Η ρουτίνα του πετυχημένου φοιτητή
Ένας πετυχημένος φοιτητής νοιάζεται για την υγεία του, το διάβασμα, την κοινωνικότητα, και γενικά βρίσκει μια ισορροπία ανάμεσα σε όλα. Ο μύθος του «having it all» δεν ισχύει, ωστόσο με ένα καλό πρόγραμμα μπορείς να έχεις τη μέγιστη παραγωγικότητα σε όλους τους τομείς της ζωής σου. Πάμε να δούμε μερικά tips που θα σου χρησιμεύσουν για να έχεις μια καλή φοιτητική ζωή και να έχεις όσο το δυνατόν πιο ωφέλιμα και παραγωγικά φοιτητικά χρόνια!
1. Οργάνωση:
Πρώτα από όλα θα πρέπει να πάρεις ένα τετράδιο ή ένα ημερολόγιο και να σχεδιάσεις ένα πρόγραμμα καθημερινότητας. Φτιάξε έναν πίνακα με τις μέρες της εβδομάδας και γράψε για κάθε μέρα τι θα ήθελες να κάνεις. Το πρόγραμμά σου μπορεί να είναι απλό, να περιλαμβάνει μόνο τις μέρες και τις δραστηριότητες ή λεπτομερειακό, να περιλαμβάνει και τις ώρες των δραστηριοτήτων.
Αν μια μέρα βγεις εκτός προγράμματος, δεν πειράζει. Αν δεις ότι το πρόγραμμα είναι εξουθενωτικό, θα πρέπει να το αλλάξεις. Δεν είναι κακό να αλλάζεις το πρόγραμμά σου, αρκεί πάντα να περιέχει χρόνο για μελέτη και ξεκούραση.
Μη μπεις στον γύρο της πολυδιεργασίας (multitasking). Σεβάσου τις δυνατότητες και δυνάμεις του μυαλού σου για να σε σεβαστεί κι αυτό και να μην πάθεις καμιά υπερκόπωση.
2. Πρωινό ξύπνημα:
Για να μπορέσεις να κάνεις μέσα στην ημέρα ό,τι έχεις σχεδιάσει αλλά και για να τα κάνεις όλα ποιοτικά, τότε θα πρέπει να ξυπνάς νωρίς, είτε έχεις πρωινό μάθημα είτε όχι.
3.Ύπνος:
Για να είναι εύκολο το πρωινό ξύπνημα αλλά και για να έχεις τη μέγιστη ενέργεια και ικανότητα του οργανισμού σου, χρειάζεσαι 7-8 ώρες ύπνου. Ακόμα κι αν έχεις εξεταστική θα πρέπει να κοιμάσαι καλά και αρκετές ώρες αντί να ξενυχτάς διαβάζοντας. Η μελέτη είναι περισσότερο αποδοτική όταν το μυαλό είναι ξεκούραστο και μπορεί να συγκεντρωθεί.
4. Γεύματα:
Ένα καλό και πλούσιο πρωινό εξασφαλίζει όλη την ημέρα με ενέργεια. Καλό είναι, λοιπόν, να φροντίζεις να τρως καλά ξεκινώντας από το πρωινό.
Γενικά, μέσα στην ημέρα θα πρέπει να τρως συχνά κι από λίγο όπως για παράδειγμα διάφορα σνακς, χυμούς, μπάρες κτλ. Αν παραχορταίνεις στα γεύματα θα βλάψεις την υγεία σου, θα εξουθενωθείς και δε θα έχεις ούτε ενέργεια ούτε καλή διάθεση.
5. Σωματική άσκηση:
Λίγη (ακόμη και δεκάλεπτη) σωματική άσκηση προσφέρει πολλά οφέλη τόσο στο σώμα όσο και στο πνεύμα. Σε γεμίζει με ενέργεια και χαρούμενη διάθεση αφού παράγει τις ορμόνες τις χαράς. Επίσης, συμβάλλει στη συγκέντρωση και στη χαλάρωση. Βάλε στο πρόγραμμά σου λίγη σωματική άσκηση ή κάποιες απλές διατάσεις (ειδικά για την πλάτη) κάθε μέρα ή μέρα παρά μέρα.
6. Μελέτη:
Μιλώντας για μελέτη, για να είσαι ένας πετυχημένος φοιτητής θα πρέπει να έχεις ένα πρόγραμμα μελέτης. Αρχικά, θα πρέπει να έχεις ένα πρόχειρο τετράδιο που θα παίρνεις στη σχολή σε όλα τα μαθήματα για να γράφεις τις σημειώσεις σου. Οι σημειώσεις πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο λεπτομερειακές και να περιλαμβάνουν την όποια επισήμανση του καθηγητή.
Όταν θα επιστρέψεις σπίτι, μετάφερε τις σημειώσεις του προχείρου σε ένα καθαρό τετράδιο για το κάθε μάθημα ξεχωριστά. Μην καθαρογράφεις μόνο τις σημειώσεις από το μάθημα, αλλά και τις ίδιες τις διαφάνειες που έχει δείξει ο καθηγητής. Έτσι, το τετράδιό σου θα έχει ολοκληρωμένες σημειώσεις-πολύτιμες για επιτυχία στην εξεταστική.
Στη σχολή βρίσκεσαι για να μαθαίνεις και για αυτό μη διστάζεις να ρωτήσεις! Αν έχεις μια απορία δοκίμασε να ψάξεις στο διαδίκτυο αλλά και ρώτα τον καθηγητή σου ό,τι χρειάζεσαι.
Η μελέτη πρέπει να γίνεται με σύστημα και όχι με βάση τη διάθεση. Μελέτησε για μισή ή μία ώρα και έπειτα κάνε ένα διάλειμμα 15 λεπτών, και συνέχισε πάλι με το ίδιο μοτίβο μέχρι να βγάλεις την προγραμματισμένη ύλη.
Μην αφήνεις τη μελέτη για την τελευταία εβδομάδα πριν την εξεταστική. Καλύτερα να την ξεκινήσεις τουλάχιστον 2 μήνες πριν την εξεταστική για να αποφύγεις την πίεση του χρόνου.
Δοκίμασε επίσης να μελετήσεις και με άλλους συμφοιτητές. Έτσι και το διάβασμα γίνεται πιο διασκεδαστικό και μπορείτε να λύσετε μεταξύ σας πολλές απορίες.
7. Χώρος:
Ο χώρος της μελέτης είναι επίσης πολύ σημαντικός. Ο οργανωμένος και καθαρός χώρος οδηγεί και σε οργανωμένες και καθαρές σκέψεις. Φρόντιζε το γραφείο σου ώστε να είναι τακτοποιημένο.
8. Χρώματα:
Σχετικά πάλι με τον χώρο, σημαντικά είναι και τα χρώματά του. Τα ανοιχτά και ουδέτερα χρώματα βοηθούν το μυαλό να παραμένει συγκεντρωμένο και χαλαρό ταυτόχρονα. Τα ιδανικά χρώματα για ένα φοιτητικό δωμάτιο είναι το πράσινο, το λαχανί, το γαλάζιο, το κρεμ και το άσπρο. Πέρα από αυτά, καλό είναι να υπάρχουν στα αντικείμενα πάνω στο γραφείο χρώματα όπως κίτρινο, πορτοκαλί, μωβ, καφέ και κόκκινο. Αυτά τονώνουν τη δημιουργικότητα, την προσοχή, φέρνουν συναισθήματα αισιοδοξίας, ηρεμίας, ασφάλειας και ενθουσιασμού.
9. Κοινωνικότητα:
Λέγοντας ναι σε ένα πράγμα λέμε όχι σε κάποιο άλλο. Αν θέλεις να είσαι πετυχημένος φοιτητής ακολουθώντας τον ακαδημαϊκό ή επαγγελματικό δρόμο σταθερά και με στόχο, θα έχεις μέρες που θα χρειάζεσαι κοινωνική συντροφιά και άλλες που θα πρέπει να μείνεις σπίτι διαβάζοντας. Όλα είναι καλές επιλογές ανάλογα με τους στόχους που θέτεις. Δεν είναι κακό να πεις όχι σε μια έξοδο και οι άνθρωποι που σέβονται τις επιλογές σου δε θα το επικρίνουν.
Οργάνωσε το πρόγραμμά σου ώστε να έχεις μια-δυο ώρες ελεύθερες κάποιες μέρες την εβδομάδα, όταν για παράδειγμα δεν έχεις πολλά μαθήματα την ίδια μέρα, και να τις περνάς με φίλους και οικογένεια. Μη ξεχνάς πως μπορείς να επικοινωνείς με τους ανθρώπους σου και με μηνύματα, πράγμα που είναι πολύ ενθαρρυντικό για τις μέρες που θα είσαι μέσα στο σπίτι μελετώντας.
Αυτές ήταν οι συμβουλές για φοιτητές που θέλουν να πετύχουν στις σπουδές τους. Είτε είσαι νέος φοιτητής είτε όχι, αυτά τα tips για το πανεπιστήμιο θα σου είναι χρήσιμα και ωφέλημα.
Όσο καλά προγραμματισμένος και να είναι κανείς μπορεί να υπάρξουν απρόβλεπτες καταστάσεις. Αν σου λείψει ο χρόνος ή αν χρειάζεσαι οποιαδήποτε βοήθεια με τις φοιτητικές εργασίες σου, την πτυχιακή, ή τη διπλωματική σου εργασία, μπορείς να βασιστείς στον Εκπαιδευτικό Όμιλο Ανάβασις!