Ένας θησαυρός γνώσης

Κατά τη διάρκεια συγγραφής μιας οποιασδήποτε εργασίας, μία από τις έγκυρες πηγές πληροφοριών στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε για να λάβουμε πληροφορίες είναι το Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.

Πρόκειται για μια υπηρεσία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, στην οποία βρίσκονται συγκεντρωμένες οι διδακτορικές διατριβές που έχουν περατωθεί κατά βάση από το 1985 και έπειτα τόσο στα ελληνικά πανεπιστήμια από Έλληνες και ξένους διδάκτορες όσο και σε πανεπιστήμια του εξωτερικού από Έλληνες διδάκτορες εφόσον έχουν αναγνωριστεί από το ΔΟΑΤΑΠ.

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Σήμερα, στο Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών είναι διαθέσιμες 43.607 διατριβές από τα πεδία των φυσικών επιστημών, των γεωργικών επιστημών, της μηχανικής και τεχνολογίας, των κοινωνικών επιστημών, της ιατρικής και των επιστημών υγείας καθώς επίσης και των ανθρωπιστικών επιστημών. Από τις προαναφερθείσες διατριβές, οι 38659 είναι γραμμένες στα ελληνικά, οι 4638 στα αγγλικά, οι 219 στα γαλλικά, οι 55 στα γερμανικά ενώ υπάρχουν 9 στα ιταλικά, 5 στα βουλγαρικά και τα ισπανικά, 4 στα ρουμανικά, 3 στα ρωσικά και μία στα αλβανικά.

Με ένα απλό κλικ  στη διεύθυνση http://didaktorika.gr κάθε χρήστης μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στα αρχεία του εν λόγω ψηφιακού αποθετηρίου και να συνεχίσει την αναζήτηση είτε ως επισκέπτης, είτε ως εγγεγραμμένος χρήστης, απολαμβάνοντας πολλά περισσότερα προνόμια.

Πιο συγκεκριμένα στους επισκέπτες παρέχεται η δυνατότητα:

  • Απλής αλλά και σύνθετης αναζήτησης μιας διατριβής μέσω των διαθέσιμων πεδίων των βιβλιογραφικών εγγραφών.

  • Ανάγνωσης σύμφωνα με καθορισμένα πεδία βιβλιογραφικών εγγραφών (επιστημονικό πεδίο, ίδρυμα, συγγραφέας, χώρα, γλώσσα, έτος απονομής του διδακτορικού τίτλου).

  • Πρόσβασης στο πλήρες κείμενο μιας διατριβής μόνο για ανάγνωση. 

Ένα πολύ σημαντικό σημείο που πρέπει να τονιστεί είναι ότι οι διδακτορικές διατριβές, αποτελούν εκπονηθέντα πνευματικά έργα και οποιαδήποτε χρήση τους θα πρέπει να συνοδεύεται από την αντίστοιχη αναφορά στο συγγραφέα.  

Διδακτορικές διατριβές που εκπονήθηκαν σε άλλα πανεπιστήμια και ξενόγλωσσες διδακτορικές διατριβές

Η κατάθεση των διδακτορικών διατριβών στο ΕΑΔΔ είναι υποχρεωτική και αποτελεί ένα από τα τελευταία βήματα πριν την απονομή του διδακτορικού τίτλου. Μετά την έγκριση της διδακτορικής διατριβής και προκειμένου να χορηγηθεί το έγγραφο του τίτλου του διδάκτορα πρέπει να ολοκληρωθεί μία σειρα διαδικασιών. 

Στον χώρο της Βιβλιοθήκης μπορείτε να φυλλομετρήσετε μία διατριβή του Εθνικού Αρχείου Διδακτορικών Διατριβών στην έντυπή της μορφή, με τη βοήθεια του Γραφείου Υποστήριξης Χρηστών της Βιβλιοθήκης. Στο έντυπο αρχείο περιλαμβάνονται και οι διδακτορικές διατριβές που δεν διατίθενται σε ηλεκτρονική μορφή με ανοικτή πρόσβαση.

Στη συνδρομητική βάση δεδομένων ProQuest Dissertations & Theses Global (PQDTGlobal) έχετε πρόσβαση μέσα από σύνδεση στο free Wifi στον χώρο της Βιβλιοθήκης, το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο του ΕΚΤ και τις εγκαταστάσεις του ΕΙΕ.

Μπορείτε, ακόμη, να κάνετε χρήση της Υπηρεσίας Παραγγελίας Πλήρων Κειμένων για να παραγγείλετε μία διατριβή (ελληνική ή διεθνή), στην οποία δεν έχετε πρόσβαση απομακρυσμένα.

Αναζήτηση

Εγγραφείτε στους πάνω από 35.000

Συνδρομητές για δωρεάν εκπαιδευτικά άρθρα! Συμβουλές και προσφορές!

Δωρεάν Κοστολόγηση Έργου

Stripe

Pay with Stripe
DMCA.com Protection Status