Γιατί να σπουδάσω στο Τμήμα Μαθηματικών, Εφαρμοσμένων Μαθηματικών
Όταν ακούμε την λέξη Μαθηματικά, μας έρχονται στον νου πράξεις, αριθμοί, εξισώσεις, θεωρίες και διάφορες άλλες ‘’σπαζοκεφαλιές’’.
Το Τμήμα Μαθηματικών έχει ως σκοπό να εκπαιδεύσει τους φοιτητές στο τομέα της Μαθηματικής επιστήμης και έρευνας.
Μέσα από τις μαθηματικές σπουδές, ο φοιτητής αποκτά αναλυτική σκέψη και κατανοεί τον κόσμο και την φύση.
Αφού περάσουν τα 4 χρόνια υποχρεωτικής φοίτησης, φτάνεις πλέον στο σημείο που πρέπει να ειδικευτείς λίγο παραπάνω. Εκεί αρχίζεις και δυσκολεύεσαι, διότι οι επιλογές είναι πολλές και όλα σου φαίνονται ενδιαφέροντα.
Όταν όμως σπουδάζεις Μαθηματικά, ή γενικότερα κάποια θετική επιστήμη, το καλό είναι ότι μόλις ολοκληρώσεις τις σπουδές σου έχεις τεράστια ποικιλία επαγγελματικών προοπτικών.
Το πτυχίο Μαθηματικών είναι επίσης και μια καλή αρχή αν θες να ασχοληθείς με τομείς όπως τα Οικονομικά, η Στατιστική, η Πληροφορική/Ρομποτική ακόμη και Αστρονομία ή Μετεωρολογία!
Στην Ελλάδα υπάρχουν οι εξής σχολές Μαθηματικών:
-
Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και φυσικών επιστημών ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΕΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΜΠ
-
Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και φυσικών επιστημών ΕΚΠΑ
-
Στατιστικής και Αναλογιστικών-Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Σάμος)
-
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (Καστοριά)
-
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Λαμία)
-
Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΑΠΘ
-
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
-
Πανεπιστήμιο Κρήτης (Ηράκλειο)
-
Πανεπιστήμιο Πάτρας
-
Στατιστικής, Αθήνα Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
-
Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων: Μαθηματικά, Οικονομικά, Στατιστική
Τα τμήματα ασχολούνται με την μελέτη των Μαθηματικών σε όλους τους βαθμούς δυσκολίας και σε όλες τις πτυχές τους.
Υπάρχουν 2 κατευθύνσεις που μπορεί να ακολουθήσει ο σπουδαστής:
- Καθαρά ή Θεωρητικά Μαθηματικά
- Εφαρμοσμένα Μαθηματικά
Τα υπόλοιπα αφήστε τα σε εμάς!!!
Οι απόφοιτοι των τμημάτων μπορούν να απασχοληθούν:
-
Στον τομέα της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης: Θετικές είναι οι προοπτικές απασχόλησης ιδίως σε φροντιστήρια και ιδιωτικά σχολεία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ώρες διδασκαλίας των μαθηματικών είναι αρκετές ενώ πολλοί είναι και οι μαθητές που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα.
-
Μπορούν να εργαστούν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των Οικονομικών και σε εταιρίες Πληροφορικής: Στις αρμοδιότητες σου θα είναι να γράφεις κώδικα, να δημιουργείς καινούρια προγράμματα και να βελτιώνεις τα παλιά.
-
Στον χώρο της Στατιστικής.
-
Στο χώρο των ασφαλειών, τράπεζες και στο χώρο των επενδύσεων: Η δουλειά σου εδώ περιλαμβάνει αρκετή στατιστική και σκοπός είναι να προβλέπεις πόσο πιθανόν είναι να συμβεί κάτι και πόσο θα κοστίσει αυτό.
-
Μπορούν επίσης να εργαστούν σε εταιρείες χρηματοοικονομικών, έρευνας αγοράς και σε φορείς του δημοσίου όπως είναι η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
-
Τέλος, ένας μαθηματικός μπορεί να γίνει και μετεωρολόγος πραγματοποιώντας μεταπτυχιακές σπουδές.
Επιπλέον θα πρέπει να αναφέρουμε και το Πανεπιστήμιο Κύπρου -το τμήμα Μαθηματικών και Στατιστικής- που προσφέρει το ακόλουθο πτυχίο προπτυχιακού επιπέδου με έμφαση:
-
στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά
-
στα Καθαρά Μαθηματικά
-
στις Πιθανότητες/Στατιστική
Το Τμήμα Μαθηματικών και Στατιστικής του Πανεπιστημίου Κύπρου διανύει ήδη την τρίτη δεκαετία λειτουργίας του.
Επίτευξη των βασικών στόχων, οι οποίοι ετέθησαν από την ίδρυσή του είναι:
-
η αξιόλογη επιστημονική κατάρτιση όσων φοιτούν σε αυτό
-
η διασφάλιση της δυνατότητας αποκτήσεως πτυχίων υψηλής στάθμης
-
η καταξίωσή του ως ερευνητικού ιδρύματος τόσο στον ελληνικό και ευρύτερο μεσογειακό χώρο όσο και διεθνώς.
Είναι πάντα όμορφο να έχεις κάποιον στο πλάι σου να σε στηρίζει σε ό,τι ζητάς… ΑΝΑΒΑΣΙΣ και στις φυσικές επιστήμες, τα Μαθηματικά, τα Χρηματοοικονομικά.
Πτυχιακές Εργασίες - Διπλωματικές Εργασίες - Εργασίες Εξαμήνου - Μεταπτυχικές Εργασίες - Εύρεση Βιβλιογραφία - Διδακτορικές Διατριβές - Έλεγχος Λογοκλοπής
ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΟΜΕΙΣ:
Υπολογιστική Ρεολογία, Ρευστοδυναμική, Αριθμητική Ανάλυση, Πεπερασμένα Στοιχεία, Υπολογιστική Ωκεανογραφία, Ομάδες Lie, Ολοκληρώσιμα Συστήματα, Γεωμετρία Poisson, Θεωρία αριθμών, Μαθηματική Ανάλυση, Πιθανότητες, Στατιστική, Μερικές Διαφορικές Εξισώσεις, Αριθμητική Ανάλυση, Μαθηματική Φυσική, Πιθανότητες, Στατιστική, Δειγματοληψία, Τεχνικές Έμμεσης Ερώτησης, Μαθηματική Ανάλυση, Μερικές Διαφορικές Εξισώσεις, Θεωρία Ελευθέρων Συνόρων, Γεωμετρική Θεωρία Μέτρου, Άλγεβρα, Διαφορική Γεωμετρία, Αλγεβρική Γεωμετρία, Ολική Ανάλυση, Μαθηματική Φυσική, Μερικές Διαφορετικές Εξισώσεις, Εφαρμοσμένη, Ανάλυση, Μπεϋζιανά Αντίστροφα Προβλήματα, Υπολογιστική Στατιστική, Αλγεβρική Γεωμετρία, Θεωρία αριθμών, Στοχαστικές διαδικασίες, τυχέα χωρο-χρονικά πεδία, Ασυμπτωτική Στατιστική, Προσεγγιστικά Αποτελέσματα για Κατανομές, Ανίχνευση Σημείων Αλλαγής σε Χρονοσειρές, Αριθμητική Ανάλυση, Υπολογιστική Μιγαδική Ανάλυση