Ένας οδηγός που δημιουργήσαμε για εσάς για να συντονίσετε τη μελέτη σας και να περάσετε.
Ο κορωνοϊός ανατρέπει τα μαθήματα, τις εξεταστικές, την εκπαίδευση καθώς και σε «ηλεκτρονική» εξεταστική περίοδο οδηγούνται τα ΑΕΙ και τον Σεπτέμβριο για την φθινοπωρινή εξεταστική. Προκειμένου να μην αντιμετωπίσετε προβλήματα κατά την ημέρα των εξετάσεων θα πρέπει να έχετε διασφαλίσει με δική σας ευθύνη, σταθερή σύνδεση internet καθ' όλη τη διάρκεια της εξέτασης. Θα πρέπει να έχετε μαζί σας την ακαδημαϊκή ή την αστυνομική σας ταυτότητα, την οποία θα επιδεικνύετε στον επιτηρητή μέσω της κάμερας. Απαραίτητη, επίσης, προϋπόθεση είναι η ύπαρξη κάμερας και μικροφώνου. Ο χρόνος έναρξης και η διάρκεια των εξετάσεων κάθε τμήματος θα προσδιορίζονται με αποφάσεις των τμημάτων. Για πολλούς η περίοδος εξεταστικής έχει γίνει μια συνήθεια, για άλλους όμως αποτελεί πρώτη φορά. Ελπίζουμε οι συμβουλές μας να σας φανούν χρήσιμες.
Όπως κάθε φορά, η εξεταστικη έχει και το άγχος της και πρέπει να προσαρμόζεις το διάβασμα σου σαν φοιτητής παλαιότερων ετών. Εάν λοιπόν είσαι αναβλητικός και καλείσαι να ξαναδώσεις μαθήματα, καλό είναι να ξεκινήσεις από νωρίς το διάβασμα και να εξοπλιστείς με τις σωστές σημειώσεις και γιατί όχι να έχεις και ένα μεγάλο σύμμαχο μαζί σου.
Για να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα, προτιμότερο είναι να κάτσετε να διαβάσετε τις ώρες που συγκεντρώνεστε καλύτερα για τα μαθήματα ώστε να αποδώσετε με τον καλύτερο τρόπο.
Βρείτε την γωνιά σας και γιατί όχι να απομονωθείτε ειδικά από το κινητό σας η το τάμπλετ και επιλέξτε να μείνετε μακριά απ’ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μία και μόνο ειδοποίηση είναι ικανή να σταματήσει την συγκέντρωσή σας.
Χρειάζεται όχι μόνο σωστή οργάνωση αλλά και ένα υγιές μυαλό ώστε και μαζί με μια σύντομη άσκηση/άθληση μπορούν να σας δώσουν την τόνωση που χρειάζεστε. βιταμίνες και κάνετε αρκετά διαλείμματα.
Όταν ξεκινάτε να διαβάζετε εστιάστε στα σημεία που πρέπει να δείξετε προσοχή και να αισθάνεστε ξεκούραστοι με θετική σκέψη προς τη μελέτη. Μη λέτε δεν θα περάσω! Είναι ο πιο καταστροφικός σύμμαχος των φοιτητών το άγχος. Είναι μια εξεταστικη, δεν είναι η συντέλεια του κόσμου.
ΣΤΑΘΜΟΙ ΣΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
-
Ξεκινάς το διάβασμα από τα δύσκολα και όχι από τα εύκολα μαθήματα. Βάζεις προτεραιότητα στα μαθήματα που θα σου «φάνε» πολύ χρόνο και σε όσα επείγουν.
-
Αποφεύγεις τη μονοτονία μελετώντας εναλλάξ τα μαθήματα που σου αρέσουν και αυτά που δεν σου αρέσουν.
-
Κάνεις μικρά διαλείμματα κάθε 45-50 λεπτά , περίπου.
-
Παρατηρείς τις επιμέρους επικεφαλίδες και τα ειδικά σχόλια που βρίσκονται σε πλαίσια, διαβάζεις την περίληψη, κοιτάζεις τις φωτογραφίες ή τις εικόνες και διαβάζεις τις επεξηγηματικές λεζάντες.
-
Σημειώνεις τυχόν απορίες που σου έρχονται στο μυαλό ή λέξεις –«κλειδιά»που σου θυμίζουν πράγματα τα οποία ήδη ξέρεις και συνδέονται με αυτά που πρόκειται να διαβάσεις.
-
Αποδέξου ότι και το διάβασμα θέλει εξάσκηση και μην περιμένεις τελειότητα. Το διάβασμα ενός φοιτητή είναι ένας αγώνας στον οποίο σχεδόν πάντα βγαίνει ηττημένος, λόγω έλλειψης χρόνου, κούρασης ή από το βαρύ φόρτο εργασιών.
-
Εάν έχεις για τον εαυτό σου την εικόνα ενός ατόμου που μαθαίνει εύκολα και γρήγορα, και δεν είναι θέμα εξυπνάδας, αλλά προσπάθειας και εκπαίδευσης, τότε αυτή θα γίνει η πραγματικότητά σου.
-
Εστίασε στο να δημιουργήσεις μια “ρουτίνα” Μελέτης. Είναι σημαντικό να το κάνεις κάθε μέρα, την ίδια ώρα περίπου, γιατί έτσι εγκαθίσταται πολύ πιο εύκολα η συνήθεια.
-
Ο καλός φωτισμός πάντα είναι σημαντικός για να κουράζονται λιγότερο τα μάτια.
-
Το να καθίσεις και να διαβάζεις για πολλές ώρες, δεν είναι μόνο βαρετό, αλλά δημιουργεί κούραση, υπερένταση, και εύκολη διάσπαση προσοχή.