πρίνστον, της Οξφόρδης, της Κολούμπια, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας και του Σικάγο. Το πρώτο μη αμερικανικό και μη βρετανικό πανεπιστήμιο της πρώτης εικοσάδας είναι το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Ζυρίχης, στη 19η θέση. Το Πανεπιστήμιο του Τόκιο, που πέρσι βρισκόταν 20ό, φέτος έχει πέσει στην 24η θέση, πίσω και από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο (23ο). Από τα ελληνικά πανεπιστήμια, κορυφαίο είναι το Εθνικό και Καποδιστριακό (θέσεις 301-400) ενώ στις θέσεις 401-500 βρίσκονται το Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος ΑΝΑΒΑΣΙΣ, παρακολουθεί στενά κάθε εξέλιξη και δραστηριότητα γύρω από την εκπαίδευση κάθε επιπέδου και μπορεί να σας υποστηρίξει σε οποιοδήποτε έργο. Οι απαιτήσεις ενός ακαδημαϊκού δοκιμίου είναι πάντα μεγάλες και στο πλευρό σας θα πρέπει να έχετε τους καλύτερους για να σας υποστηρίξουν. Ζητήστε σήμερα τη βοήθεια των ειδικών μέσω του συνδέσμου https://services.anavasis.gr/order .

Τα δεκαέξι επιστημονικά πεδία που συμπεριλήφθηκαν στη φετινή κατάταξη (έναντι δώδεκα το 2019) είναι τα εξής:

  1. Στην «Ογκολογία» (Oncology) στην 93η θέση

  2. Στην «Φαρμακολογία και Τοξικολογία» (Pharmacology and Toxicology) στην 96η θέση.

  3. Στην «Καρδιολογία» (Cardiac and Cardiovascular Systems) στην 100η θέση

  4. Στην «Ανοσολογία» (Immunology) στη 115η θέση.

  5. Στον Τομέα της «Χειρουργικής» (Surgery) στην 148η  θέση.

  6. Στον Τομέα της «Κλινικής Ιατρικής» (Clinical Medicine) στην 163η  θέση.

  7. Στον Τομέα των «Ανθρωπιστικών Σπουδών» (Arts & Humanities) στην 225η θέση

  8. Στον Τομέα της «Φυσικής» (Physics) στη θέση 228η θέση.

  9. Στις  "Κοινωνικές Επιστήμες και Δημόσια Υγεία" (Social Sciences and Public Health) στην 221η θέση.

  10. Στον Τομέα «Νευροεπιστήμες και Συμπεριφορά» (Neuroscience and Behavior) στην 269η θέση.

  11. Στον Τομέα «Περιβάλλον και Οικολογία» (Environmental & Ecology) στην 319η θέση.

  12. Στον Τομέα «Μοριακή Βιολογία και Γενετική»  (Molecular Biology and Genetics) στην 300η θέση.

  13. Στον Τομέα  «Βιολογία και Βιοχημεία» (Biology and Biochemistry) στη 413η θέση

  14. Στη «Μηχανική» (Engineering) στη 428η θέση.

  15. Στη «Χημεία» (Chemistry) στη 445η θέση.

  16. Στην «Φυτολογία και Ζωολογία» στην 480η θέση

Η Παγκόσμια Κατάταξη (2020) των Ελληνικών Πανεπιστημίων και Κολλεγίων σύμφωνα με την «Google Scholar Citations»

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται στην 74η θέση παγκοσμίως,  στην 11η θέση στην Ευρώπη και στην πρώτη θέση μεταξύ των ελληνικών ιδρυμάτων, με 2.039.623 ετεροαναφορές (citations), με βάση τα πρόσφατα αποτελέσματα της παγκόσμιας κατάταξης «Top Universities by Top Google Scholar Citations» της Webometrics, η οποία δημοσιεύθηκε στα τέλη Ιανουαρίου του 2020. Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά η Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών βρίσκεται στις 300 καλύτερες Νομικές Σχολές του Κόσμου. Στην λίστα των top Ελληνικών Πανεπιστημίων ακολουθούν: το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στην θέση 324 με 679.598 ετεροαναφορές, το Πανεπιστήμιο Πατρών στη θέση 399 με 535.480 ετεροαναφορές, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στη θέση 400 με 535.454 ετεροαναφορές- στον τομέα των Σχολών Μηχανικών σημειώνει άνοδο σε σχέση με τα προηγούμενα έτη και καταλαμβάνει πλέον την 106η θέση παγκοσμίως- και το Πανεπιστήμιο Κρήτης στη θέση 437 με 484.842 ετεροαναφορές. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συνεχίζει και φέτος την ανοδική πορεία του στις παγκόσμιες λίστες κατάταξης των πανεπιστημίων βρισκόμενο στην 77η θέση παγκοσμίως στην προώθηση της αειφόρου γεωργίας.

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Τα υπόλοιπα αφήστε τα σε εμάς! 

Η Κατάταξη της Σαγκάης, που θεωρείται μία από τις τρεις σημαντικότερες στον κόσμο, συντάσσεται λαμβάνοντας υπόψη διάφορα κριτήρια, όπως την ποιότητα της εκπαίδευσης, των καθηγητών (με βάση τις διακρίσεις τους), της έρευνας (πόσες δημοσιεύσεις έχουν γίνει σε διεθνώς αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά) και άλλα. Επικρίνεται όμως από ορισμένους που θεωρούν διαστρεβλωμένη τη μεθοδολογία που ακολουθείται. Για παράδειγμα, ορισμένα κριτήρια σταθμίζουν περισσότερο τις επιδόσεις του παρελθόντος και όχι την σημερινή ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχουν τα πανεπιστήμια. Το πρώτο μη αμερικανικό και μη βρετανικό πανεπιστήμιο της πρώτης εικοσάδας είναι το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Ζυρίχης. Το πρώτο γαλλικό πανεπιστήμιο είναι αυτό της Σορβόνης- η ανοδική πορεία του επιβραβεύει και ενθαρρύνει τις προσπάθειες της ακαδημαϊκής κοινότητας να εδραιώσει και να συνεχίσει να αναδεικνύει το ίδρυμα ως διεθνές κέντρο Αριστείας στην έρευνα και την εκπαίδευση και ότι η αναγνώριση αποτελεί σημαντικότατο κεφάλαιο για τις σπουδές και το μέλλον των φοιτητών. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου εμφανίζεται σε καλές θέσεις σε αρκετά γνωστικά πεδία, όπως τα Οικονομικά (201-300) και τις Πολιτικές Επιστήμες (201-300) και ακόμη, είναι το μόνο ελληνόφωνο Πανεπιστήμιο στις πρώτες 300 θέσεις παγκοσμίως στον τομέα της Εκπαίδευσης (θέσεις 101-150), ενώ το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου είχε επίσης πολύ καλές επιδόσεις στη νοσηλευτική.

Αναζήτηση

Εγγραφείτε στους πάνω από 35.000

Συνδρομητές για δωρεάν εκπαιδευτικά άρθρα! Συμβουλές και προσφορές!

Δωρεάν Κοστολόγηση Έργου

DMCA.com Protection Status