POWER POINT ΜΕΡΟΣ 2ο
12 συμβουλές για την παρουσίαση της πτυχιακής σας εργασίας
Η πτυχιακή εργασία κάθε φοιτητή ολοκληρώνεται με την παρουσίασή της ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής. Στη διάρκεια αυτής θα έχετε την ευκαιρία να παρουσιάσετε το συγγραφικό σας έργο και να υποστηρίξετε τις απόψεις που καταγράψατε σε αυτό.
Για να διαβάσετε το 10 μέρος του άρθρου πατήστε εδώ
Σύμμαχός σας σ'αυτή τη διαδικασία είναι τα εργαλεία παρουσίασης εργασιών, με δημοφιλέστερο το powerpoint. Μπορεί να ακούγεται απλό, όμως δεν είναι!
Η σωστή παρουσίαση της πτυχιακής σας εργασίας θα επηρεάσει σημαντικά τη βαθμολογία της.
Αρκετοί φοιτητές αναρωτιούνται πώς πρέπει να συμπεριφερθούν στη διάρκεια της παρουσίασης. Τί είναι σωστό να πουν, τί πρέπει να προσέξουν.
-
Να είστε περιεκτικοί. Παρουσιάζετε μόνο τα σημαντικότερα και τα πιο δυνατά σημεία της πτυχιακής σας. Δεν αναλύετε το θέμα, αυτό το έχετε ήδη κάνει στο έργο σας.
-
Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε επαρκώς το θέμα. Στόχος είναι να κατανοήσουν επαρκώς οι ακροατές το αντικείμενο του έργου σας και να υποβάλλουν τις λιγότερες δυνατές ερωτήσεις.
-
Μη διαβάζετε το powerpoint. Οι διαφάνειες υπάρχουν για να υποστηρίζουν τη διαδικασία της παρουσίασης σας.
-
Ελέγξτε τη συμβατότητα των εκδόσεων Office. Εάν το αρχείο που δημιουργήσατε δεν υποστηρίζεται από την έκδοση του υπολογιστή που θα χρησιμοποιήσετε στην αίθουσα παρυσίασης, είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε προβλήματα που μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τη δουλειά σας. Βεβαιωθείτε ότι το αρχείο σας αναπαράγεται σωστά.
-
Μιλήστε τη σωστή στιγμή. Τα λόγια σας δεν πρέπει να ακούγονται όταν εμφανίζεται μια νέα διαφάνεια καθώς έτσι αποσπάται η προσοχή του κοινού. Με κάθε καινούρια διαφάνεια να αφήνετε μερικά δευτερόλεπτα στη διάθεση του κοινού ώστε να τη διαβάσει. Αμέσως μετά μπορείτε να αναφερθείτε σε όσα περιέχει.
-
Επενδύστε στο λόγο σας. Η ομιλία σας πρέπει να είναι καθαρή και δυνατή τόσο ώστε να ακούγεστε ευχάριστα στο ακροατήριο.
-
Μη γίνεστε φλύαροι. Μιλώντας ακατάπαυστα αυτό που θα καταφέρετε θα είναι να κουράσετε τους ακροατές σας. Μην χρησιμοποιείτε πολλά λόγια θεωρώντας ότι θα εντυπωσιάσετε. Τα αποτελέσματα θα είναι αντίθετα από τα προσδοκώμενα.
-
Ελέγχετε το χρόνο. Για κάθε παρουσίαση δίνεται ένα συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο. Φροντίστε να μην το υπερβείτε. Κατά την είσοδό σας στην αίθουσα παρατηρείστε εάν υπάρχει κάποιο ρολόι στο οποίο θα ρίχνετε μικρές ματιές, όμως όχι συχνά. Αν δεν υπάρχει, μπορείτε να ελέγχετε το χρόνο κοιτώντας διακριτικά το ρολόι που φοράτε στο χέρι σας.
-
Παρακολουθείτε το ακροατήριο σας. Το γεγονός ότι είστε ο ομιλητής δε σημαίνει ότι είστε και ο μοναδικός άνθρωπος στην αίθουσα. Αφουγκραστείτε τους ακροατές σας και παρατηρήστε τις αντιδράσεις τους. Εάν αισθάνεστε ότι κουράζονται προσαρμόστε την παρουσίαση ώστε να μην είναι τόσο αναλυτική.
-
Σκεφτείτε ως...ακροατές. Τι θα θέλατε να ακούσετε εσείς στην παρουσίαση μιας πτυχιακής εργασίας; Αυτό θα είναι και το βασικό σας κριτήριο όταν θα σταθείτε ενώπιον του ακροατηρίου σας.
-
Κάντε ότι και οι ηθοποιοί! Μερικές πρόβες πριν την παρουσίαση είναι απαραίτητες για να έχετε περισσότερη ευχέρεια και να αισθανθείτε αυτοπεποίθηση.
-
Μην αμελήσετε την εμφάνισή σας. Οι ενδυματολογικές σας επιλογές πρέπει να είναι προσεγμένες. Είναι θετικό για εσάς να δείξετε ότι έχετε προσέξει κάθε λεπτομέρεια της διαδικασίας.