Τι μπορείς να κάνεις με ένα πτυχίο Γεωπονίας
Ο πρωτογενής τομέας της Ελλάδας έχει όλα τα φόντα να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο στην ανάπτυξη της χώρας.
Αν είστε μελλοντικός/ή φοιτητής/τρια και ενδιαφέρεστε για την επιστημονική ενασχόληση με τομείς της γεωργικής δραστηριότητας και οραματίζεστε τη συμμετοχή σας στην εξέλιξη του κλάδου, τότε το τμήμα της Γεωπονίας είναι το ιδανικό για εσάς.
Λόγω της οικονομικής δυσπραγίας πολλοί έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους προς τις "πράσινες" θέσεις εργασίας, καθώς ειδικά στο εξωτερικό η ζήτηση είναι αυξανόμενη χρόνο με το χρόνο. Τα πράσινα επαγγέλματα σχετίζονται με τη προστασία της βιοποικιλότητας και τα οικοσυστήματα, την ορθολογική διαχείριση και τη χρήση της ενέργειας και των φυσικών πόρων.
Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης παρέχουν πλήθος πράσινων ειδικοτήτων, καθώς μια από αυτές είναι η ειδικότητα του γεωπόνου, που οφείλει να διακατέχεται από ένα κράμα δεξιοτήτων προκειμένου να συμβάλλει στην αειφόρο ανάπτυξη.
Στην Ελλάδα υπάρχουν πλείστες επιλογές αναφορικά με το τμήμα της Γεωπονίας. Η Θεσσαλονίκη διεκδικεί το χώρο της στο τομέα της πράσινης οικολογίας, αφού δίνει τη δυνατότητα επιλογής στους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν σοβαρά με αυτό τον κλάδο, καθώς υπάρχει το γεωπονικό τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ΤΕΙ και ΙΕΚ , που αν συνδυαστεί με ένα καλό μεταπτυχιακό θα έχει ως απόρροια το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Επιπρόσθετα, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι το τρίτο σε σειρά πανεπιστημιακό Ίδρυμα της χώρας μετά το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Τομείς Εργασίας
-
Επιστήμη των Ζώων (μελετά τη φυσιολογία και τη βιολογία των ζώων. Βασικά επιστημονικά πεδία αποτελούν η ανοσολογία, η γενετική, η βιοχημεία κ.ά. επικεντρώνεται σε θέματα όπως η διατροφή των ζώων, η αναπαραγωγή, η συμπεριφορά και η παραγωγικότητα)
-
Φυτοκομία (η ενασχόληση με τις επιστήμες και τις τεχνολογίες γύρω από την καλλιέργεια των φυτών, ερευνά για τη βελτίωση της απόδοσης των καλλιεργειών)
-
Εδαφολογία (ανάλυση των βιολογικών, χημικών και φυσικών ιδιοτήτων των εδαφών και εξασφάλιση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας)
-
Γεωργικός Σύμβουλος (συνδράμουν στην εύρυθμη λειτουργία μίας επιχείρησης και παροχή επαγγελματικών ή και τεχνικών γνώσεων)
-
Γενεσιολογία (βελτίωση της ποιότητας και της απόδοσης των γεωργικών και κηπευτικών καλλιεργειών, διατήρηση των αποδόσεων των καλλιεργειών)