Πληθώρα ειδικοτήτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), ανήκουν στη μετα-δευτεροβάθμια μη υποχρεωτική εκπαίδευση και επιλέγονται από ολοένα και περισσότερους απόφοιτους λυκείου τα τελευταία χρόνια αφού οι ειδικότητές τους είναι ιδιαίτερα ελκυστικές σε ένα απαιτητικό περιβάλλον εργασίας.

Τα ΙΕΚ επιλέγονται για πολλούς λόγους με κυριότερο το ότι παρέχουν εξειδίκευση σε συγκεκριμένους τομείς που δεν καλύπτονται από ΤΕΙ και ΑΕΙ, όπως για παράδειγμα Ειδικός Φοροτεχνικού Γραφείου, Διοικητικό και Οικονομικό Στέλεχος Επιχειρήσεων, Ειδικός Εφαρμογών Αισθητικής, Ειδικός Εμπορίας, Νοσηλευτικής Τραυματολογίας κ. α. Μάλιστα για πολλές από τις ειδικότητες που προσφέρουν τα ΙΕΚ, έχουν θεμελιωθεί τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα. Παράλληλα, πολλοί κάτοχοι τίτλων σπουδών διαφόρων ειδικοτήτων έχουν τη δυνατότητα πρόσληψης εκτός από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, χωρίς να απαιτούνται άλλες προϋποθέσεις. Επιπλέον, όλες οι ειδικότητες του τομέα της πληροφορικής μπορούν να συμμετάσχουν στις διαδικασίες πλήρωσης θέσεων μέσω ΑΣΕΠ όταν προκηρύσσονται θέσεις για Χειριστές Η/Υ.

Το δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης των ΙΕΚ είναι αναγνωρισμένο τόσο στην Ελλάδα όσο και στις χώρες της Ε.Ε. με το Π.Δ. 231/29-7-98, με το οποίο ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο η Οδηγία 92/51/ΕΟΚ. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι κατά τη διάρκεια των σπουδών τους οι καταρτιζόμενοι δικαιούνται αναβολή στράτευσης. Οι κύριοι στόχοι των ΙΕΚ είναι να παρέχουν στους καταρτιζόμενους αρχική επαγγελματική κατάρτιση, να τους εξασφαλίζουν τα κατάλληλα προσόντα (ανάλογα με την επιλεγόμενη ειδικότητα) μέσω της παροχής επιστημονικών, τεχνικών, επαγγελματικών και πρακτικών γνώσεων, να τους παρέχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσουν τις αντίστοιχες με την ειδικότητά τους δεξιότητες, να διευκολύνουν την επαγγελματική ένταξή τους στην κοινωνία και να εξασφαλίζουν την προσαρμογή τους στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της παραγωγικής διαδικασίας. Τόσο τα δημόσια όσο και τα ιδιωτικά ΙΕΚπροσφέρουν πρωτότυπες ειδικότητες, εναρμονισμένες με τις απαιτήσεις της αγοράς ενώ ειδικά τα δημόσια ΙΕΚ έχουν προβάδισμα έναντι των ιδιωτικών καθώς τα δίδακτρά τους είναι πιο χαμηλά και ταυτόχρονα προσφέρουν πάνω από 160 ειδικότητες κατάρτισης. Η επιλογή των καταρτιζομένων στα Δημόσια και Ιδιωτικά ΙΕΚ γίνεται δύο φορές τον χρόνο (αρχές Σεπτεμβρίου για το χειμερινό εξάμηνο κατάρτισης και τέλη Ιανουαρίου για το εαρινό εξάμηνο). Όσοι επιθυμούν να σπουδάσουν στα Δημόσια ΙΕΚ, υποβάλλουν αίτηση στο/στα ΙΕΚ της προτίμησής τους, προσκομίζοντας τα παρακάτω δικαιολογητικά:

  •     Πρωτότυπο τίτλο σπουδών (απολυτήριο ή πτυχίο)

  •     Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας

  •     Πιστοποιητικό προϋπηρεσίας στην ειδικότητα που επιθυμούν να επιλεγούν (εφόσον έχουν)

  •     Βεβαίωση ιδιότητας τέκνου πολύτεκνης οικογένειας (εφόσον τυγχάνουν της ιδιότητας αυτής)

Πρέπει να σημειωθεί ότι η επιλογή των υποψηφίων γίνεται μηχανογραφικά, με βάση τη βαθμολογία του τίτλου σπουδών, την ηλικία, την τυχόν προϋπηρεσία και την ιδιότητα τέκνου πολύτεκνης οικογένειας. Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι σε κάθε εξάμηνο κατάρτισης, καλύπτονται όλες οι προβλεπόμενες θέσεις καταρτιζόμενων στα Δημόσια ΙΕΚ. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι οι αιτήσεις των υποψηφίων υπερκαλύπτουν τις προσφερόμενες θέσεις. Οι εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικής κατάρτισης διεξάγονται σε εθνικό επίπεδο δύο φορές τον χρόνο. Στην εξεταστική διαδικασία περιλαμβάνονται πρακτικό και θεωρητικό μέρος, ενώ οι απόφοιτοι Δημόσιων και Ιδιωτικών ΙΕΚ διαγωνίζονται σε κοινά θεωρητικά θέματα σε όλη την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι το Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης είναι αναγνωρισμένο τόσο στην Ελλάδα όσο και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Τα υπόλοιπα αφήστε τα σε εμάς! 

Οι ειδικότητες με τη μεγαλύτερη ζήτηση

Στα ΙΕΚ, τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά, προσφέρεται μια μεγάλη γκάμα ειδικοτήτων, κάτι που δίνει τη δυνατότητα στον υποψήφιο σπουδαστή να επιλέξει το αντικείμενο που του ταιριάζει καλύτερα. Οι ειδικότητες με τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι: βοηθός φυσικοθεραπείας, βοηθός βρεφονηπιοκόμων, τεχνικός ιατρικών οργάνων, βοηθός ιατρικών εργαστηρίων, τεχνικός κομμωτικής τέχνης, βοηθός φαρμακείου, τεχνικός μαγειρικής τέχνης, τεχνικός αισθητικής τέχνης και μακιγιάζ, τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής, προπονητής αθλημάτων, δημοσιογραφίας και ειδικός φοροτεχνικού γραφείουΜάλιστα, τα τελευταία χρόνια κερδίζουν διαρκώς έδαφος οι σπουδές στις εφαρμοσμένες τέχνες και συγκεκριμένα σε ειδικότητες όπως γραφίστας, διακοσμητής, σκιτσογράφος-εικονογράφος, φωτογράφος και 3D Animation, ενώ στα τμήματα Οικονομίας και Διοίκησης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε ειδικότητες όπως ναυτιλιακά, marketing και διοίκηση επιχειρήσεων.

Σε όποιο ΙΕΚ και εάν επιλέξετε να συνεχίσετε τις σπουδές σας, απόλυτος υποστηρικτής σας παραμένει ο Εκπαιδευτικός Όμιλος ΑΝΑΒΑΣΙΣ. Οι πτυχιακεσ εργασιεσ για ιεκ είναι για εμάς μια κατηγορία που προσεγγίζουμε μοναδικά καθώς διαθέτουμε πληθώρα συνεργατών, κατόχων μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών στους περισσότερους τομείς. Με ένα κλικ εδώ, θα λάβετε την καλύτερη εξυπηρέτηση στις πιο ανταγωνιστικές τιμές της αγοράς, με την εγγύση του ονόματος ΑΝΑΒΑΣΙΣ.

Μπορείς να εγγραφείς σε ΙΕΚ αν είσαι απόφοιτος: Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΓΕΛ, ΕΠΑΛ), ΣΕΚ, ΙΕΚ Τμήματος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Δεν υπάρχει όριο ηλικίας για την εγγραφή και φοίτηση στα ΙΕΚ. Υπάρχουν τα Δημόσια ΙΕΚ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΔΙΕΚ), το ΙΕΚ της Σιβιτανιδείου Σχολής, τα ΙΕΚ του ΟΑΕΔ, τα ΙΕΚ του Υπουργείου Τουρισμού, το ΙΕΚ του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθώς και πολλά ιδιωτικά ΙΕΚ, τα οποία αδειοδοτούνται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Η φοίτηση στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) έχει διάρκεια 5 εξάμηνα (4 εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης) και 1 εξάμηνο Πρακτικής Άσκησης ή Μαθητείας (1050 ώρες) και μπορεί να αρχίζει κατά το χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο. Οπως λένε οι παλαιότεροι σπουδαστές οι σπουδές τα ΙΕΚ δίνουν τη δυνατότητα στους αποφοίτους να έχουν πολύ καλές προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης. Και εξηγούν οτι η αγορά ψάχνει για απόφοιτους που έχουν αποκτήσει εξειδίκευση σε κάποιον τομέα, όπως για παράδειγμα νοσηλευτικής τραυματολογίας, ειδικός φοροτεχνικού γραφείου, τεχνικός μαγειρικής τέχνης, ειδικός σε θέματα αισθητικής. Δύο φορές τον χρόνο, πραγματοποιούνται Εξετάσεις Πιστοποίησης Επαγγελματικής Κατάρτισης. Στις εξετάσεις αυτές, οι απόφοιτοι των Δημοσίων και Ιδιωτικών Ι.Ε.Κ. διαγωνίζονται σε εθνικό επίπεδο. Οι επιτυχόντες αποκτούν το Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης (απόφοιτοι ειδικοτήτων 4 εξαμήνων - (Μεταλυκειακές επιπέδου μεταδευτεροβάθμιας επαγγελματικής κατάρτισης) ή το Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Κατάρτισης επιπέδου 1 (απόφοιτοι ειδικοτήτων 2 εξαμήνων – Μεταγυμνασιακές).

Αναζήτηση

Εγγραφείτε στους πάνω από 35.000

Συνδρομητές για δωρεάν εκπαιδευτικά άρθρα! Συμβουλές και προσφορές!

Δωρεάν Κοστολόγηση Έργου

Stripe

Pay with Stripe
DMCA.com Protection Status