Τι είναι το Zoom και πώς λειτουργεί

Τι είναι το Zoom

Τι είναι το Zoom

Το Zoom είναι μια απ' τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες τηλεδιάσκεψης στον κόσμο και αναπτύχθηκε από την Zoom Video Communications. Οι χρήστες του Zoom μπορούν να συνομιλούν μεταξύ τους με βιντεοκλήση και να συμμετέχουν σε ομαδικές κλήσεις ταυτόχρονα  μέχρι και 100 άτομα, με χρονικό περιορισμό των 40 λεπτών. Ωστόσο οι χρήστες μπορούν να πραγματοποιήσουν την zoom συνδρομή που επιτρέπει την συμμετοχή 1000 ατόμων, με χρονικό περιορισμό  έως και 30 ωρών.

Συγκεκριμένα στην περίοδο της πρώτης καραντίνας εν όψει της πανδημίας του Covid-19 το Zoom αποτέλεσε το χρησιμότερο μέσω τηλεδιάσκεψης καθώς χρησιμοποιήθηκε για την διεξαγωγή online μαθημάτων στον χώρο της εκπαίδευσης αλλά και στον χώρο εργασίας.

Μερικά από τα κυριότερα χαρακτηριστικά του είναι τα εξής:

 • Το Zoom μπορεί να χρησιμοποιηθεί από διάφορες συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα, tablet Android, iPhone, iPad, υπολογιστές Windows και Mac.
 • Δύο είναι τα είδη ατόμων στην τηλεδιάσκεψη. Ο «οικοδεσπότης», που είναι αυτός που οργανώνει την εικονική συνάντηση και ο συμμετέχων σε αυτήν. Ο «οικοδεσπότης» στέλνει έναν σύνδεσμο και κωδικό πρόσβασης στους συμμετέχοντες ώστε να μπορέσουν να μπουν και να παρακολουθήσουν την τηλεδιάσκεψη zoom.
 • Το Zoom χρησιμοποιείται συχνά από επιχειρήσεις ωστόσο αποτελεί και ένα μέσο σύνδεσης μεταξύ συγγενών και φίλων ανά τον κόσμο. Ακόμη μπορεί να κανονιστούν διαδικτυακά ραντεβού μεταξύ ιατρών και ασθενών ή online σχολικά ή πανεπιστημιακά μαθήματα.
 • Μπορείς να παρουσιάσεις και να μοιραστείς σε κοινή οθόνη οτιδήποτε επιθυμείς καθώς και να εγγράψεις μια κλήση ως βίντεο με σκοπό να το παρακολουθήσεις ξανά αργότερα.
 • Η λειτουργία του είναι εύχρηστη και διακρίνεται από υψηλή ποιότητα HD βίντεο και ήχου.
 • Η χρήση του Zoom σε υπολογιστή παρέχει περισσότερες λειτουργίες σε σχέση με την χρήση του σε κάποια κινητή συσκευή. Ακόμη η τελευταία χρήση επιτρέπει την συμμετοχή μόνο τεσσάρων συμμετεχόντων ταυτόχρονα κατά τη διάρκεια μιας βιντεοδιάσκεψης ενώ, η έκδοση σε υπολογιστή επιτρέπει έως και 49 συμμετοχές στην ίδια οθόνη.

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Τι είναι το Zoom και πώς λειτουργεί

Χρήση zoom σε υπολογιστή

Τα απαραίτητα βήματα για την zoom εγκατάσταση σε υπολογιστή είναι τα παρακάτω:

 1. Εγγραφή / Σύνδεση. Μπες στον ιστότοπο www.zoom.us, κάνε εγγραφή στο zoom και δημιουργία νέου λογαριασμού πατώντας το κουμπί “SIGN UP, IT’S FREE”. Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου και έλεγξε το email σου πατώντας τον σύνδεσμο επιβεβαίωσης που θα σου έρθει. Όρισε εσύ τον κωδικό πρόσβασης σου και διαχειρίσου τον λογαριασμό σου από το πεδίο “My Account” το οποίο βρίσκεται πάνω δεξιά της σελίδας.
 1. Επεξεργασία του προφίλ σου. Μπορείς να επεξεργαστείς το προφίλ σου που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά και να προσθέσεις μια φωτογραφία σου, να επεξεργαστείς το email σου ή να αλλάξεις το κωδικό πρόσβασής σου, να μετατρέψεις την κατάσταση σου από διαθέσιμη σε μη διαθέσιμη ή το αντίστροφο. Ακόμη θα βρεις την επιλογή ελέγχου για πιθανές ενημερώσεις που μπορεί να χρειάζεται το πρόγραμμα ή της αποσύνδεσης από όλες τις συσκευές σου.
 1. Συμμετοχή σε μια τηλεδιάσκεψη. Για να πάρεις μέρος σε μια βιντεοκλήση πρέπει να κάνεις κλικ στο κουμπί ‘Join’ και να πληκτρολογήσεις το αναγνωριστικό σύσκεψης (Meeting ID) ή το όνομα προσωπικού συνδέσμου (Personal Link Name).
 1. Προγραμματισμός μιας συνάντησης. Αν επιθυμείς να προγραμματίσεις μια συνάντηση πήγαινε στην αρχική οθόνη της πλατφόρμας Zoom και πάτα το κουμπί ‘Προγραμματισμός’ (Schedule). Εκεί μπορείς να συμπληρώσεις κάποιες πληροφορίες όπως την ημερομηνία και ώρα που επρόκειτο να διεξαχθεί η συνάντηση.
 1. Κοινή χρήση αρχείων και αντιδράσεις. Στο Zoom η κοινή χρήση αρχείων, ήχου, εικόνων και βίντεο είναι πολύ απλή και εύκολη. Σύρε τον κέρσορα στο παράθυρο του βίντεο ώστε να εμφανιστεί στο κάτω μέρος της σελίδας μια σειρά επιλογών. Αν πατήσεις την επιλογή ‘Κοινή Χρήση’ (Share Screen) θα μπορέσεις να μοιραστείς την οθόνη σου με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Επίσης οι αντιδράσεις σε σχόλια, emoticons, είναι διαθέσιμες και στο Zoom.
 1. Εγγραφή οθόνης. Ο «οικοδεσπότης» του Zoom έχει την δυνατότητα να ηχογραφήσει ή βιντεοσκοπήσει το βίντεο μιας τηλεδιάσκεψης για να το χρησιμοποιήσει αργότερα ή να το αποστείλει στους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Σε αντίθεση οι συμμετέχοντες της συνάντησης μπορούν να κάνουν εγγραφή οθόνης μόνο όταν το εγκρίνει ο «οικοδεσπότης». Ακόμη μία δυνατότητα που παρέχει η πλατφόρμα Zoom στους συμμετέχοντες είναι το να γράφουν ή να σχεδιάζουν σε έναν λευκό πίνακα και να μοιράζονται το περιεχόμενο με όλους του υπόλοιπους μέσω Share Screen. Επιπλέον μπορείς να βρεις μια σύνοψη των συναντήσεων σου κάτω από την καρτέλα του προφίλ σου.

Πώς λειτουργεί το zoom

Χρήση zoom σε κινητά

Τα παρακάτω βήματα ισχύουν για smartphone-tablet με λειτουργικά android και iOS.

 1. Μπες στο Play Store/App Store, κατέβασε και εγκατέστησε την εφαρμογή Zoom Cloud Meetings.
 1. Πάτα τον υπερ-σύνδεσμο κάτω από την φράση «Join Zoom Meeting», από το email πρόσκλησης.
 1. Αν ζητηθεί, επίλεξε να ανοίξεις το link με την εφαρμογή zoom.
 1. Πληκτρολόγησε το όνομα με το οποίο θα εμφανίζεσαι στην τηλεδιάσκεψη.
 1. Συμφώνησε (I agree) με την άδεια χρήσης.
 1. Επίλεξε “Call via Device Audio” για να χρησιμοποιείς τον ήχο από το μικρόφωνο του κινητού σου.
 1. Δώσε τις απαραίτητες άδειες στην εφαρμογή να χρησιμοποιήσει video, ήχο και κλήσεις.

Σημεία που χρήζουν προσοχής

Τα οφέλη της πλατφόρμας Zoom στην εξ αποστάσεως διδασκαλία είναι πολλά. Ωστόσο, όλοι οι συμμετέχοντες, μαθητές/φοιτητές και καθηγητές, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μη παραβιαστεί ο λογαριασμός τους ή να μη εισέλθει κάποιος άγνωστος κατά την διάρκεια του μαθήματος. Γι’ αυτό λοιπόν, ο εκπαιδευτικός-«οικοδεσπότης», πρέπει σε κάθε συνάντηση με τους μαθητές/φοιτητές του να προσθέτει ένα κωδικό πρόσβασης, ώστε να έχει τον έλεγχο των συμμετεχόντων.

Οι αίθουσες αναμονής είναι ιδανικές για να αποτρέψουν ένα ανεπιθύμητο χρήστη να εισέλθει στη σύσκεψη. Ο συμμετέχοντας μπαίνει πρώτα σε μια αίθουσα αναμονής και ο «οικοδεσπότης» ενημερώνεται για την παρουσία του. Έτσι επιλέγει εκείνος αν τον δεχτεί στην αίθουσα ή όχι. Επίσης, μόλις συγκεντρωθούν όλοι οι συμμετέχοντες στο εικονικό δωμάτιο, καλό είναι ο «οικοδεσπότης» να κλειδώσει την σύσκεψη για να μη μπορεί να συμμετάσχει άλλος πατώντας το κουμπί «Διαχείριση συμμετεχόντων» και επιλέγοντας «Κλείδωμα συνάντησης».

Όλοι οι συμμετέχοντες πρέπει επίσης να προσέξουν να μη μοιραστούν το κωδικό του online μαθήματος, με άλλα άτομα και να  μη δημοσιεύσουν φωτογραφίες που τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης. Τα προσωπικά δεδομένα  πρέπει να διασφαλίζονται και να μην καταπατώνται!

Εν κατακλείδι η διαδικτυακή πλατφόρμα Zoom αποτελεί μία από τις καλύτερες πλατφόρμες τηλεδιασκέψεων. Η χρήση της είναι απλή και εύκολη. Είναι μία πλατφόρμα που χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια από όλο και περισσότερους ανθρώπους είτε για προσωπικούς είτε για επαγγελματικούς λόγους. Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Ανάβασις είναι εδώ για να σας ενημερώνει και να σας βοηθά να διαχειρίζεσθε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ακόμη, ως Όμιλος αναλαμβάνουμε online μαθήματα μέσω zoom και σας παρέχουμε στήριξη σε πτυχιακές εργασίες, εργασίες εξαμήνου καθώς και διδακτορικές διατριβές  Εμπιστευτείτε μας!

Συχνές αναζητήσεις: Zoom, Zoom us, Πλατφόρμα zoom, Εγγραφη στο zoom, Χρηση zoom, Zoom εγκατασταση στον υπολογιστη, Εφαρμογη zoom, Τηλεδιάσκεψη zoom, Zoom join meeting, Zoom συνδρομη

Αναζήτηση

Εγγραφείτε στους πάνω από 35.000

Συνδρομητές για δωρεάν εκπαιδευτικά άρθρα! Συμβουλές και προσφορές!

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Stripe

Pay with Stripe
DMCA.com Protection Status