Επαγγελματίες με ανώτατη εκπαίδευση
Οι επαγγελματίες ηλεκτρολόγοι είναι σε μεγάλο ποσοστό πλέον απόφοιτοι κάποιου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, με πλήρη κατάρτιση σε τεχνικό και θεωρητικό επίπεδο. Οι ηλεκτρολόγοι των παλαιών ετών, που κατά βάση εργάζονταν χωρίς να έχουν τις αντίστοιχες σπουδές, έχουν δώσει τη θέση τους σε πτυχιούχους αντιστοίχων σχολών που αμέσως μετά τη λήψη των πτυχίων τους εντάχθηκαν στην αγορά εργασίας. Ήδη, η ηλεκτρολογία διδάσκεται ως μάθημα και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και συγκεκριμένα στη Γ Λυκείου, στο πλαίσιο της τεχνολογικής κατεύθυνσης.
Στην Ελλάδα, λειτουργούν σχολές ηλεκτρολογίας τόσο στην Ανώτατη Εκπαίδευση όσο και σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ. Τα ΤΕΙ εστιάζοντας στην εφαρμοσμένη έρευνα, παρέχουν σπουδές υψηλού επιπέδου με εργαστηριακή και πρακτική άσκηση. Έτσι, οι απόφοιτοι αποκτούν όλες εκείνες τις απαραίτητες γνώσεις για να σταθούν με επιτυχία στον επαγγελματικό στίβο και να είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του επαγγέλματος.
Στην κατεύθυνση αυτή, ο Εκπαιδευτικός Όμιλος ΑΝΑΒΑΣΙΣ παρέχει κάθε είδους υποστήριξη προκειμένου να καταφέρετε να ολοκληρώσετε τις σπουδές σας, έχοντας κατανοήσει πλήρως το αντικείμενο της εργασίας που σας εχει δωθεί προς ολοκλήρωση . Ο επαγγελματίας ηλεκτρονικός που ασχολειται με πτυχιακες εργασιες μπορει να σας καθοδηγησει, έτσι ώστε να μη λάβετε στα χέρια σας μια εργασία την οποία δε θα μπορείτε να παρουσιάσετε με επάρκεια αλλά να έχετε αφομοιώσει πλήρως το αντικείμενό της συμμετέχοντας ενεργά στη διεκπεραίωσή της.
Την σημερινή εποχή αν επιθυμείτε να σπουδάσετε ηλεκτρολόγος, ένα είναι το μόνο σίγουρο: διαθέτετε πολλές επιλογές και ιδρύματα που μπορείτε να σπουδάσετε το αντικείμενο. Αρχικά, ένας ηλεκτρολόγος μπορεί:
-
να εκπαιδευτεί στα διάφορα τμήματα ηλεκτρολογίας των ΤΕΙ.
-
να φοιτήσει σε δημόσια ή ιδιωτικά Επαγγελματικά Λύκεια, τα γνωστά και ως ΕΠΑΛ (πρώην ΤΕΕ). Οι απόφοιτοί τους απορροφώνται απευθείας στην αγορά εργασίας. Επίσης, στον τομέα των Ηλεκτρολόγων οι απόφοιτοι αποκτούν άδεια άσκησης επαγγέλματος είτε ως ηλεκτρολόγοι εγκαταστάτες είτε ως ηλεκτρολόγοι αυτοκινήτων. Η διάρκεια της φοίτησης είναι 2 χρόνια και μετά την απόκτηση προϋπηρεσίας 36 μηνών αποκτούν την άδεια ηλεκτροτεχνίτη.
-
Ένα μέρος επίσης που μπορείτε να σπουδάσετε ηλεκτρολογία είναι οι σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ καθώς και τα τμήματα ταχύρρυθμης εκπαίδευσης του ΟΑΕΔ σε διάφορα σημεία της Ελλάδας. Κύριο αντικείμενο σπουδών είναι η κατασκευή, επιθεώρηση, συντήρηση και επισκευή μιας εγκατάστασης σε οικιακά, εμπορικά και βιομηχανικά κτήρια.
-
Ένα χαρακτηριστικό ίδρυμα απ' όπου έχουν αποφοιτήσει πολλοί και ικανοί ηλεκτρολόγοι είναι η Σιβιτανίδειος Δημόσια Σχολή Τεχνών & Επαγγελμάτων. Εκεί, με δύο χρόνια δωρεάν σπουδές μπορείτε να πάρετε το πτυχίο σας.
-
Τέλος, υπάρχουν και πολλά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα ειδίκευσης και εξειδίκευσης στην ηλεκτρολογία στο ανοιχτό πανεπιστήμιο, που είναι εξίσου αναγνωρισμένα από το κράτος.
Όλα αυτά και πολλά άλλα ιδρύματα και σχολές παρέχουν σπουδές ηλεκτρολογίας. Μπορείτε να επιλέξετε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες και να παρακολουθήσετε τον κύκλο τους. Τί συμβαίνει όμως αφού ολοκληρώσετε τις σπουδές σας; Θα απορροφηθείτε από την αγορά;
Τα ΤΕΙ της χώρας μας που προσφέρουν σπουδές ηλεκτρολογίας μέσω των Σχολών Τεχνολογικών Εφαρμογών (Σ.Τ.Ε.Φ), είναι
ΤΕΙ Ηρακλείου (Κρήτη)
ΤΕΙ Χαλκίδας
ΤΕΙ Καβάλας
ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη)
ΤΕΙ Λαμίας
ΤΕΙ Λάρισας
ΤΕΙ Πάτρας
ΤΕΙ Πειραιά
Επίσης μια ειδική κατηγορία είναι εκείνη των Εκπαιδευτικών Ηλεκτρολογίας που προσφέρει η Α.Σ.ΠAI.Τ.Ε. Οπως και οι σπουδαστές στη Σχολή Ηλεκτρολόγων AEN Bάρνας που αποκτούν την απαραίτητη τεχνογνωσία και ικανότητες ώστε να στελεχώσουν το εμπορικό ναυτικό στόλο και να λάβουν το δίπλωμα Αξιωματικού - Ηλεκτρολόγου του εμπορικού ναυτικού σύμφωνα με τα θεσπισμένα πρότυπα (STCW) του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας (I.M.O.).
Στα πλαίσια των σπουδών τους στην ηλεκτρολογία, οι φοιτητές θα κληθούν να υλοποιήσουν project σε τεχνικό επίπεδο αλλά και γραπτές εργασίες σε θεωρητικό. Άλλωστε, η βάση της πράξης, είναι η θεωρία. Μια ειδική κατηγορία είναι οι πτυχιακες εργασιες ηλεκτρολογιας, οι οποίες τα τελευταία χρόνια γίνονται ολοένα και πιο απαιτητικές με αποτέλεσμα οι σπουδαστές να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ολοκλήρωσή τους.
- Σχεδιασμός και κατασκευή ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων κτηρίων και βιομηχανικών χώρων με κυκλώματα.
- Μέτρηση και έλεγχος του κατά πόσο μια ηλεκτρική εγκατάσταση λειτουργεί με ασφάλεια.
- Συντήρηση, επισκευή, βελτίωση και εκσυγχρονισμός μιας ηλεκτρικής εγκατάστασης.
- Συντήρηση και επισκευή ηλεκτρικών οικιακών συσκευών (κουζίνες, πλυντήρια, ψυγεία).
- Τοποθέτηση ηλεκτρικών συσκευών, φωτιστικών, πριζών καθώς και αλλαγή ή επισκευή όσων έχουν υποστεί βλάβη.