Τι μπορώ να κάνω με ένα πτυχίο φιλοσοφίας;
Εύστοχα ο Bertrand Russell διατυπώνει πως φιλοσοφία είναι μια δεξαμενή γνώσεων που ακόμα είναι ανέτοιμες προς εξειδικευμένη επιστημονική διαπραγμάτευση. Παρά τη φαινομενική ευρύτητα της έννοιας της Φιλοσοφίας, οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι πρόκειται για τη μητέρα των επιστημών. Από εκείνη ξεπήδησαν κι ακόμη ξεπηδούν ειδικές επιστήμες.
Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Ανάβασις με τη πολυετή εμπειρία του μπορεί να βοηθήσει το φοιτητή ή την φοιτήτρια σε ό,τι δοκίμιο - έργο έχει να συγγράψει στη παρούσα σχολή. Το μόνο που έχει να κάνει είναι να ακολουθήσει το παρακάτω σύνδεσμο και τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει το ΑΝΑΒΑΣΙΣ. Ακόμη, αναλαμβάνουμε την διεξαγωγη πτυχιακών εργασιών, εργασιών εξαμήνου, διδακτορικών διατριβών καθώς και online ιδιαίτερων μαθημάτων.
Ο επαγγελματικός προσανατολισμός, μείζoν ζήτημα στις μέρες μας, σε λίγους αρέσουν επαγγέλματα τα οποία καλύπτουν τις πνευματικές τους ανάγκες και τους παρακινούν να αναζητήσουν απαντήσεις στα μεγάλα ερωτηματικά της ζωής. Ένα πτυχίο φιλοσοφίας μπορεί όχι μόνο να δώσει τροφή για μάθηση, αλλά και να συμβάλει θετικά στη βιοποριστική πορεία των αποφοίτων, καθότι προσφέρει σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι ένα πτυχίο φιλοσοφίας θα σου δώσει τη δυνατότητα να επιλέξεις μέσα από μία τεράστια ποικιλία επαγγελμάτων. Αρχικά, ένας απόφοιτος της φιλοσοφικής έχει τη δυνατότητα μίας σταδιοδρομίας στη διδασκαλία. Μερικά από αυτά είναι:
- Ψυχοθεραπεία και τη Συμβουλευτική ως αναλυτές, θεραπευτές και σύμβουλοι ψυχικής υγείας
- σε θέσεις διοικητικού τύπου στο Υπουργείο Μεταφορών ή Περιβάλλοντος
- στον τομέα της Τεχνολογίας των Πληροφοριών
- ως πολιτικοί επιστήμονες, υπεύθυνοι δημοσίων σχέσεων
- καθώς και ως εκπαιδευτικοί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, διδάσκοντας μαθήματα σε σχέση με το αντικείμενό τους, εντασσόμενοι στον κλάδο Π.Ε.13 Νομικών και Πολιτικών Επιστημών
- ως στελέχη, εμπειρογνώμονες ή σύμβουλοι σε Υπουργεία, δημόσιες επιχειρησεις και οργανισμούς, καθώς και στη Νομαρχία, στους Δήμους και στις Περιφέρειες
Κατά τα φαινόμενα, μέσω των σπουδών στη φιλοσοφία αναπτύσσονται διάφορες δεξιότητες που αποτελούν θεμελιώδη προσόντα, τα οποία μελλοντικοί εργοδότες αναζητούν στους εργαζόμενούς τους. Συγκεκριμένα, η φιλοσοφία μπορεί να σε διδάξει να σκέφτεσαι λογικά πάνω σε οποιοδήποτε θέμα. Η κριτική σκέψη αναπτύσσεται, η επιχειρηματολογία βελτιώνεται με απόρροια να αναπτύσσονται και να διατυπώνονται λογικά επιχειρήματα
Επιπλέον, ένας απόφοιτος φιλοσοφίας δύναται να ακολουθήσει μία πορεία στη νομική. Συγκεκριμένα, έχει τη δυνατότητα να λάβει θέσεις γραμματειακού και δικαστικού τύπου, όπως ερευνητής, γραμματέας, νομικός σύμβουλος. Οι δεξιότητές του στην έρευνα και την ανάλυση θα φανούν πολύτιμες στη συγκεκριμένη βιομηχανία, όμως όχι αρκετές για την κατάρτισή του σε θέσεις εισαγγελέων ή δικαστών, καθότι εκείνες προορίζονται αποκλειστικά για άτομα με πτυχία νομικής.
Μεταφυσική Γνωσιολογία και οντολογία Φιλοσοφία της επιστήμης
Σκοπός του είναι ο προσανατολισμός των φοιτητών στις φιλοσοφικές σπουδές και η εισαγωγή στην προβληματική και σε βασικά ζητήματα της φιλοσοφικής σκέψης, με έμφαση στη μεταφυσική και τη γνωσιοθεωρία.
Τα θεμελιώδη ερωτήματα και οι παραδοσιακοί κλάδοι της φιλοσοφίας. Οριοθέτηση της φιλοσοφίας: επιστήμη, τέχνη/λογοτεχνία, θρησκεία. Εισαγωγικά στην οντολογία, βασικές μεταφυσικές αντιλήψεις.
-
Εισαγωγικά στη γνωσιολογία:
- Η δυνατότητα της γνώσης
- Οι πηγές της γνώσης
- Θεωρίες της αλήθειας.
-
Ανθρωπολογία και φιλοσοφία του νου: το σώμα, η ψυχή και ο εγκέφαλος.
-
Φιλοσοφική θεολογία και φιλοσοφία της θρησκείας: η ύπαρξη Θεού.
-
Μεταφυσική και φιλοσοφία της πράξης: ελευθερία της βούλησης και ντετερμινισμός.
Ηθική φιλοσοφία
Εξοικείωση των φοιτητών με τις βασικές έννοιες και την επιχειρηματολογία της ηθικής φιλοσοφίας μέσα από την κατανόηση των θεωρητικών απαντήσεων κλασικών εκπροσώπων της. Ο φοιτητής αποκτά μια εποπτική εικόνα των βασικών ερωτημάτων που θέτει η νεότερη ηθική και μαθαινει να εντοπίζει τις διαφορές ανάμεσα σε θέσεις που έχουν ως βάση την:
- ηθική ως νόμο
- ηθικότητα ως αίσθηση
- ηθική της αρετής
- ηθική στην κριτική και ορθολογική της διάσταση
Τη Φιλοσοφία από την άλλη, απασχολεί η σημασία που έχει ο κόσμος για εμάς. Σε κάθε περίπτωση εστιάζεται στο ότι η γνώση έχει αναγκαστικά ένα υποκείμενο: τον άνθρωπο-πρωταγωνιστή. Προσπαθεί να συσχετίσει το καθετί με όλα τα υπόλοιπα και να συγκεντρώσει το σύνολο των γνώσεων σ’ ένα κοινό θεωρητικό πλαίσιο.
Πολιτική φιλοσοφία
Στο πλαίσιο των σπουδών αναλύονται σε θεματικό και επιστημονικό επίπεδο οι θεωρίες της πολιτικής νεοτερικότητας, οι οποίες ερευνούν το πολιτικό και την πολιτική. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην επιστημολογική κατασκευή τους, ενώ ταυτόχρονα εξετάζονται ως θεωρίες στο ιστορικό και πραγματολογικό πλαίσιο των εκάστοτε κοινωνικών μορφών ζωής.
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των μαθημάτων οι φοιτητές θα είναι σε θέση να γνωρίζουν τις θεμελιώδεις αρχές και θεωρητικές προσεγγίσεις της πολιτικής φιλοσοφίας. Θα έχουν εξοικειωθεί με τα βασικά εννοιολογικά εργαλεία της νεότερης πολιτικής φιλοσοφίας: φυσικό δίκαιο, συμβόλαιο, κράτος δικαίου, ισότητα και ελευθερία ως αξιακά προτάγματα του Διαφωτισμού, κοινωνία των πολιτών και κράτος. Εκτός από τη θεωρητική γνώση των υπαρχόντων φαινομένων στον κόσμο, θα καλούνται και θα είναι σε θέση να καταγράφουν και να εντοπίζουν τις νέες καταστάσεις, καθώς και να εξηγούν διεξοδικά τα προβλήματα που αναδύονται. Έτσι, οι ίδιοι, έπειτα από τη διεξοδική μελέτη των προβλημάτων, θα μπορούν να προτείνουν και να εισηγούνται τρόπους αντιμετώπισης, καθώς και προγράμματα παρέμβαση
Σε τι Χρησιμεύει η Φιλοσοφία
Η φιλοσοφία χρησιμεύει σε πολλούς τομείς της ζωής μας, καθώς μας βοηθά να αναπτύξουμε κριτική σκέψη, ανάλυση και δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Μελετώντας φιλοσοφικά ερωτήματα και ιδέες, μαθαίνουμε να αντιμετωπίζουμε τα μεγάλα ζητήματα της ύπαρξης, της ηθικής, της δικαιοσύνης και της γνώσης με μια ανοιχτή, κριτική προσέγγιση. Αυτό το είδος σκέψης είναι ανεκτίμητο τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε επαγγελματικούς τομείς, όπως η εκπαίδευση, το δίκαιο, η πολιτική, η διαχείριση, ακόμα και η τεχνητή νοημοσύνη, όπου απαιτείται βαθιά κατανόηση των ηθικών επιπτώσεων των τεχνολογιών.
Τι Μπορώ να Κάνω με ένα Πτυχίο Ιστορίας
Ένα πτυχίο στην Ιστορία προσφέρει πολλές επαγγελματικές προοπτικές, χάρη στις δεξιότητες που αναπτύσσουν οι απόφοιτοι, όπως η ανάλυση πληροφοριών, η ερμηνεία πηγών και η συγγραφή. Με ένα πτυχίο Ιστορίας, μπορείς να εργαστείς σε διάφορους τομείς, όπως η εκπαίδευση, διδάσκοντας σε σχολεία και πανεπιστήμια. Επιπλέον, υπάρχει ζήτηση σε μουσεία, αρχεία και πολιτιστικούς οργανισμούς, όπου οι ιστορικές γνώσεις είναι απαραίτητες για τη διατήρηση και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ακόμα, τομείς όπως η δημοσιογραφία, οι εκδόσεις, και η έρευνα παρέχουν ευκαιρίες για όσους θέλουν να εφαρμόσουν τις ιστορικές τους γνώσεις σε ένα ευρύτερο πλαίσιο.