Δουλειά και σπουδές: Πώς να τα εξισορροπήσεις

Δουλειά και σπουδές: Πώς να τα εξισορροπήσεις

Πολλοί φοιτητές επιλέγουν να εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους είτε σε προπτυχιακό είτε σε μεταπτυχιακό ή διδακτορικό επίπεδο. Και όλοι τους φοβούνται και αγχώνονται για το αν θα έχουν καλή απόδοση στη δουλειά και στη σχολή και αν θα έχουν καθόλου χρόνο για τον εαυτό τους, τους φίλους και την οικογένειά τους. Η αλήθεια είναι πως είναι δύσκολο να τα εξισορροπήσεις όλα, αλλά δεν είναι αδύνατο. Χρειάζεται λίγη οργάνωση, ένα σύστημα και φυσικά υπομονή. Η δουλειά και η σχολή μπορούν να συνδυαστούν με τρόπο που να επιτρέπει χρόνο και χώρο για σένα και τα σημαντικά σου πρόσωπα. Διάβασε το άρθρο μας και δες τους τρόπους για να εξισορροπήσεις δουλειά και σπουδές μαζί με την κοινωνική ζωή.

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

1. Προτεραιότητα εσύ

Όσο και να οργανώσεις το πρόγραμμα σου θα υπάρχουν μέρες που θα ξεφεύγεις ή δε θα μπορείς να το ακολουθήσεις. Δεν είναι κακό αυτό. Μπορείς να αλλάζεις το πρόγραμμά σου όσες φορές πιστεύεις πως το χρειάζεσαι αν έχεις πολλές ασχολίες, αλλά πάντα να θυμάσαι πως η σωματική και πνευματική σου υγεία είναι πάντα τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να δίνεις σημασία. Φρόντιζε πάντα να τρως καλά και υγιεινά, να πίνεις νερό, να τρως γλυκό καθημερινά γιατί δίνει ενέργεια και ανεβάζει τη διάθεση, να κοιμάσαι τουλάχιστον 7 ώρες την ημέρα, να κάνεις λίγη σωματική άσκηση (έστω πεντάλεπτες διατάσεις) και να επικοινωνείς με τους δικούς σου ανθρώπους μέσω κινητού ή μηνυμάτων αν δεν υπάρχει χρόνος για συναντήσεις. Αν υπάρχουν μέρες που δεν έχεις καθόλου διάθεση για τίποτα – μην κάνεις τίποτα. Χρειάζεται και το διάλειμμα πού και πού. 

2. Εξ αποστάσεως εκπαίδευση ή δουλειά

Το εξ αποστάσεως μεταπτυχιακό είναι μια πολύ καλή επιλογή, και πιο οικονομική και πιο απελευθερωτική. Θα σε απαλλάξει από πολλά έξοδα και θα σου δώσει έλεγχο στον χρόνο μελέτης σου. Αν ήδη σπουδάζεις δια ζώσης δοκίμασε να βρεις δουλειά από το διαδίκτυο. Αν γνωρίζεις αγγλικά μπορείς να θεωρήσεις πετυχημένη την εύρεση εξ αποστάσεως εργασίας.

3. Part time σπουδές και part time δουλειά

Υπάρχουν προγράμματα σπουδών μερικής φοίτησης που επιτρέπουν να σπουδάζεις λιγότερο εντατικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Είναι μια λύση αν δε μπορείς ή θέλεις να ακολουθήσεις την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Εξίσου καλή λύση είναι η δουλειά μερικής απασχόλησης ή δουλειά με μειωμένο ωράριο. Αν σπουδάζεις σε μια μεγάλη πόλη οι πιθανότητες να βρεις μια δουλειά με μικρό ωράριο λίγες φορές την εβδομάδα (ακόμα και μόνο Παρασκευή-Σάββατο) δεν είναι καθόλου λίγες! Πολλά καταστήματα και εταιρείες ζητούν προώθηση προϊόντων και πληρώνουν χωρίς να απαιτείται πώληση, αλλά μόνο προώθηση. Άλλες δουλειές που ζητούνται είναι ο διανομέας φύλλων, ο σερβιτόρος, η υποδοχή, η φύλαξη παιδιών, τα ιδιαίτερα μαθήματα, η παρέα σε ηλικιωμένο και ο ταμίας. Αυτές είναι μερικές καλές εναλλακτικές έναντι της τηλεργασίας.

4. Αμειβόμενη πρακτική άσκηση

Εκτός από κανονική δουλειά μπορείς να ψάξεις και για προγράμματα αμειβόμενης πρακτικής άσκησης. Σε ορισμένα από αυτά απαιτείται να έχεις ολοκληρωμένο το προπτυχιακό πρόγραμμα, άλλα προγράμματα απαιτούν να φοιτάς στο τελευταίο εξάμηνο και άλλα δεν έχουν κάποια απαίτηση. Με την πρακτική άσκηση θα ωφελήσεις και τον εαυτό σου επαγγελματικά γιατί πολλές φορές τα προγράμματα αυτά οδηγούν σε πρόσληψη.

5. Πρόγραμμα ρουτίνας

Για να τηρείς ένα πρόγραμμα θα πρέπει να το γράψεις. Έχε ένα τετράδιο και σχεδίαζε σε αυτό τη ρουτίνα σου βάζοντας αν θέλεις και τις ώρες των δραστηριοτήτων. Φτιάξε ένα visionboard (έναν πίνακα από χαρτί για να σε εμπνέει) γράφοντας το λόγο που επέλεξες να δουλεύεις και να σπουδάζεις ταυτόχρονα, και διάφορα ενθαρρυντικά ρητά, καλλιτέχνησέ το αν θέλεις και βάλε το σε ένα σημείο για να το βλέπεις κάθε μέρα. Αυτό το εργαλείο θα σε βοηθήσει να έχεις στο μυαλό σου το γιατί κάνεις ό,τι κάνεις και θα ενισχύει το κίνητρό σου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και planners (υπάρχουν και δωρεάν στο διαδίκτυο) για να οργανώσεις το χρόνο σου. Μη ξεχάσεις να προγραμματίζεις να έχεις και ελεύθερο χρόνο. Άφησε κενή τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα για σένα.

Οπωσδήποτε να συμπεριλάβεις το συχνό διάβασμα στην ρουτίνα σου, τουλάχιστον 4-5 ώρες την εβδομάδα. Μην αφήνεις τη μελέτη για την τελευταία περίοδο πριν την εξεταστική ή και δυο μήνες νωρίτερα. Αν ξεκινήσεις νωρίς το διάβασμα δε θα σου είναι καθόλου δύσκολο να απομνημονεύσεις την ύλη και θα απαλλαγείς από την πίεση του χρόνου που είναι μεγάλη και προκαλεί άγχος.

Το ίδιο ισχύει και για τις εργασίες. Όταν οι καθηγητές σού δίνουν εργασίες με μεγάλη προθεσμία μην αναβάλλεις την εκπόνησή της για το τέλος. Άρχισέ την όσο νωρίτερα μπορείς για να αποφύγεις την πίεση του χρόνου.

Αν δε βρίσκεις χρόνο για τις φοιτητικές εργασίες, την πτυχιακή, διπλωματική ή διδακτορική εργασία, μπορείς να βασιστείς στον Εκπαιδευτικό Όμιλο Ανάβασις. Δες δωρεάν πόσο θα κοστίσει η εργασία σου πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο.

6. Προτεραιότητες

Για να φτιάξεις ένα καλό και αποτελεσματικό πρόγραμμα πρέπει να τηρείς τις προτεραιότητές σου πρώτα και να εντάξεις τις δραστηριότητες στη μέρα με μια σειρά. Για αυτό, πριν δημιουργήσεις το πρόγραμμα γράψε τις ασχολίες σου με σειρά προτεραιότητας. Στις πρώτες τρεις προτεραιότητες θα πρέπει να βρίσκεται το διάβασμα για να μην το αναβάλλεις. 

7. Διακοπές και αργίες

Στις διακοπές που είναι κλειστή η σχολή ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο παραμένει κλειστή, αξιοποίησε τον χρόνο διαβάζοντας. Αρκούν λίγες ώρες μελέτης και θα σε ωφελήσει στο να βγάλεις ευκολότερα την ύλη. 

Να ξυπνάς νωρίς ακόμα και στις διακοπές, μην σβήσεις το ξυπνητήρι! Η επιπλέον μια ώρα την ημέρα σου δίνει ελεύθερο ολόκληρο επτάωρο την εβδομάδα.

8. Ενημέρωση

Μην κρύβεις το ότι δουλεύεις και σπουδάζεις ταυτόχρονα από τους φίλους σου, τον εργοδότη και τους συναδέλφους σου. Θα είναι καλό να το ξέρουν ώστε να είναι περισσότερο επιεικείς αν αργήσεις στη δουλειά ή αν αρνηθείς μια έξοδο.

9. Μέρα μελέτης

Την περίοδο της εξεταστικής αν βρεις τον εαυτό σου απροετοίμαστο ή πολύ αγχωμένο, ζήτησε μια μέρα άδεια ή αξιοποίησε ένα ολόκληρο Σάββατο μόνο για μελέτη. Σπάσε το διάβασμα σε μέρη, διάβαζε για μία ώρα και κάνε ένα δεκαπεντάλεπτο διάλειμμα. 

10. Ξεκούραση

Μέσα στην ημέρα θα κάνεις πολλά πράγματα και το μυαλό χρειάζεται ξεκούραση όσο υγιεινά κι αν τρως, όση γυμναστική και να κάνεις. Καλές ώρες ξεκούρασης είναι οι ώρες φαγητού και μπάνιου. Όταν τρως και κάνεις μπάνιο ελευθέρωσε το μυαλό σου από σκέψεις δουλειάς, σχολής και λοιπόν δραστηριοτήτων. Αυτές δεν είναι παρά λίγες στιγμές ξεκούρασης που δε θα βλάψουν το πρόγραμμά σου. Μη σκέφτεσαι τι έχεις να κάνεις μετά γιατί έτσι θα ταλαιπωρήσεις τη ψυχολογία σου περισσότερο από το να διατηρήσεις τη κινητήριο δύναμη.

Μέσα στην ημέρα αν αισθανθείς εξουθενωμένος μπορείς να βγεις λίγο έξω ή να ανοίξεις ένα παράθυρο, να πλένεις το πρόσωπό σου και να καταπιαστείς με μια χειρωνακτική δουλειά. Για παράδειγμα, είναι αποδεδειγμένο ότι το καθάρισμα βοηθά στην αντιμετώπιση του άγχους και μπορεί να ξεκουράσει το μυαλό. Βάλε 10 λεπτά για να καθαρίσεις ένα μέρος του σπιτιού σου ή το γραφείο χωρίς να σκέφτεσαι την ύλη ή τη δουλειά!

11. Εορτασμός επιτευγμάτων

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γιορτάσεις τα μικρά σου επιτεύγματα και χωρίς λεφτά. Αν τελείωσες την εργασία ή ένα κομμάτι της, αν έβγαλες ένα μέρος της ύλης ή έκανες γενικά κάποιο επίτευγμα, τότε δες μια αγαπημένη ταινία, πιες ένα αγαπημένο ρόφημα, άκου μουσική, κάλεσε κάποιους φίλους για φαγητό, βγες μια βόλτα κλπ.

12. Θυσίες

Είναι εκπληκτικό το πόσοι ενήλικοι δε μπορούν να πουν όχι σε άτομα και συνήθειες που βλάπτουν την προσωπική τους διάθεση και πρόοδο. Θα πρέπει όμως, αν θέλεις να τα καταφέρεις στη δουλειά και στις σπουδές, να λες όχι σε ανθρώπους που δε σέβονται τις επιλογές σου και θέλουν πολλές διασκεδάσεις. Μην αισθάνεσαι ενοχές ούτε και να φοβάσαι μη χάσεις τους φίλους σου. Οι φίλοι που αξίζει να έχει κανείς είναι αυτοί που σέβονται τις επιλογές και δεν εκμεταλλεύονται κανέναν. Το ίδιο αποφασιστικό όχι πρέπει να λες και στις κακές συνήθειες όπως το άσκοπο και πολύωρο σκρολάρισμα. Ο χρόνος είναι πολύτιμος και θα πρέπει να τον διαχειρίζεσαι με σύνεση. Αξιοποίησε όποιον ελεύθερο χρόνο έχεις είτε για μελέτη είτε ποιοτικά με δικό σου άνθρωπο. Μην λες πάντα όχι στον ποιοτικό χρόνο με οικογένεια και φίλους, είναι απαραίτητος για την πνευματική σου υγεία και, κατ’ επέκταση, τη σωματική. Επίσης, αν δεν υπάρχει πολύς χρόνος, μη ξεχνάς να επικοινωνείς με τους ανθρώπους σου μέσω κινητού και μηνυμάτων. Αν για παράδειγμα μαγειρεύεις, πάρε τηλέφωνο κάποιον, ή όταν είσαι στο δρόμο με λεωφορείο, διάβαζε.

Θα χρειαστεί να κάνεις πολλές θυσίες, να πεις όχι σε πολλές εξόδους αλλά χρειάζεται αυτοπειθαρχία για να πετύχεις τους σκοπούς σου. Στο κάτω-κάτω τίποτα δε δίνεται έτοιμο στον άνθρωπο, πρέπει να κοπιάσει κανείς για να πετύχει. Και όποιος θέλει πραγματικά και προσπαθεί, πετυχαίνει.

Συχνές αναζητήσεις: 

Μεταπτυχιακο και δουλεια, Διδακτορικο παραλληλα με δουλεια, Μπορω να δουλευω και να σπουδαζω, Δουλεια και σχολη, σπουδες και δουλεια ταυτοχρονα, δουλεια και σπουδες, ευκολες δουλειες για φοιτητες, φοιτητης και δουλεια 

Αναζήτηση

Εγγραφείτε στους πάνω από 35.000

Συνδρομητές για δωρεάν εκπαιδευτικά άρθρα! Συμβουλές και προσφορές!

Δωρεάν Κοστολόγηση Εργασίας

Ανοιχτά και τις Κυριακές!

Είμαστε το μοναδικό φοιτητικό φροντιστήριο Ανοιχτό και τις Κυριακές. Δείτε εδώ αναλυτικά

Ωράριο Λειτουργίας

DMCA.com Protection Status