Οικονομία και φοιτητική ζωή
Για εσένα που έγινες φοιτητής και πέρασες στη σχολή που επιθυμούσες, τώρα ξεκινά ένα νέο ταξίδι γεμάτο εμπειρίες. Μέσα στις εμπειρίες αυτές είναι και η επιβίωσή σου σε έναν νέο τόπο μακριά από το πατρικό σου σπίτι και τους δικούς σου. Καλείσαι πλέον να πάρεις τη ζωή στα χέρια σου και να διαχειριστείς τις καταστάσεις μόνος σου. Μία από αυτές λοιπόν είναι η διαχείριση των οικονομικών σου. Έως τώρα είχες την στήριξη και την φροντίδα των γονιών σου. Τα έξοδα και οι λογαριασμοί δεν ήταν η πρώτη έννοια σου. Τώρα όλα αυτά περνάνε στο δικό σου χέρι και οφείλεις να τα διαχειριστείς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η φοιτητική ζωή είναι υπέροχη αλλά ταυτόχρονα πολυέξοδη. Ωστόσο μην πανικοβάλλεσαι! Εμείς θα σου δώσουμε μερικές συμβουλές και θα σου προτείνουμε τρόπους για να κάνεις οικονομία αποφεύγοντας την κακη διαχειριση χρηματων.
Οικονομία στο φοιτητικό σου σπίτι
Η οικονομία ξεκινάει από το σπίτι. Μία καλή οικονομική λύση είναι η διαμονή σου σε φοιτητική εστία. Εκεί δεν θα έχεις να πληρώνεις ενοίκιο, λογαριασμούς ρεύματος και νερού, κοινόχρηστα καθώς όλα παρέχονται δωρεάν από τη σχολή. Ωστόσο εάν δεν επιθυμείς ή δεν έχεις την δυνατότητα να μείνεις στην εστία τότε ψάξε να βρεις ένα οικονομικό σπίτι και γιατί όχι και επιπλωμένο. Αν χρειάζεσαι έπιπλα καλό είναι να αναζητήσεις τις πιο οικονομικές λύσεις ή ακόμη να χρησιμοποιήσεις μεταχειρισμένα έπιπλα συγγενών, φίλων ακόμη και μέσα από το διαδίκτυο. Μπορείς ακόμη να εφοδιαστείς με πράγματα από το πατρικό σου σπίτι. Έχε στο νου σου ότι το σπίτι που νοικιάζεις θα είναι μόνο για μερικά χρόνια, επομένως δεν χρειάζεται να σπαταλήσεις ολόκληρη περιουσία σε έπιπλα που αργότερα μπορεί να μην σε εξυπηρετούν. Μπορείς ακόμη να μοιραστείς τα έξοδα του σπιτιού με έναν συγκάτοικο!
Αν είσαι καλλιτεχνικός τύπος αξιοποίησε το ταλέντο σου και μεταποίησε παλαιά έπιπλα σε καινούργια βάζοντας το προσωπικό σου γούστο. Μπορείς να μεταποιήσεις για παράδειγμα ένα παλαιό τραπεζάκι, ή μία καρέκλα, ένα γραφείο, να χρησιμοποιήσεις χρώματα κιμωλίας και να τα κάνεις να φαίνονται αγνώριστα και ολοκαίνουργια.
Οικονομία στο ρεύμα
Το ηλεκτρικό ρεύμα ειδικά στις μέρες μας αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πηγές εξόδων καθώς ολοένα και αυξάνονται οι τιμές του. Είναι σημαντικό λοιπόν να ακολουθείς ορισμένους βασικούς κανόνες ενεργειακής συμπεριφοράς. Ακολουθούν μερικά tips για εξοικονομηση ρευματος.
Θερμοσίφωνας: Χρειάζεσαι ζεστό νερό για να κάνεις ντουζ, να πλύνεις τα πιάτα ή τα ρούχα σου. Η ποσότητα ενέργειας που ξοδεύεται εξαρτάται από το πόση ώρα είναι ο θερμοσίφωνας σε λειτουργία, από τον τύπο και το μέγεθός του. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να προγραμματίζεις την ώρα καθώς και την μέρα που θα παραμένει ανοιχτός ο θερμοσίφωνας , όπως για παράδειγμα λίγο πριν το μπάνιο. Μπορείς ακόμη να εκμεταλλεύεσαι το νερό που περίσσεψε για να πλύνεις τα πιάτα ή τα ρούχα σου. Τέλος μη ξεχνάς να εκμεταλλεύεσαι το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ καθώς το νυχτερινο ρευμα είναι πιο οικονομικό.
Φωτισμός: Όσον αφορά τον φωτισμό, φρόντισε να εξοπλιστείς με λαμπτήρες LED, οι οποίοι μπορεί να είναι πιο ακριβοί αλλά καταναλώνουν έως και 75% λιγότερη ενέργεια και δίνουν καλύτερο αποτέλεσμα φωτισμού.
Συσκευές σε “αναμονή”: Πολλές φορές ξεχνάμε σε κατάσταση φόρτισης συσκευές όπως tablets, laptops, σταθερούς υπολογιστές, και κινητά. Είναι σημαντικό όταν σταματάς να χρησιμοποιείς αυτές τις συσκευές, να τις απενεργοποιείς και να τις βγάζεις από τη πρίζα όταν πηγαίνεις για ύπνο γιατί διαφορετικά ξοδεύεις ρεύμα χωρίς να το καταλάβεις. Αποτελούν συσκευεσ με υψηλη καταναλωση ρευματος.
Κουζίνα: Γνωρίζεις ποσο ρευμα καιει το ψυγειο; Το ψυγείο αποτελεί μία συσκευή που πρέπει να λειτουργεί ασταμάτητα και κατά συνέπεια να καταναλώνει πολύ ρεύμα. Αυτό που μπορείς να κάνεις για να το χρησιμοποιήσεις σωστά είναι να ρυθμίσεις τον θερμοστάτη γύρω στους 4-5 βαθμούς Κελσίου στον χώρο συντήρησης και στους -15, -18 βαθμούς Κελσίου στο χώρο κατάψυξης. Επίσης, αν το ψυγείο δεν είναι ιδιαίτερα γεμάτο τότε δεν υπάρχει λόγος να λειτουργεί στους +4 βαθμούς. Ανεβάζοντας τη θερμοκρασία 1-2 βαθμούς εξοικονομείς ρεύμα.
Απώλειες νερού: Μην αφήνεις τις βρύσες και το καζανάκι έστω και με πολύ μικρές διαρροές. Η ποσότητα νερού που θα καταναλωθεί θα είναι πολύ σημαντική. Μία πολύ καλή και οικονομική λύση είναι η χρήση ειδικών φίλτρων εξοικονόμησης στη βρύση της κουζίνας και στο μπάνιο.
Οικονομία στα έξοδα φαγητού
Μία από τις καθιερωμένες συνήθειες των φοιτητών είναι η αγορά έτοιμου φαγητού. Σίγουρα αποτελεί μια γρήγορη, εύκολη και πρακτική λύση ωστόσο δεν πρέπει να αρκεστείς σε αυτό. Το έτοιμο και σχετικά οικονομικό φαγητό πολλές φορές σου δίνει την ψευδαίσθηση ότι γλιτώνεις χρήματα. Ωστόσο δεν παύει να αποτελεί σημαντικό καθημερινό έξοδο και να επιβαρύνει το πορτοφόλι σου. Επομένως είναι καλό να αναλάβεις δράση και να ξεκινήσεις το μαγείρεμα. Αυτό είναι και ένας τρόπος να ελέγχεις τη διατροφή σου και να τρως υγιεινά. Φρόντισε όμως να κάνεις οικονομια στο σουπερ μαρκετ και να αγοράζεις μόνο τα απαραιτητα ψωνια για το σπιτι. Πρόσεχε να μην πέσεις στην παγίδα του καταναλωτισμού και αρχίζεις να ψωνίζεις αβέρτα περιττά πράγματα. Ακόμη μη αγνοείς την φοιτητική λέσχη η οποία σε πολλά πανεπιστήμια παρέχει δωρεάν γεύμα.
Φοιτητικό πάσο
Το φοιτητικό σου πάσο αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που σου λύνει οικονομικά τα χέρια. Μπορείς να το αξιοποιήσεις στις μετακινήσεις σου με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σε εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, fast food, χώρους θεάσεων κτλ. Εκμεταλλεύσου λοιπόν αυτό το προνόμιο που σου δίνεται ως φοιτητής.
Αυτές είναι λοιπόν μερικές συμβουλές και προτάσεις εξοικονόμησης χρημάτων. Να είσαι σίγουρος πως αν τις αξιοποιήσεις θα δεις διαφορά στο πορτοφόλι σου καθώς θα έχεις κάνει καλη διαχειριση χρηματων. Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Ανάβασις είναι πάντοτε στη διάθεσή σου και σε στηρίζει καθ’ όλη τη διάρκεια των φοιτητικών σου χρόνων. Ο Όμιλος μας σου παρέχει επίσης στήριξη σε εργασίες εξαμήνου, πτυχιακές εργασίες, διδακτορικές διατριβές καθώς και ιδιαίτερα μαθήματα. Εμπιστεύσου μας!