Πραγματοποίηση των μαθημάτων προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου στις συνθήκες της επιδημίας του ιού Covid-19

 

Εξεταστικη 2020 κορωνόιου: Προφορικές εξετάσεις, αλλά και κατάθεση εργασίας από τον φοιτητή είναι ο βασικός τρόπος εξετάσεων για τα Πανεπιστήμια. Παράλληλα, συνεχίζεται η εξ αποστάσεως διδασκαλία των θεωρητικών μαθημάτων.

Η πανδημία του νέου ιού διαμόρφωσε πρωτόγνωρα δεδομένα στις ζωές όλων μας, η αύξηση των κρουσμάτων οδήγησε σε πολλές αλλαγές στον εργασιακό τομέα αλλά και στον τομέα της εκπαίδευσης. Αυτή η κατάσταση βρήκε απροετοίμαστους την εκπαιδευτική κοινότητα, ωστόσο στάθηκε αφορμή για νέους ορίζοντες. Ο ιός Covid-19 αποτέλεσε πλήγμα για την εκπαίδευση, αλλά τα πρώτα βήματα γίναν γρήγορα και το επίπεδο που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή είναι αξιοθαύμαστο.

Το Υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊό, εφάρμοσε την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, με σκοπό την ομαλή λειτουργία των Πανεπιστημίων και λοιπών εκπαιδευτικών δομών. Στην επίτευξη της εκπαιδευτικής λειτουργίας πρωταγωνιστές έγιναν η ασύγχρονη και η σύγχρονη εκπαίδευση.

Η ασύγχρονη εκπαίδευση αποτελεί τη διδασκαλία, όπου ο φοιτητής συνεργάζεται με τον εκπαιδευτικό, αλλά σε διαφορετικό χρόνο από τη διαδικασία παράδοσης του μαθήματος. Αυτό πραγματοποιείται μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας, κυρίως του e-class, όπου ο εκπαιδευτικός αναρτά μαθησιακό υλικό κι ο κάθε φοιτητής έχει πρόσβαση, με σκοπό τη μελέτη του υλικού αυτού. Με αυτόν τρόπο δεν υφίσταται η αλληλεπίδραση μεταξύ σπουδαστών και εκπαιδευτικών, οπότε για τη διασφάλιση αυτού οι εκπαιδευτικοί θα δίνουν τη δυνατότητα συμπλήρωσης τεστ ερωτηματολογίων ή εκπόνησης γραπτών εργασιών στους σπουδαστές, όπου θα τις αναρτούν στην πλατφόρμα. Φυσικά, ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Ανάβασις βρίσκεται στο πλευρό των φοιτητών και παρέχει τη βοήθειά του τόσο σε μαθήματα για την κατανόηση των μαθημάτων, όσο και για την επιμεέλεια εργασιών, σύμφωνα με τα απαιτούμενα.

Η σύγχρονη εκπαίδευση (τηλεκπαίδευση) αποτελεί την απευθείας διδασκαλία του μαθήματος σε πραγματικό χρόνο από τον εκπαιδευτικό, μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας στους σπουδαστές, που παρακολουθούν ζωντανά μέσω υπολογιστή, κινητού ή tablet. Οι διαλέξεις αυτές υλοποιούνται με ένα προτεινόμενο λογισμικό, που διατίθεται δωρεάν στο προσωπικό των Πανεπιστημίων και τους φοιτητές. Οι σπουδαστές έχουν πρόσβαση στο δωμάτιο σύσκεψης, εφόσον το εκάστοτε λογισμικό είναι εγκατεστημένο στο κινητό, τον υπολογιστή ή το tablet τους και λαμβάνοντας από τον εκπαιδευτικό το σύνδεσμο, όπου έχει δημιουργήσει για τη διάσκεψη.

Πρώτοι σε όλο αυτό το εγχείρημα υπήρξαν οι φοιτητές του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ), όπου με δική τους πρωτοβουλία απέστειλαν επιστολή προς τον Πρύτανη και ζητούσαν την άμεση εφαρμογή των εξ' αποστάσεων διαλέξεων. Έτσι, στις 12 Μαρτίου ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, κος Π. Καλδής, υπέγραψε για την έναρξη των εξ αποστάσεως μαθημάτων για τους φοιτητές του Ιδρύματος.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα πλέον, στο ΑΝΑΒΑΣΙΣ συνεχίζουμε ακάθεκτοι το σκοπό μας. Γνωρίζουμε ότι κάθε φοιτητής έχει τις δικές του ανάγκες και χρειάζεται διαφορετικού είδους υποστήριξη, ανάλογα με το υπόβαθρο των γνώσεων του και το διαθέσιμο χρόνο του. Βρισκόμαστε στη θέση που έχουμε τόσα χρόνια, δίπλα δηλαδή στον κάθε φοιτητή, με σκοπό την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών του, προσφέροντάς του βοήθεια είτε με μαθήματα μέσω skype, είτε με σημειώσεις, είτε με πιστή καθοδήγηση συγγραφής διαφόρων δοκιμίων, σύμφωνα με τις οδηγίες των εκάστοτε σχολών.

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Επιπλέον, το ΕΑΠ με μια εμπειρία σχεδόν τριάντα ετών, αποτελεί τον βασικό φορέα της ανοικτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στη χώρα, ενώ έως σήμερα συνεργάζεται με πανεπιστήμια της χώρας στα οποία και προσφέρει την τεχνογνωσία του. Το ΕΑΠ σε συνεργασία με τη Microsoft, παρείχε όλες του τις υποδομές και τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, τόσο για σύγχρονη όσο και για ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, αλλά κυρίως την τεχνογνωσία και εμπειρία των στελεχών του. Το αποτέλεσμα είναι ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει επανέλθει σε πλήρη λειτουργία και πλέον δε χάνεται ούτε μία ώρα μαθημάτων, διασφαλίζοντας την ομαλή εξέλιξη και λειτουργία των προγραμμάτων εκπαίδευσης των Σπουδαστών του Υπουργείου Τουρισμού. Συμπερασματικά, λόγω της γενικότερης έκτακτης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με την πανδημία, το ΕΑΠ, ο κυρίαρχος εκπαιδευτικός φορέας της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στη χώρα, όχι μόνο δε διέκοψε ούτε στιγμή τη λειτουργία του και τις παροχές προς τους φοιτητές του, αλλά σε πλήθος περιπτώσεων κλήθηκε να συνδράμει την προσπάθεια και άλλων εκπαιδευτικών φορέων και ιδρυμάτων με μεγάλη επιτυχία, ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις της εποχής.

Όπως αντιλαμβανόμαστε, οι γρήγοροι ρυθμοί ανάπτυξης της εξ'αποστάσεως εκπαίδευσης τη δεδομένη στιγμή, οδήγησε εκπαιδευτικούς και σπουδαστές στην προσφυγή τους σε μαθήματα online για απόκτηση δεξιοτήτων στο "νέο κόσμο" του διαδικτύου, κυρίως για τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι είχαν αρχίσει σιγά σιγά να δοκιμάζουν αυτόν τον "κόσμο", αλλά τώρα οι ρυθμοί τους πρέπει να ανέβουν, με σκοπό να συμβαδίζουν με την πραγματικότητα που ζούμε πλέον.

Πέρα από τη δυσκολία που επικρατεί τον τελευταίο καιρό, κανένας δεν "παραιτήθηκε" από την προσπάθεια, ούτε εκπαιδευτικοί, ούτε φοιτητές. Οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν καθημερινώς να μεταδώσουν τις γνώσεις που απαιτούνται στους φοιτητές, με τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους, φυσικά με την καθοδήγηση από το Υπουργείο Παιδείας και οι σπουδαστής με τη σειρά τους δεν έπαψαν να προσπαθούν και να προσαρμόζονται - συνεχίζονται κανονικά τα μαθήματα με τον νέο τρόπο μετάδοσης καθώς επίσης και οι αιτήσεις για μεταπτυχιακές σπουδές και προγράμματα.

Στις 12 Απριλίου βγήκε επίσημη ανακοίνωση για τα διδακτικά συγγράμματα των Πανεπιστημίων. Ο "ΕΥΔΟΞΟΣ" με σχετική Υπουργική Απόφαση ανακοίνωσε στους σπουδαστές πως η παραλαβή των βιβλίων για το εαρινό εξάμηνο θα πραγματοποιηθεί με κατ' οίκον διανομή, χωρίς καμία επιβάρυνση προς τους ίδιους. Προϋπόθεση αποτελεί η δήλωση των συγγραμμάτων αυστηρά μέχρι την ημερομηνία που θα ανακοινώσει η εκάστοτε γραμματεία και η συμπλήρωση των απαιτούμενων στοιχείων αποστολής κατά τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων.

Η απόφαση για την εξ' αποστάσεως εκπαίδευσης πάρθηκε με στόχο όλων να βρίσκονται σε θέση να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις σπουδές τους για όσο διάστημα κρατήσει η αναστολή λειτουργίας των Πανεπιστημίων λόγω του κορωνοϊού. Όπως δήλωσε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως: «Το είπαμε, το κάναμε. Εν μέσω μίας πρωτόγνωρης για τη χώρα μας κατάστασης, προχωρήσαμε άμεσα στο σχεδιασμό και την υλοποίηση μίας καινοτόμου για τα ελληνικά δεδομένα εφαρμογής, που δεν υποκαθιστά τη δια ζώσης εκπαίδευση, αλλά διατηρεί στενή την επαφή των μαθητών με τους εκπαιδευτικούς και το σχολείο. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους συντελεστές αυτού του εγχειρήματος, που απέδειξαν ότι, και εν μέσω κρίσης, μπορούν να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα και να ανταποκριθούν τάχιστα και αποτελεσματικά, εφαρμόζοντας έναν ολοκληρωμένο, συνεκτικό σχεδιασμό, προς όφελος της Παιδείας και της Κοινωνίας. Είμαστε εδώ, έτοιμοι και αποφασισμένοι να απαντήσουμε σε κάθε πρόκληση, δίπλα στα παιδιά μας, τις οικογένειές τους και τους εκπαιδευτικούς μας, ώστε να βγούμε μαζί από αυτή την κρίση, δυνατοί».

Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην απόφαση αυτή ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Τίποτε όμως δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ζωντανή εκπαίδευση, τις ανοιχτές σχολικές τάξεις. «Η τηλεκπαίδευση, η εξ’ αποστάσεως, η ασύγχρονη εκπαίδευση» είναι απλώς εργαλεία. Εκπαίδευση και αγωγή δεν είναι και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να λειτουργήσουν επαρκώς με παιδαγωγικά και επιστημονικά κριτήρια και να υποκαταστήσουν τη ζωντανή διαδικασία της τάξης. Αυτό που συμβαίνει μέσα στην τάξη είναι μοναδικό και αναντικατάστατο, δεν είναι μια μονοδιάστατη μετάδοση πληροφοριών ή μια αλληλουχία διδακτικών για τη μετάδοση δεδομένων αλλά είναι μια πολυδιάστατη διαδικασία αλληλεπίδρασης και κοινωνικής σχέσης και διαμορφώνουν συνειδήσεις και στάσεις ζωής.

Ο Covid-19 έπληξε σημαντικά και το πρόγραμμα Erasmus: Η πανδημία βρήκε χιλιάδες Ευρωπαίους φοιτητές σε άλλες χώρες στα πλαίσια του προγράμματος πανεπιστημιακών ανταλλαγών της ΕΕ Erasmus. Πολλοί επέστρεψαν στις χώρες τους. Εάν το επόμενο εξάμηνο θα μπορέσουν οι φοιτητές να φοιτήσουν σε πανεπιστήμια στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus ή να κάνουν πρακτική άσκηση, εξαρτάται από το πόσο γρήγορα οι χώρες θα επανακτήσουν τον έλεγχο της πανδημίας.

ΠΕΡΙΗΓHΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

https://www.anavasis.gr/blog/etwinning

https://www.anavasis.gr/blog/idiaitera-mathimata-meso-skype

Όρθόδοξο Πάσχα 2020  «Μένουμε Σπίτι»
Προσαρμόζουμε την καθημερινότητά μας, φροντίζουμε για τους γύρω μας.
Παραμένουμε ψύχραιμοι & ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών.
Πρόκειται για μια κατάσταση δύσκολη και πρωτόγνωρη για όλους μας. Ωστόσο είναι η στιγμή που πρέπει άπαντες δείξουμε ωριμότητα και υπευθυνότητα για να προστατεύσουμε τόσο τα παιδιά και τους ηλικιωμένους, όσο τους ίδιους τους εαυτούς μας.
#Μένουμε_Σπίτι #μενουμεστοσπιτι #covid19Gr #FlattenTheCurve #ΜΕΝΟΥΜΕΣΠΙΤΙ #menoumespiti #koronoios #DigitalSolidarityGR #digitalsolidaritygr

Αναζήτηση

Εγγραφείτε στους πάνω από 35.000

Συνδρομητές για δωρεάν εκπαιδευτικά άρθρα! Συμβουλές και προσφορές!

Δωρεάν Κοστολόγηση Έργου

Stripe

Pay with Stripe
DMCA.com Protection Status