Πρώτη μέρα στο Πανεπιστήμιο
Μετά από σκληρή προετοιμασία πέρασες επιτέλους στο Πανεπιστήμιο, το οποίο πιθανότατα ήταν η πρώτη σου επιλογή. Πακετάρισες τα πράγματά σου, μετακόμισες σε άλλη πόλη, νοίκιασες το σπίτι που είχες σταμπάρει μήνες πριν, τακτοποίησες τα πάντα σχετικά με την εγγραφή σου στη σχολή και ήρθε η στιγμή να πας πρώτη μέρα στο Πανεπιστήμιο.
Περάσατε στο Πανεπιστήμιο; Συγχαρητήρια!
Αν κατά τη διάρκεια της φοίτησής σας χρειαστείτε υποστήριξη με τις εργασίες σας, ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Ανάβασις βρίσκεται πάντα δίπλα σας.
Μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθειά μας!
1. Πώς θα είναι άραγε η πρώτη μέρα στο Πανεπιστήμιο;
Αν στριφογυρίζουν σκέψεις στο μυαλό σου, όπως 'Πώς θα είναι η πρώτη μέρα στο Πανεπιστήμιο;', 'Θα κάνω σύντομα νέους φίλους;', 'Πώς θα είναι τα μαθήματα και οι καθηγητές;', μην ανησυχείς, δεν είσαι ο μόνος. Η εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο αποτελεί μια μετάβαση, η οποία, όπως και κάθε άλλη μετάβαση στη ζωή, έχει τις δυσκολίες της. Συνεπώς, είναι απολύτως λογικό να νιώθεις ανάμεικτα συναισθήματα. Κάθε φοιτητής που εγκαταλείπει το πατρικό του σπίτι, τους φίλους του, το σχολείο της γειτονιάς του για να μετακομίσει σε ένα καινούργιο σπίτι σε άλλη πόλη, όπου πολλές φορές δεν γνωρίζει κανέναν, και να σπουδάσει σε ένα Πανεπιστημιακό Ίδρυμα που δε θυμίζει σε τίποτα το δευτεροβάθμιο σχολείο που πήγαινε μέχρι πρότινος, πιθανότατα να αισθάνεται όπως εσύ! Πάρε, λοιπόν, το χρόνο σου και θα δεις ότι σύντομα θα αρχίσεις να εξοικειώνεσαι με το καινούργιο περιβάλλον.
Διάβασε, λοιπόν, μερικά tips που έχουμε ετοιμάσει για σένα προκειμένου να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά αυτή τη νέα πρόκληση που ανοίγεται μπροστά σου.
2. Πώς θα μειώσω τα αρνητικά συναισθήματα;
Η έναρξη της φοιτητικής ζωής, όπως και κάθε νέο ξεκίνημα, είναι λογικό να σου προκαλεί συναισθήματα αγωνίας και φόβου. Εκείνο, λοιπόν, που πρέπει να κάνεις για να περιορίσεις την έντασή τους είναι να είσαι κατάλληλα προετοιμασμένος. Ήρθε η πρώτη μέρα για να πας στη σχολή; Φρόντισε να μην φτάσεις εκεί τελευταία στιγμή, αλλά πήγαινε λίγη ώρα νωρίτερα. Αυτό θα σε βοηθήσει να εγκλιματιστείς καλύτερα στο καινούργιο περιβάλλον. Κάνε μια βόλτα στην Πανεπιστημιούπολη. Παρατήρησε τις κτιριακές εγκαταστάσεις των σχολών του Πανεπιστημίου. Μπες στο κτίριο όπου στεγάζεται η σχολή σου. Παρατήρησε τους διαδρόμους, τα αμφιθέατρα, τις αίθουσες διδασκαλίας. Ψάξε να βρεις πού βρίσκεται η βιβλιοθήκη. Είναι ένα μέρος το οποίο σίγουρα θα επισκεφτείς κατά τη διάρκεια των σπουδών σου είτε για να διαβάσεις είτε για να δανειστείς κάποιο βιβλίο. Όλα αυτά θα σε βοηθήσουν να εξοικειωθείς κάπως με το χώρο.
3. Πώς θα κάνω καινούργιους φίλους;
Πρόκειται για μια ανησυχία που ταλανίζει τους περισσότερους φοιτητές μόλις μάθουν πού πέρασαν. Όπως έχουμε πει πολλάκις δεν είσαι ο μόνος. Κάθε φοιτητής που περνάει σε μια άλλη πόλη βρίσκεται πιθανότατα στην ίδια θέση με εσένα. Όπως κι εσύ, έτσι και οι άλλοι ψάχνουν να βρουν καινούργιες παρέες. Αν, λοιπόν, θέλεις να προσελκύσεις και να γνωρίσεις καινούργια άτομα προσπάθησε να δείχνεις όσο πιο φιλικός και προσιτός γίνεται. Σε καμία περίπτωση δεν θα βοηθήσει να κάθεσαι σε μια γωνία παίζοντας με το κινητό ή ακούγοντας μουσική με τα ακουστικά στα αυτιά, διότι αυτό σας κάνει απόμακρους και το μήνυμα που μπορεί να περάσετε στους άλλους είναι ότι δεν θέλετε και πολλές επαφές μαζί τους. Επομένως, καλό είναι να αποφεύγετε αυτή τη συμπεριφορά. Όσο περιμένετε να αρχίσει το μάθημα μπορείτε να μιλήσετε σε κάποιον συμφοιτητή σας και να μοιραστείτε μαζί του τις ανησυχίες σας ή να του κάνετε μια ερώτηση σχετικά με τη σχολή ή τα μαθήματα. Ακόμη κι αν είστε άτομο που δυσκολεύεται να ξεκινήσει μια συζήτηση αυτό θα κάνει τόσο εσάς όσο και τον συνομιλητή σας να μην αισθάνεστε αμήχανα. Να θυμάστε ότι τις πρώτες μέρες, που είναι μέρες προσαρμογής, συνάπτονται συνήθως οι πρώτες φιλίες, οι οποίες (γιατί όχι;) μπορεί να κρατήσουν για όλα τα χρόνια φοίτησης στη σχολή αλλά και μετά την αποφοίτησή σας.
4. Τι θα πρέπει να πάρω μαζί μου την πρώτη μέρα στη σχολή;
Η πρώτη μέρα στη σχολή συνήθως είναι μέρα γνωριμίας με τους καθηγητές και τους συμφοιτητές σας. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι θα πάτε στη σχολή όπως θα πηγαίνατε για καφέ με τους φίλους σας. Χρειάζεται, λοιπόν, από μέρους σας μια στοιχειώδης προετοιμασία. Ετοιμάστε από το προηγούμενο βράδυ αυτά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας, όπως τη φοιτητική σας ταυτότητα, το πρόγραμμμα των μαθημάτων, ένα τετράδιο για να κρατάτε σημειώσεις, το στυλό ή το μολύβι σας και λοιπά.
5. Τι να φορέσω την πρώτη μέρα στη σχολή;
Πάμε τώρα σε ένα άλλο ερώτημα που συνήθως «καίει» εξίσου και τα δύο φύλα. Αν δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι να φορέσεις στη σχολή, διάλεξε κάτι που να σου αρέσει και κυρίως να νιώθεις άνετα μέσα σε αυτό. Ένα τζιν παντελόνι με ένα T-shirt και αθλητικά παπούτσια αποτελεί συνήθως μια ασφαλή επιλογή που θα σε κάνει να νιώθεις άνετα και ξεκούραστα όλη τη διάρκεια της ημέρας. Φυσικά, μη ξεχάσεις να πάρεις μαζί σου μια ευρύχωρη τσάντα που να χωράει όλα τα πράγματα που είπαμε προηγουμένως. Αν είσαι κοπέλα και σου αρέσει να βάφεσαι στην καθημερινότητά σου, προτίμησε ένα απαλό μακιγιάζ για να δείχνεις φρέσκια και ξεκούραστη.
6. Πώς θα συνηθίσω ευκολότερα τη φοιτητική ζωή;
Διαβάστε καλά τον οδηγό σπουδών της σχολής. Εκεί θα βρείτε με λεπτομέρειες όλους τους κανονισμούς που αφορούν τη σχολή σας και τη φοίτησή σας σε αυτή. Μην παραλείπετε να πηγαίνετε στις παραδόσεις των μαθημάτων. Εξάλλου για αυτό το σκοπό έχετε πάει εκεί. Μην το ξεχνάτε. Κρατάτε σημειώσεις και μη διστάζετε να ρωτήσετε τον καθηγητή σας για ό,τι απορία μπορεί να έχετε. Παρατηρήστε τον τρόπο που διδάσκει κάθε καθηγητής και πού δίνει βαρύτητα. Αυτό θα σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε καλύτερα για την εξεταστική. Κάντε ένα πρόγραμμα μελέτης και προσπαθήστε να το τηρήσετε. Είναι όμως εξίσου σημαντικό να αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας για να ξεκουράζεστε και να διασκεδάζετε. Προσπαθήστε να βρείτε τις ισορροπίες σας μεταξύ μελέτης, ξεκούρασης και διασκέδασης.