Ποιοι φοιτητές δικαιούνται άδεια για τις εξετάσεις;

foititiki adeia

Πολλοί φοιτητές προπτυχιακού, μεταπτυχιακού αλλά και διδακτορικού προγράμματος σπουδών, κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους εργάζονται. Είτε το επιλέγουν οι ήδη εργαζόμενοι και εργαζόμενες για να διευρύνουν τις γνώσεις τους και να έχουν άνοιγμα σε άλλη επαγγελματική δραστηριότητα, είτε το επιλέγουν οι φοιτητές για να μπορούν να καλύπτουν τα έξοδά τους. Στην περίπτωση των εξετάσεων συχνά συγκρούονται οι φοιτητικές και οι επαγγελματικές υποχρεώσεις. Για αυτό, οι φοιτητές έχουν δικαίωμα άδειας κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου. Διαβάστε παρακάτω ποιοι δικαιούνται φοιτητική άδεια.

Σύμφωνα με τον νόμο Ν.1346/83 άρθρο 2 αλλά και τον ΕΓΣΣΕ 96 άρθρο 7, οι εργαζόμενοι που δεν έχουν συμπληρώσει το 28ο έτος της ηλικίας τους και που είναι μαθητές, φοιτητές ή σπουδαστές σε οποιαδήποτε εκπαιδευτική βαθμίδα του Δημοσίου ή εποπτευόμενη του Δημοσίου (πχ ΙΕΚ που εποπτεύονται από το Δημόσιο), έχουν δικαίωμα να λάβουν άδεια άνευ αποδοχών μέχρι 30 ημέρες, συνεχών ή διακεκομμένων, για να συμμετέχουν στις εξετάσεις. Οι άνω των 28 ετών φοιτητές πρέπει να προσκομίσουν βεβαίωση από τη σχολή τους στην οποία να αναφέρεται η ημερομηνία της πρώτης εγγραφής. Έτσι δικαιούνται την άδεια των 30 ημερών άνευ αποδοχών.

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Οι εργαζόμενοι που δικαιούνται άδεια σπουδών διατηρούν το δικαίωμα αυτό κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους συν 2 έτη από τα προβλεπόμενα. Δεν υπάρχει όριο προϋπηρεσίας στον εργοδότη για τη χορήγηση της φοιτητικής άδειας.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ΕΓΣΣΕ 2004-05, άρθρο 10 οι εργαζόμενοι που παρακολουθούν μεταπτυχιακό, τουλάχιστον για ένα έτος, ή διδακτορικό πρόγραμμα σπουδών ΑΕΙ ή ΤΕΙ της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, έχουν το δικαίωμα άδειας 10 εργάσιμων ημερών για δύο έτη. Η άδεια αυτή είναι άνευ αποδοχών από τον εργοδότη, συνεχής ή διακεκομμένη, και ανεξάρτητη από την ηλικία του δικαιούχου. Η άδεια αναφέρεται μόνο στις γραπτές εξετάσεις και όχι στις παρουσιάσεις, διδασκαλίες κλπ.

Δικαιούνται άδεια 30 ημερών όσοι συμμετέχουν σε εξετάσεις για την απόκτηση δεύτερου πτυχίου και εργάζονται μόνο στον Ιδιωτικό Τομέα. Οι μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές που εργάζονται στο Δημόσιο ή ΝΠΔΔ (Νομικό Πρόσωπο Δημόσιου Δικαίου) δικαιούνται άδεια 14 ημερών με αποδοχές.

Επιδοτήσεις

  • Οι μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές που εργάζονται και λαμβάνουν φοιτητική άδεια έχουν το δικαίωμα επιδότησης από τον ΟΑΕΔ. Για να καταβληθεί η επιδότηση, πρέπει να υποβάλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, το αργότερο μέχρι την 31η Μαρτίου του επομένου έτους, από αυτό στη διάρκεια του οποίου έκαναν χρήση της φοιτητικής άδειας.  Τα δικαιολογητικά υποβάλλονται στην Υπηρεσία (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ της περιοχής όπου ανήκει η επιχείρηση ή το υποκατάστημα της επιχείρησης που εργάζονται, και όχι στον τόπο κατοικίας του δυνητικά ωφελούμενου (μαθητή, σπουδαστή, προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού φοιτητή).
  • Δεν επιδοτούνται οι φοιτητές που σπουδάζουν στο ΕΑΠ (Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο), Πανεπιστήμιο Κύπρου και πανεπιστήμια Εξωτερικού εξ’ αποστάσεως. Προπτυχιακοί φοιτητές του ΕΑΠ (ανεξαρτήτου ηλικίας) έχουν δικαίωμα επιδότησης μόνο για τα προβλεπόμενα έτη σπουδών και μόνο για γραπτές εξετάσεις σε τόπο και χρόνο που ορίζει το ΕΑΠ και που πρέπει να παραστούν.
  • Δεν επιδοτούνται οι φοιτητές του Μεταπτυχιακού Κύκλου που έχουν ξεπεράσει τα δύο έτη σπουδών.
  • Δεν επιδοτούνται οι σπουδαστές που φοιτούν σε κέντρο σπουδών επαγγελματικής κατάρτισης.
  • Επιπλέον, ο ΟΑΕΔ δεν επιδοτεί το διάστημα χρήσης της κανονικής άδειας που χρησιμοποιεί ο φοιτητής για συμμετοχή στις γραπτές εξετάσεις των ΙΕΚ, ΑΤΕΙ ή ΑΕΙ.

Οι φοιτητικές υποχρεώσεις μπορούν να συγκρουστούν με τις επαγγελματικές όχι μόνο στην εξεταστική περίοδο. Ο χρόνος των εργαζόμενων φοιτητών και φοιτητριών είναι πολύ περιορισμένος, και αυτό μπορεί να προκαλέσει μεγάλο άγχος βλάπτοντας τη συναισθηματική και ψυχολογική κατάσταση των φοιτητών. Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Ανάβασις τα λαμβάνει υπόψη όλα αυτά, και είναι δίπλα σας για να σας στηρίξει κατά τη διάρκεια των σπουδών σας πλήρως ή μερικώς στην εκπόνηση εξαμηνιαίων, πτυχιακών, διπλωματικών ή διδακτορικών εργασιών. Εμπιστευτείτε μέρος των φοιτητικών σας υποχρεώσεων στον Όμιλο Ανάβασις και κερδίστε πολύτιμο χρόνο καθώς και ποιοτικές εργασίες. Απλά κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο και δείτε δωρεάν την κοστολόγηση. Τα υπόλοιπα αφήστε τα σε εμάς!

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Αναζήτηση

Εγγραφείτε στους πάνω από 35.000

Συνδρομητές για δωρεάν εκπαιδευτικά άρθρα! Συμβουλές και προσφορές!

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Stripe

Pay with Stripe
DMCA.com Protection Status