POWER POINT (ΜΕΡΟΣ 1ο)
Τα do's and don'ts για ένα σωστό powerpoint
Διαβάστε εδώ το δεύτερο μέρος
Η πτυχιακή σας εργασία έχει επιτέλους ολοκληρωθεί και βρίσκεστε πιο κοντά από ποτέ στη λήψη του πτυχίου σας. Αυτό που απομένει είναι η παρουσίαση της στην εξεταστική επιτροπή. Τα μέλη της, θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα και θα διαμορφώσουν τη βαθμολογία της.
Το τελικό στάδιο είναι να δημιουργήσετε την παρουσίαση του συγγραφικού σας έργου. Το δημοφιλέστερο εργαλείο για το σκοπό αυτό είναι το powerpoint, που πλέον έχει ακόμα περισσότερες δυνατότητες και σας δίνει πληθώρα επιλογών σε σχέδια, μεταβάσεις και εφέ.
Στο παρόν άρθρο συγκεντρώσαμε όσα πρέπει -do's- και όσα δεν πρέπει -don'ts- να κάνετε προκειμένου να πετύχετε ένα άριστο αποτέλεσμα και έναν αντίστοιχο βαθμό.
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΕΝΑ ΣΩΣΤΟ POWERPOINT
-
Μέγεθος γραμματοσειράς: Επιλέξτε εκείνο το μέγεθος γραμματοσειράς που θα επιτρέπει στο κοινό να βλέπει χωρίς δυσκολία τα κείμενα στις διαφάνειες. Συνήθως δεν πρέπει είναι μικρότερο από 18 pt. Για τους τίτλους θα επιλέξετε μεγαλύτερο μέγεθος.
-
Ομοιομορφία: Μη χρησιμοποιείτε πολλές και διαφορετικές γραμματοσειρές. Σε ολόκληρη την παρουσίαση προτιμήστε μια απλή και ταυτόχρονα καλαίσθητη από τις πολλές που είναι διαθέσιμες. Αρκετά δημοφιλείς είναι η Arial, η TrebuchetMS, η Constantia και η Calibri. Επίσης, επιλέξτε το ίδιο φόντο σε όλες τις διαφάνειες.
-
Αντίθεση χρωμάτων: Οι απαράβατοι κανόνες της σωστής αντίθεσης χρωμάτων είναι δύο. Σε σκούρο φόντο χρησιμοποιούμε λευκά γράμματα και σε ανοιχτόχρωμο φόντο σκούρα γράμματα.
-
Μικρά κείμενα - μικρές προτάσεις: Το powerpoint δεν είναι word! Κανείς δε θα διαβάσει κατά την παρουσίαση μακροσκελή κείμενα και μεγάλες προτάσεις.
-
Bullets και αρίθμηση: Κάνουν το κείμενο πιο ξεκάθαρο και τονίζουν συγκεκριμένα σημεία. Ωστόσο χρησιμοποιήστε τα δίχως υπερβολές.
-
Εικόνες: Ακολουθείστε με φειδώ τον κανόνα «μια εικόνα ίσον χίλιες λέξεις». Αποφύγετε να βάλετε εικόνες σε κάθε διαφάνεια και μην επιλέγετε πολλές σε μία.
-
Εφέ: Μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε κίνηση στις μεταβάσεις από τη μία διαφάνεια στην άλλη καθώς επίσης και εφέ στην εμφάνιση των κειμένων. Περιορίστε ωστόσο τις υπερβολές.