Οδηγός Επιβίωσης Πρωτοετών Φοιτητών

odigos epibiwshs1Έγινες νέος φοιτητής; Συγχαρητήρια!!!

Έφτασε η ώρα να ζήσεις και εσύ τα φοιτητικά σου χρόνια. Είναι μια περίοδος που αναμένουν όλοι οι μαθητές και που αναπολούν όλοι όσοι τα έζησαν. Τα φοιτητικά χρόνια κρύβουν πολλές εμπειρίες, αξέχαστες στιγμές και αρκετά συναισθήματα. Χαρές, λύπες, απογοητεύσεις, ντροπές, γέλια, ξενύχτια, μεθύσια, εκδρομές, εξορμήσεις, φάρσες, γνωριμίες, έρωτες και πολλά άλλα. Αναπόφευκτα όμως όσο και αν περίμενες αυτή τη στιγμή, δεν παύει να σε διακατέχει ένα αίσθημα άγχους και αγωνίας. Αγωνιείς γι’ αυτά  που έπονται. Σε διακατέχουν πολλά ερωτήματα όπως για παράδειγμα, «θα  καταφέρεις άραγε να επιβιώσεις  σε αυτόν τον νέο κύκλο ζωής που σου ανοίγει;», «θα μπορέσεις να προσαρμοστείς εύκολα;», «θα καταφέρεις να κάνεις νέες παρέες;», «θα μπορέσεις να ζήσεις μόνος/η σου σε μια ξένη πόλη και σε ένα νέο σπίτι;»

Θα τα καταφέρεις! Γέμισε αυτοπεποίθηση και ξεκίνα αυτό το ταξίδι της ζωής σου με χαμόγελο και αισιοδοξία. Εμείς είμαστε εδώ να σε ενθαρρύνουμε και να σε στηρίζουμε. Πάμε να δούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις ως πρωτοετής φοιτητής.

Εγγραφή στη σχολή

Το πρώτο βήμα που οφείλεις να κάνεις είναι η εγγραφή σου στη σχολή σου. Να παρακολουθείς συχνά τις ανακοινώσεις της σχολής σου για να γνωρίζεις πότε ξεκινούν οι εγγραφες πρωτοετων και ποια είναι η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσεις. Προσοχή μην περάσει η προθεσμία και πραγματοποιηθεί η ολοκληρωση εγγραφων πρωτοετων φοιτητών.

Στέγαση

Εφόσον λοιπόν ολοκληρώσεις την εγγραφή σου στο εκάστοτε Τμήμα, καλό είναι να ξεκινήσεις την αναζήτηση στέγης πριν την έναρξη των μαθημάτων σου. Υπάρχουν δύο επιλογές. Ή  να διεκδικήσεις ένα δωμάτιο στις φοιτητικές εστίες ή να νοικιάσεις ένα διαμέρισμα. Στην πρώτη περίπτωση πρέπει να ψάξεις αν δικαιούσαι δωρεάν διαμονή στη φοιτητική εστία και να καταθέσεις τα απαραίτητα δικαιολογητικα. Αν τελικά καταφύγεις στην δεύτερη επιλογή καλό είναι να ξεκινήσεις νωρίς το ψάξιμο. Όλοι οι εισακτέοι φοιτητές αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους ξεκινούν την εύρεση κατοικίας, επομένως πρέπει να βιαστείς για να προλάβεις να βρεις ένα οικονομικό και αρεστό σύμφωνα με τα  γούστα σου διαμέρισμα. Καλό είναι να το αναζητήσεις σε περιοχές κοντά στη σχολή σου ώστε να μην ταλαιπωρείσαι στις πολύωρες μετακινήσεις. Μπορείς ακόμη να σκεφτείς κα την περίπτωση συγκατοίκησης. Μην διστάσεις να το δοκιμάσεις. Είναι κάτι που θα σε βοηθήσει στα οικονομικά σου καθώς θα μοιράζεσαι τα έξοδα του σπιτιού με τον/την συγκάτοικο σου και δε θα νιώθεις μόνος/η καθώς θα έχεις παρέα μέσα στο σπίτι.

odigos epibiwshs2Σίτιση

Ως φοιτητής/τρια  πλέον πρέπει να φροντίζεις μόνος σου για το τι θα φας. Έχεις φύγει πια από την φροντίδα των γονιών σου που σου εξασφάλιζε καθημερινά ένα πιάτο φαγητό. Τώρα είσαι εσύ υπεύθυνος/η του εαυτού σου και πρέπει μεριμνείς για το γεύμα σου. Σίγουρα το έτοιμο φαγητό μέσω delivery θα σου λύσει αρκετές φορές τα χέρια. Μην επαναπαύεσαι όμως μόνο σε αυτό. Σου δίνεται η ευκαιρία εάν δεν γνωρίζεις,  να μάθεις να μαγειρεύεις. Έτσι θα μπορείς να τρέφεσαι νόστιμα και υγιεινά, να ελέγχεις την διατροφή σου και φυσικά και τα οικονομικά σου. Ωστόσο πολλά Πανεπιστήμια παρέχουν δωρεάν ή με ελάχιστη χρέωση σίτιση στους φοιτητές.

 

Παρακολούθηση μαθημάτων

Είναι σημαντικό να παρακολουθείς τα μαθήματά σου πόσο μάλλον τα μαθήματα των πρώτων εξαμήνων καθώς αυτά θα σου παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για την ακαδημαϊκή σου πορεία. Ακόμη θα έρθεις σε επαφή με τους καινούργιους σου καθηγητές και θα γνωρίσεις και τους νέους σου συμφοιτητές. Εξοπλίσου με τα απαραίτητα όπως τετράδια και πολύχρωμα στυλό ώστε να γίνονται οι σημειώσεις σου ευχάριστες. Φρόντισε να μην γράφεις ό, τι λέει ο καθηγητής αυτολεξεί  παρά μόνο τα σημαντικά. Καλό είναι να κρατάς τις δικιές σου σημειώσεις ώστε να μπορείς στο τέλος να οργανώσεις το διάβασμά σου όπως επιθυμείς εσύ καλύτερα. Ωστόσο εάν στο τέλος ανακαλύψεις ότι σου λείπουν σημειώσεις μην πανικοβληθείς καθώς να ξέρεις ότι μπορείς να τις βρεις από άλλους συμφοιτητές σου είτε δωρεάν είτε ακόμη και επί πληρωμή.

Γνωριμίες των πρώτων ημερών

Να είσαι κοινωνικός/ή και ομιλητικός/ή. Έχε την διάθεση νέων γνωριμιών καθώς αυτό θα σε βοηθήσει να προσαρμοστείς καλύτερα στο νέο σου περιβάλλον. Να ξέρεις ότι όλοι οι πρωτοετείς είστε στην ίδια κατάσταση. Υπάρχει αγωνία, λίγο άγχος και αμηχανία. Ως συνήθως οι γνωριμίες που γίνονται από τις πρώτες μέρες, αυτές αποτελούν και την φοιτητική σου παρέα μετέπειτα. Σίγουρα από την πρώτες προσεγγίσεις δεν μπορείς να γνωρίζεις το χαρακτήρα του καθενός επομένως δώσε μεγάλη προσοχή και σε αυτούς που θα σε προσεγγίσουν και σε αυτούς που θα προσεγγίσεις εσύ. Ο χρόνος φυσικά θα σου δείξει με ποια άτομα θα παραμείνεις. 

 odigos epibiwshs3

Ομαδικές εργασίες

Οι ομαδικές εργασίες θέλουν ιδιαίτερη προσοχή. Πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός/ή με την επιλογή των ατόμων της ομάδας σου καθώς ένα ομαδικό πνεύμα απαιτεί καλή συνεννόηση, επικοινωνία και συνέπεια ώστε να βγει ένα άρτιο αποτέλεσμα. Φρόντισε λοιπόν να κάνεις τις σωστές επιλογές ώστε να μην καταλήξεις μετά να κάνεις μόνος/η σου την εργασία.

Ελεύθερος χρόνος

Ήρθε η ώρα λοιπόν να έχεις άπλετο ελεύθερο χρόνο. Να κάνεις πράγματα που πάντοτε ήθελες αλλά δεν είχες την ευκαιρία. Και για καφέ θα πας και τα ποτά σου θα πιεις αλλά μην σπαταλάς τον πολύτιμο χρόνο σου μόνο σε αυτά. Ξεκίνα μια δραστηριότητα που σου αρέσει, όπως ένα άθλημα ή μια δημιουργική απασχόληση, το να μάθεις μια ξένη γλώσσα ή οτιδήποτε θα γεμίσει ποιοτικά την ημέρα σου και θα σου προσφέρει ενέργεια και διάθεση. Επίσης μία εξόρμηση στη φύση ή ένα ταξίδι αναψυχής με συμφοιτητές σου στην Ελλάδα ή ακόμη και στο εξωτερικό, θα ήταν μια πολύ καλή εμπειρία για εσένα. Σκέψου ακόμη και το ERASMUS. Πραγματοποιείται βέβαια προς τα τελευταία  φοιτητικά χρόνια αλλά καλό είναι αν είσαι αποφασισμένος/η να ζήσεις αυτήν την εμπειρία, να ξεκινήσεις να ψάχνεσαι από νωρίς!

 odigos epibiwshs4

 

Φοιτητικές προσφορές

Απέκτησες φοιτητικο πασο! Μάθε πως πλέον θα έχεις αρκετές προσφορές σαν φοιτητής/τρια είτε σε καταστήματα φαγητού, ποτού, ρουχισμού είτε ακόμη και στην είσοδό σου σε μουσεία, κινηματογράφους, θέατρα, τηλεφωνικές εταιρείες, αστικές συγκοινωνίες αλλά και σε αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Τέλος μη ξεχνάς ότι μπορεί να δικαιούσαι φοιτητικο επιδομα!

Η φοιτητικη ζωη μένει αξέχαστη! Κοίτα λοιπόν και εσύ να αξιοποιήσεις αυτά τα χρόνια όσο καλύτερα μπορείς. Είναι χρόνια που δεν ξαναγυρνούν. Εκμεταλλεύσου κάθε ευκαιρία που σου δίνεται και απόκτησε αναμνήσεις που θα έχεις να θυμάσαι και να συζητάς μελλοντικά. Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Ανάβασις είναι δίπλα σου και μπορεί να σε στηρίξει στην ακαδημαϊκή σου πορεία με εργασίες εξαμήνου, πτυχιακές εργασίες ακόμη και διδακτορικές διατριβές. Μη διστάσεις να ζητήσεις τη βοήθειά μας. Εμπιστεύσου μας!

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Συχνές αναζητήσεις: Φοιτητικο πασο, Φοιτητικη ζωη, Νεοσ φοιτητης, Φοιτητικο επιδομα, πρωτοετης φοιτητης, Ολοκληρωση εγγραφων πρωτοετων, Δικαιολογητικα, εγγραφες πρωτοετων

Αναζήτηση

Εγγραφείτε στους πάνω από 35.000

Συνδρομητές για δωρεάν εκπαιδευτικά άρθρα! Συμβουλές και προσφορές!

Δωρεάν Κοστολόγηση Έργου

DMCA.com Protection Status